• Eliotropia

Τι είναι το podcast και μερικές συμβουλές για σωστό podcasting

Καταρχάς, να πούμε λίγα λόγια για το podcast.


Η λέξη «podcast» προέρχεται από το iPod και το broadcaster. Πρόκειται για αρχεία που περιέχουν εκφορά λόγου. Μοιάζει με το ραδιόφωνο και πολλοί θα έλεγαν πως ίσως είναι μια μελλοντική παραλλαγή ή αντικατάσταση του, μιας και μέσα από διάφορες εφαρμογές podcasting μπορείς να κάνεις κανονική εκπομπή.

Μπορείς εκτός από ηχογραφημένες εκπομπές να βγεις και «ζωντανά αέρα» κάνοντας αυτό που λέμε live μετάδοση. Βεβαίως και εννοείται πως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον αλλά πάρτε λίγο για παράδειγμα το YouTube τι ήταν πριν μια δεκαετία και πως εξελίχθηκε με την πάροδο του χρόνου. Το περιμένατε εσείς όλο αυτό;


Ε ακριβώς αυτό θα γίνει και στο μέλλον με το podcast εξάλλου αυτή τη στιγμή που μιλάμε αρκετοί διάσημοι (και άσημοι) δημιούργησαν δικά τους κανάλια σε διάφορες εφαρμογές podcast και ο καθένας ψυχαγωγεί ή ενημερώνει το κοινό του με ό,τι θέμα ο ίδιος επιθυμεί.Στο podcast όπως και στο YouTube μπορείς να ασχοληθείς με μια πληθώρα θεμάτων – είναι θέμα καθαρά φαντασίας - πέραν από σάτιρα, χαλαρή κουβέντα, διάφορες ιστορίες ενηλίκων, παραμύθια για μικρά παιδιά, μουσική, ειδήσεις, θέματα κοινωνικών μέσων και τεχνολογίας γενικότερα.


Mπορεί ακόμα και ένα π.χ. πανεπιστήμιο να χρησιμοποιήσει αυτό το μέσο για την εκπαίδευση ή και την απλή ενημέρωση των φοιτητών του.


Επίσης, υπάρχουν πολλά apps που προσφέρουν μαθήματα ξένων γλωσσών μέσω podcast. Πέραν αυτών, ένας οργανισμός, για παράδειγμα, αντί να γράψει κάτι που θέλει να μάθει το κοινό του μπορεί να το γνωστοποιήσει μέσω podcast και έτσι δε θα εκτεθεί καν για τυχόν ορθογραφικά λάθη.


Δε χρειάζεται να υπάρχει κάπου διαμορφωμένο στούντιο για να τρέχει να κάποιος να κάνει την εκπομπή του ή τέλος πάντων το αρχείο ήχου που θέλει να μοιραστεί με τους ακροατές του, απλώς χρησιμοποιεί τον ηλεκτρονικό υπολογιστή ή το κινητό του.


Το καλύτερο κομμάτι; Δε χρειάζεται να έρθει ο καλεσμένος στο χώρο σου για να του πάρεις μια συνέντευξη ή για να κάνεις μια μικρή κουβεντούλα απλώς χρησιμοποιείς τα διάφορα μέσα που προσφέρει η τεχνολογία. Η συνέντευξη μπορεί να γίνει μέσω Viber, Skype, Duo, Messenger, Instagram και μεταξύ άλλων εφαρμογών και με πολλούς τρόπους.


Τώρα μερικές συμβουλές:


1. Αν την εκπομπή σου την κάνεις μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, φρόντισε να κάνεις μια μικρή επένδυση για μικρόφωνο. Δυστυχώς, χωρίς μικρόφωνο η ποιότητα του ήχου δεν είναι καλή και ενδέχεται να ακούγεσαι λες και μιλάς από το υπερπέραν ένα πράγμα.


2. Αν την εκπομπή την ηχογραφείς από κινητό, προσπάθησε να διαλέξεις ένα καλό πρόγραμμα ηχογράφησης ούτως ώστε να μην ακούγεται ο ψηφιακός θόρυβος.


3. Κάνε εξάσκηση. Κανείς δεν έγινε επιτυχημένος μέσα σε μια μέρα, χρειάζεται δουλειά.4. Μη σε πιάνει πανικός με το «σ».


5. Αν ολοκληρώνοντας την εκπομπή ξέχασες να αναφερθείς σε κάποια πράγματα που θεωρούσες σημαντικά. Κράτα σημειώσεις ούτως ώστε να μην τα ξεχάσεις την επόμενη φορά.


6. Για ηχογραφήσεις και επεξεργασία του ήχου υπάρχει το audacity.


7. Τις εκπομπές podcast μπορείς να τις προωθήσεις και μέσω YouTube. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το inshot για να φτιάξεις ένα ωραίο βίντεο με φωτογραφίες ή με το λογότυπο που επέλεξες να έχει το κανάλι ή ένα βίντεο.


8. Το λογότυπο του podcast channel μπορείς να το φτιάξεις μέσω canvas. Το canvas είναι μια πάρα πολύ καλή επιλογή και κάνει το λογότυπο να φαίνεται λες και φτιάχτηκε από επαγγελματία. Υπάρχουν και δωρεάν επιλογές αλλά και επί πληρωμή, ανάλογα με το τι σε ενδιαφέρει να κάνεις.


9. Για την προώθηση του podcast εκτός από τα γνωστά social media μπορείς να χρησιμοποιήσεις και τα: reddit, medium, tik tok, link tree.


10. Podcast apps υπάρχουν πολλά. Anchor.fm, Overcast, google podcast, breaker, pocket casts, radio public, spotify και από τα πιο γνωστά mixcloud, sound cloud.10 views0 comments