• Eliotropia

Συνέντευξη με την Κυριακή Κέρζελη

Πείτε µας λίγα λόγια για εσάς.


Είµαι η Κική. Γεννήθηκα στην Καβάλα, σπούδασα και ονειρεύτηκα στην Κέρκυρα και τώρα συνεχίζω στην Αθήνα. Είµαι µουσικός, συνεργάζοµαι µε τις Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της Εθνικής Λυρική Σκηνής υλοποιώντας εκπαιδευτικά µουσικά προγράµµατα, πειραµατίζοµαι ‘µοναχικά’ ακόµη µε διάφορους τοµείς σχετικούς µε µουσική και παραστατικές τέχνες και ελπίζω στο κοντινό µέλλον αυτοί οι πειραµατισµοί να µεταφερθούν και σε χώρους εκτός σπιτιού.Πότε άρχισε η ενασχόληση σας µε τη συγγραφή;


Ήδη από τις τελευταίες τάξεις του δηµοτικού ξεκίνησε η “αποµόνωση” και ο πειραµατισµός µε τις λέξεις. Ποιήµατα, ιστορίες και πολλές σκέψεις στο χαρτί. Αργότερα, ήρθε ο συνδυασµός των λέξεων µε τη µουσική. Κάποια στιγµή έκανα µία µεγάλη παύση καθώς δεν µου άρεσαν αυτά που έγραφα, τα τελευταία 2 χρόνια όµως ξεκίνησα ξανά και ελπίζω να συνεχίσω.


Πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι να εκδώσει κάποιος ένα βιβλίο στην Ελλάδα;


Πριν 6 χρόνια µε µία δηµιουργική οµάδα µε την οποία φτιάχναµε µουσική και παραµύθια, προσπαθήσαµε να εκδώσουµε το πρώτο ολοκληρωµένο µας έργο. Μας πήρε 2 µε 3 χρόνια συνολικά, µε πάρα πολλή δουλειά και αρκετό προσωπικό ‘τρέξιµο’. Από αυτή την µικρή εµπειρία µου, διαπίστωσα πως δεν είναι κάτι εύκολο. Άλλωστε στην Ελλάδα όλα τα νέα εγχειρήµατα είναι µία χρονοβόρα και δύσκολη υπόθεση…

Πείτε µας λίγα λόγια για το βιβλίο “Επί λέξει”…


Η αλήθεια είναι πως είχα εντυπωσιαστεί ήδη από τις µέρες που το βιβλίο “Επί λέξει” φτιαχνόταν ακόµη µέσα στην τάξη µας. Μία κοινή θεµατική, ένα κοινό ερέθισα και παρ’ όλα αυτά τόσες διαφορετικές ιδέες. Ιδέες που δεν µπορούσες να φανταστείς πως πηγάζουν από τις συγκεκριµένες θεµατικές. Όταν όλα αυτά τα κείµενα τα είδα ‘τακτοποιηµένα’, σε µία τόσο αρµονική συνύπαρξη στο “Επί λέξει” µόνο ο ενθουσιασµός και η συγκίνηση κυριάρχησαν.


Από που εµπνευστήκατε τη νέα λέξη σας; Σηµαίνει κάτι για εσάς;


Την λέξη µου την εµπνεύστηκα από την γενιά µου, από την καθηµερινότητα της γενιάς µου, τον τρόπο που αντιµετωπίζουµε τα πράγµατα, αλλά και από αφηγήσεις φίλων περί έρωτος και άλλων συναισθηµάτων. Ξενερωτεύοµαι λοιπόν, αφιερωµένο στη γενιά των 90s.


Από που πήρατε έµπνευση για το κείµενό σας;


Τα ερεθίσµατα πάρα πολλά, άλλα εντελώς βιωµατικά και προσωπικά και άλλα “δανεισµένα” από αφηγήσεις άλλων που λατρεύω να ακούω, αλλά και από µία συνήθεια µου να παρατηρώ το περιβάλλον και τους ανθρώπους γύρω µου.


Τα κείµενα σας, γενικά, απευθύνονται σε συγκεκριµένο ηλικιακό κοινό;


Όχι, δεν θεωρώ πως απευθύνονται σε συγκεκριµένο ηλικιακό κοινό. Κάποια από αυτά τα αφιερώνω όπως σας είπα στη γενιά µου, όµως δεν θεωρώ πως η απεύθυνση µου είναι στοχευµένη προς κάποιο συγκεκριµένο κοινό.


Τι συµβουλές θα θέλατε να δώσετε στους νέους συγγραφείς που επιθυµούν να ασχοληθούν επαγγελµατικά µε τη συγγραφή;


Δεν γνωρίζω πολλά σε σχέση µε την επαγγελµατική ταυτότητα του συγγραφέα έτσι ώστε να µπορώ να δώσω µία συγκεκριµένη συµβουλή. Ωστόσο, σε όλα τα επαγγέλµατα και πόσο µάλλον σε αυτά που σχετίζονται µε την τέχνη, θεωρώ πως η σκληρή δουλειά, τα ‘ανοιχτά αυτιά’, η υποµονή και η επιµονή είναι βασικά συστατικά για την επαγγελµατική ενασχόληση µε τις τέχνες.Είναι χρήσιµη η ύπαρξη των e-books; Θα θέλατε στο µέλλον αντί για έκδοση παραδοσιακού βιβλίου, να κυκλοφορούσατε e-book;


Σίγουρα τα e-books σε κάποιες περιπτώσεις είναι αρκετά χρήσιµα και πολύ βοηθητικά. Δεν αγαπώ τα διλήµµατα η αλήθεια είναι. Αγαπώ το παραδοσιακό βιβλίο, χρειάζοµαι σε πολλές περιπτώσεις τα e-books, οπότε θέλω να πιστεύω πως µπορούν να συνυπάρξουν αρµονικά στη ζωή µας στο µέλλον.


Υπάρχει ενδιαφέρον για τα βιβλία από το κοινό;


Φαντάζοµαι πως ναι, άλλωστε είµαστε τόσοι επίδοξοι συγγραφείς µε το κοινό τους στη συγκεκριµένη έκδοση.

Όσοι διάβασαν τα δικά σας κείµενα τι σας είπαν; Ποιες ήταν οι εντυπώσεις τους;


Δεν το έχουν διαβάσει αρκετοί ακόµη, γιατί δεν έχουν αντιληφθεί την ύπαρξη του βιβλίου. Χρειάζοµαι χρόνο για να µοιραστώ τα κείµενα µου. Οι ελάχιστοι φίλοι που τα διάβασαν, µου έδωσαν σηµαντική ανατροφοδότηση για τη συνέχεια της ενασχόλησής µου µε τη συγγραφή. Τι σας ρώτησαν για τη νέα λέξη σας; Γέλασαν συνωµοτικά.


Γιατί πρέπει κάποιος να διαβάζει βιβλία;


Προσωπικά, ξεκίνησα και συνέχισα να διαβάζω γιατί µε κάθε βιβλίο ανοιγόταν µπροστά µου ένας νέος κόσµος, ένας νέος δρόµος, µία νέα πραγµατικότητα. Μία διαδικασία που είτε θα σε ψυχαγωγήσει, είτε θα σου µάθει νέες πληροφορίες, είτε θα σε καθορίσει πνευµατικά είναι εξίσου σηµαντική για µένα. Μικρά και µεγάλα λιθαράκια που χτίζουν την καρδιά και το πνεύµα σου.


Γιατί πρέπει κάποιος να διαβάσει το δικό σας κείµενο; Τι έχει να του προσφέρει, καθαρή ψυχαγωγία ή και κάποια µηνύµατα που προφανώς θα λάβει διαβάζοντάς το; Η συγγραφή δρα θεραπευτικά στον άνθρωπο;


Σε ένα βαθµό πιστεύω πως η συγγραφή και γενικότερα ανάλογοι τρόποι έκφρασης µπορούν να δράσουν θεραπευτικά.Εσάς σας βοήθησε σε προσωπικό επίπεδο η ενασχόληση µε τη συγγραφή;


Προσωπικά το παιχνίδι µε τις λέξεις µε βοηθάει αρκετά να βάζω σκέψεις, συναισθήµατα και βιώµατα σε µία επιθυµητή τάξη. Ιδιαίτερα για όσους έχουν δυσκολία έκφρασης µέσω του προφορικού λόγου ή µεγάλη συστολή, η συγγραφή µπορεί να αποτελέσει έναν αρκετά οµαλό δρόµο.


Ποιο είναι το αγαπηµένο σας βιβλίο;


Αυτή είναι µία πραγµατικά δύσκολη ερώτηση. Θα σας απαντήσω µε βάση την παρούσα φάση. Ένα βιβλίο το οποίο διάβασα και µε ‘ταρακούνησε’ είναι η “Νιόβη. Το αδύνατο πένθος στον καιρό της πανδηµίας” της Κατερίνας Μάτσα.


Ποιος είναι ο αγαπηµένος σας συγγραφέας;


Ευριπίδης, Αλέξανδρος Παπαδιαµάντης, Λούλα Αναγνωστάκη, Μαργαρίτα Καραπάνου και πολλοί, πολλοί άλλοι.Ποιο είναι το ωραιότερο πράγµα στη ζωή ενός συγγραφέα;


Φαντάζοµαι το γεγονός πως καταφέρνει να εκφράζεται µέσω της τέχνης του και να µοιράζεται το αποτέλεσµα αυτής της διαδικασίας µε άλλους.


Ασχολείστε µε κάτι άλλο πέραν από τη συγγραφή;


Ασχολούµαι σχεδόν αποκλειστικά µε τη µουσική. Με τη µουσική εκπαίδευση και διασκέδαση κοινωνικά ευαίσθητων οµάδων, µε την σύνθεση, την ερµηνεία και µε ένα περισσότερο ακαδηµαικό κοµµάτι το οποίο συνδέεται µε την έρευνα, στο πλαίσιο της συνέχειας των σπουδών µου. Όταν µείνει χρόνος από όλα αυτά γράφω, βγάζω φωτογραφίες και παρακολουθώ περιστασιακά µαθήµατα θεάτρου.


Μια ευχή..


Εύχοµαι δύναµη, αφοσίωση και συνέπεια στα όνειρά µας. Σας ευχαριστώ.


Ευχαριστώ πολύ..
388 views0 comments