• Eliotropia

Στην παρέα μας η Αντιγόνη Πόμμερ και τα βιβλία της

Σας καλωσορίζω στην παρέα μας και χρόνια πολλά..


Καταρχάς, θέλω να μας πείτε τι ήταν αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή;


Μια εσωτερική ανάγκη έκφρασης και δημιουργίας.Πόσα βιβλία εκδώσατε συνολικά;


Έχουν εκδοθεί τέσσερα βιβλία μου. «Γκρεκίνια», «Η ζωή μου κύκλους κάνει», «Ο καθρέφτης του φεγγαριού» και «Άρωμα Λεμόνι». Έχω επιμεληθεί πέντε συλλογικά βιβλία με τους ακόλουθους τίτλους: «Εξ αποστάσεως», «Εννέα εγκλήματα αναζητούν δολοφόνο», «Δώδεκα ερωτικά εγκλήματα αναζητούν δολοφόνο», «Είκοσι οκτώ λόγοι για να πεθάνεις», «Το καταραμένο βιβλίο». Επίσης έχω επιμεληθεί τις ακόλουθες συλλογές παραμυθιών: «Μπου Ξελευθερία», «Τα ψαραμυθάκια», «Ο θησαυρός του Αλή μπαμπά» καθώς και το βιβλίο «Παραμυθολυμπιάδα» που θα κυκλοφορήσει την άνοιξη του 2021.


Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για το κάθε βιβλίο σας;«Γκρεκίνια»,«Η ζωή μου κύκλους κάνει»,«Ο καθρέφτης του φεγγαριού» και «Άρωμα λεμόνι».


Το μυθιστόρημα «Γκρεκίνια» αφορά στη ζωή μιας γυναίκας που ανακαλύπτει σιγά σιγά πως μπορεί να σταθεί στα πόδια της μόνη της και να πάρει αποφάσεις που θα φέρουν ριζικές αλλαγές στη ζωή της. Η ιστορία εξελίσσεται στην Ελλάδα και στην Βραζιλία.

«Η ζωή μου κύκλους κάνει» διαπραγματεύεται τη δεύτερη ευκαιρία που ζητούν τρεις φίλες στη ζωή τους. Το συγκεκριμένο βιβλίο έχει στοιχεία μαγικού ρεαλισμού.

«Ο καθρέφτης του φεγγαριού» αφορά σε μια κλοπή ενός πολύτιμου αντικειμένου από κάποιο μουσείο του Μπελέμ στη Βραζιλία όπου ένας Έλληνοβραζιλιάνος ντετέκτιβ θα αναλάβει να λύσει το μυστήριο. Κι εδώ θα βρούμε μεταφυσικά στοιχεία που βασίζονται στη βραζιλιάνικη μυθολογία.

«Το Άρωμα Λεμόνι» είναι ένα βιβλίο με στοιχεία ρομαντισμού και απαντά σε ένα βασικό ερώτημα. «Τι γίνονται τα εφηβικά όνειρα;». Είναι η ιστορία τεσσάρων φίλων που στα πενήντα τους ανακαλύπτουν ότι η φλόγα των εφηβικών τους ονείρων δεν έχει σβήσει.


Υπάρχει άλλη ιδέα σας στο συρτάρι που επιθυμείτε κάποια στιγμή να εκδοθεί;


Ναι, ήδη υπάρχει ένα βιβλίο έτοιμο που ψάχνει εκδότη. Ιδέες πολλές στο συρτάρι, χρόνος δεν υπάρχει για να υλοποιηθούν.


Πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι να βρει ένας νέος συγγραφέας, εκδοτικό οίκο ο οποίος με τη σειρά του να το “αγκαλιάσει”;


Θέλει δουλειά και υπομονή για να βρεις τον κατάλληλο εκδοτικό οίκο. Σήμερα έχουν δυσκολέψει τα πράγματα αφού οι περισσότεροι εκδοτικοί προωθούν τις αυτοεκδόσεις και αυτό είναι ένα μεγάλο εμπόδιο για τους νέους συγγραφείς.


Πώς προέκυψε η συνεργασία σας με το εργαστήρι “TabulaRasa”;


Η πρόταση ήρθε το 2010 από τον ιδιοκτήτη της σχολής, Παναγιώτη Καποδίστρια, όταν διάβασε το δεύτερο βιβλίο μου «Η ζωή μου κύκλους κάνει». Διδάσκω εκεί,από την πρώτη μέρα λειτουργίας του εργαστηρίου, λογοτεχνική γραφή και παραμύθι και δεν μετάνιωσα ποτέ για αυτή την επαγγελματική στροφή στη ζωή μου.Από το 2015 έχετε αναλάβει το coaching σπουδαστών του εργαστηρίου “TabulaRasa”, που επιθυμούν να γράψουν ένα μυθιστόρημα ή ένα παραμύθι. Συμμετέχουν πολλά παιδιά σε αυτό; Επιτυγχάνουν στο τέλος τον στόχο τους; Υπάρχουν μαθητές σας που πλέον διαπρέπουν ως συγγραφείς;


Υπάρχουν μαθητές μου που έχουν εκδώσει μυθιστορήματα ή παραμύθια ή έχουν βραβευτεί σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς. Κάποιοι από αυτούς απλά παρακολούθησαν τα σεμινάρια που διδάσκω και κάποιοι άλλοι συνέχισαν με coaching. Δεν θα αναφέρω ονόματα γιατί είναι τόσοι πολλοί που φοβάμαι πως αν ξεχάσω κάποιον θα είναι άδικο. Μπορείτε να τα δείτε στη σελίδα της σχολής, www.tabularasa.grή στο facebook στη σελίδα Άρωμα Λεμόνι.

Τα άτομα που συμμετέχουν στο coaching είναι αρκετά. Ξεκινάμε με την αρχική τους ιδέα, το χτίσιμο των χαρακτήρων και με συζήτηση για την πλοκή. Όταν όλα ωριμάσουν στη σκέψη τους αρχίζει η συγγραφή υπό την επίβλεψή μου σε κάθε βήμα.


Τι προτιμάτε e-book ή παραδοσιακό βιβλίο;


Προτιμώ σίγουρα το παραδοσιακό βιβλίο. Εκτός από την όραση, συμμετέχουν κι άλλες αισθήσεις, όπως η αφή, η ακοή και η όσφρηση. Επίσης η ανάγνωση ενός παραδοσιακού βιβλίου δεν περιορίζεται από το ποσοστό φόρτισης μιας μπαταρίας.


Έχετε γνωρίσει παιδιά που να προτιμούν αντί να εκδώσουν ένα βιβλίο να το κυκλοφορήσουν σε μορφή e-book;


Ίσως η νεότερη γενιά να καταλήξει στη έκδοση των e-book. HTabula Rasa πρόκειται να κυκλοφορήσει σύντομα κάποια e-book, τα οποία μάλιστα θα διαθέσει δωρεάν για τους αναγνώστες. Τα κείμενα θα τα υπογράφουν οι σπουδαστές της σχολής. Το θέμα τους, θα το κρατήσω για έκπληξη.


Όταν θα είναι έτοιμα στείλτε μας ένα δελτίο τύπου για να μπορέσουν οι αναγνώστες μας να ενημερωθούν σχετικά..


Το 2020 για κάποιους ήταν η χειρότερη χρονιά ενώ για κάποιους άλλους η πιο δημιουργική χρονιά. Για εσάς τι ήταν;


Πιστεύω πως είναι η χειρότερη χρονιά που έχω ζήσει. Στην αρχή νόμιζα ότι ζούσα σε ταινία επιστημονικής φαντασίας. Δεν μπορώ να σκεφτώ τη δημιουργία όταν στον πλανήτη όλο μετράμε εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς.


Τι εύχεστε για το 2021;


Να μπορέσουμε να αγκαλιαστούμε και να φιληθούμε.

75 views0 comments