• Eliotropia

Συνέντευξη με τον συγγραφέα Μάριο Καρακατσάνη

Πείτε μας μερικά πράγματα για τον εαυτό σας..

Καταρχήν θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για το βήμα αυτό που μου δίνετε. Ονομάζομαι Μάριος Καρακατσάνης είμαι 42 ετών και γεννήθηκα στον Πειραιά. Την αγάπη για το γράψιμο την ανακάλυψα 13 ετών όπου σε αυτή την ηλικία ξεκίνησα να γράφω μικρές ιστορίες και πεζογραφήματα. Λατρεύω την μουσική, το καλό φαγητό και στον ελάχιστο πλέον ελεύθερο χρόνο μου, μου αρέσει να χαλαρώνω βλέποντας παλιές Ελληνικές ταινίες.

Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή;

Ήρθε εντελώς αναπάντεχα, όταν σε ηλικία 26 ετών ολοκλήρωσα το πρώτο μου βιβλίο με τίτλο "Το Ξύπνημα". Δίνοντας το για επιμέλεια σε δικούς μου ανθρώπους, με σκοπό να το εκτυπώσω και να το μοιράσω σε φίλους και συγγενείς, με παρότρυναν να δοκιμάσω να το εκδώσω. Τελικά το αποδέχτηκαν οι εκδόσεις Bookstarsκαι κάπως έτσι έγινε η αρχή.


Από που προέρχεται η έμπνευσή σας;

Κατά κύριο λόγο τα πάντα είναι αποκύημα της φαντασίας μου. Γεννάω ιδέες από το πουθενά. Όμως εμπνέομαι πολύ συχνά και από την καθημερινότητα μου. Κάτι που θα ακούσω ή θα δω και μου κάνει «κλικ», αμέσως με πλημυρίζει με εικόνες που όλες μαζί θα σχηματίσουν μια ιστορία.

Πείτε μας λίγα λόγια για το καινούργιο σας έργο. Πως προέκυψε;

Πριν από 6 χρόνια είχα γράψει 35 νουβέλες με σκοπό να γίνουν σειρά στην Ελληνική τηλεόραση στα πρότυπα του Talesfrom the Crypt (Όποιος ανήκει στην γενιά την δικιά μου θα την γνωρίζει σίγουρα). Δεν μου δόθηκε η ευκαιρία αυτή, αφου η Ελληνική τηλεόραση ειδικά εκείνη την εποχή, αρκούταν στο να αγοράζει μονάχα Τούρκικες σειρές και να μην παράγει τίποτα δικό της. Οπότε έμειναν στο συρτάρι. Μερικές από αυτές κυκλοφόρησαν αποκλειστικά στην Κύπρο μας και 5 χρόνια μετά, ήρθε ο Ελληνικός εκδοτικός οίκος Υδροπλάνο να τις κυκλοφορήσει όλες και στην Ελλάδα.

Αγαπημένος συγγραφέας; O Stephen King.

Αγαπημένο βιβλίο; Το πράσινο μίλι.

Κάπου διάβασα ότι σας αρέσουν οι ταινίες, ποια είναι η αγαπημένη σας; Ο κύκλος των χαμένων ποιητών.

Είναι εύκολο να βρει ένας επίδοξος συγγραφέας εκδοτικό οίκο να τον εμπιστευτεί;

Καθόλου εύκολο. Θέλει πολύ υπομονή και επιμονή για να βρεθεί ο κατάλληλος εκδοτικός για τον εκάστοτε συγγραφέα. Όπως δεν είναι και εύκολο να βρεθεί και συγγραφέας που να τον εμπιστευτεί ένας εκδοτικός. Οι πιο πολλοί γράφουν ένα βιβλίο άντε δύο και μετά εξαφανίζονται. Ίσα, ίσα για να βάλουν τον τίτλο του συγγραφέα στο προφίλ τους. Θα πρέπει να καταλάβουν ότι ένας εκδοτικός οίκος δεν είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα. Για εκείνους είμαστε νούμερα και μόνο (Και πάντα τα ποσοστά μας είναι τα λιγότερα). Όσο τους φέρνουμε πωλήσεις μας αγαπάνε. Αν όχι μας δείχνουν την πόρτα της εξόδου. Και σε όποιον δεν αρέσει αυτό ας κρατήσει τα κείμενα του στο συρτάρι να τα φάει ο σκόρος. Ο αληθινός συγγραφέας γράφει γιατί θέλει να μοιραστεί την ψυχή του με τον κόσμο και όχι για να βγάλει χρήματα. Άρα όταν ένας συγγραφέας είναι συνειδητοποιημένος με κάποια πράγματα, τότε θα βρεθεί και ο κατάλληλος εκδοτικός για εκείνον.

Που είναι πιο εύκολο να εκδώσει κάποιος στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό;

Στην Ελλάδα. Εδώ ότι και αν γράψεις αν έχεις λεφτά το εκδίδεις. Στο εξωτερικό αν δε τους αρέσει το έργο σου όσα και να δώσεις δεν εκδίδεσαι με τίποτα.


Μπορεί κάποιος να βρει έργα σας και δωρεάν στην ιστοσελίδα σας, δεν φοβάστε την πιθανότητα λογοκλοπής έστω κι αν εκείνη η μορφή είναι η αρχική, η πρόχειρη; Εάν πέσει στην αντίληψή σας κάτι τέτοιο τι θα κάνετε;

Έχω πέσει. Θα στείλω ένα μήνυμα πως το κείμενο είναι δικό μου και παρακαλώ πολύ είτε να μπει το σωστό όνομα, είτε να κατέβει τελείως. Γενικότερα δεν θα κάτσω να ξεκατινιάζομαι. Αυτά τα έκανα παλιά. Πλέον νιώθω απίστευτα κουρασμένος και πολύ πιο ώριμος συναισθηματικά για να αναλώνομαι σε τέτοια. Στην τελική εδώ μας κλέβουν τις ατομικές μας ελευθερίες με τα κείμενα του Καρακατσάνη θα ασχολούμεθα;

Δε φοβάστε να μιλήσετε δημόσια για τη δυσλεξία. Τι συμβουλές θα δίνατε στα παιδιά που αντιμετωπίζουν αυτό το θέμα και δυστυχώς τα βάζουν κάτω για διάφορους λόγους;

Να μην τα παρατάνε ποτέ. Κανείς δεν είναι άξιος να τους πει τι μπορούν και τι δεν μπορούν να καταφέρουν. Η υπομονή και η επιμονή φέρνουν απίστευτα αποτελέσματα. Τα πάντα είναι στα μυαλό μας και μόνο εμείς οι ίδιοι έχουμε το δικαίωμα να του θέτουμε όρια. Και προσωπικά δε βάζω ποτέ όρια. Μόνο στόχους και όπου φτάσω.

Η συνεργασία με το Netflix πως προέκυψε; Ακόμα δεν έχει προκύψει συνεργασία με το Netflix. Του έχουμε παραδώσει ολοκληρωμένο σενάριο για την Άμυ (γραμμένο από σεναριογράφο του Netflix), όπως και σε ανεξάρτητα κινηματογραφικά στούντιο του εξωτερικού και αναμένουμε τις προτάσεις τους. Όλα είναι αποτέλεσμα της δουλειάς του agent που με μανατζάρει από το Λονδίνο. Διότι εκτός Ελλάδος κανείς συγγραφέας δε μπορεί να δουλέψει δίχως agent (επίσης άλλη μια δυσκολία του εξωτερικού).

Τα κοινωνικά δίκτυα έχουν βοηθήσει το επαγγελματικό σας έργο;

Οφείλω να παραδεχτώ πως ναι. Τα social media για την εποχή μας είναι το Α και το Ω. Δε ζούμε στις εποχές που έβγαινε ένα βιβλίο τον χρόνο και αν άξιζε θα ξεχώριζε. Πλέον βγαίνουν 500 νέοι τίτλοι την εβδομάδα. Είτε αξίζεις, είτε όχι, θα χαθείς. Θλίβομαι και απογοητεύομαι όταν διαβάζω σχόλια που κατακρίνουν τους συγγραφείς που προωθούν τα έργα τους μέσω FB και βιβλιομάδες. Γιατί δείχνουν ξεκάθαρα πως αυτοί που τα γράφουν, ζουν εκτός πραγματικότητας. Ίσως εκεί οφείλεται και η αποτυχία τους και ως εκ τούτου και το μένος που βγάζουν μέσα από τα πικρόχολα σχόλια τους.

Ο Covid-19 είναι μία εκδίκηση της φύσης; Αν ήταν φυσικός ναι. Αλλά δεν είναι. Ένα πολύ επικίνδυνο ανθρώπινο δημιούργημα είναι με σκοπούς που αν τους αναπτύξουμε θα ξεφύγουμε.

Θα μπορούσατε να γράψετε μία ιστορία τρόμου ή ψυχολογικό θρίλερ με θέμα την πανδημία που βιώνουμε αυτή τη στιγμή; Έχετεκάτιτέτοιο κατάνουγια το μέλλον; Ναι θα μου άρεσε πολύ σαν ιδέα! Και φυσικά ποτέ δε ξέρεις!

Μια ευχή για το 2021 που σιγά-σιγά μας έρχεται.. Υγεία σε όλο τον κόσμο που αν και φαντάζει απίστευτα τυπικό, εν τούτοις στην εποχή μας το έχουμε ανάγκη όσο ποτέ.

68 views0 comments