• Eliotropia

Συνέντευξη της εικονογράφου Αγγελικής Δελεχά

Κυρία Αγγελική, πότε και πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την εικονογράφηση;


Αγαπώ τα παιδικά βιβλία από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου. Όταν ήμουν μικρή η μητέρα μου μου αγόραζε σειρές από μικρά βιβλιαράκια, ένα τεύχος τη φορά και έτσι είχα την προσμονή να συμπληρώσω όλη τη σειρά στη βιβλιοθήκη μου.Κοιτούσα με πολύ ενδιαφέρον πάντα την εικονογράφηση. Όταν τελείωσα το λύκειο αποφάσισα να πάω στη σχολή Βακαλό - στο τμήμα της Γραφιστικής- όπου στο τρίτο έτος υπήρχε και το μάθημα της εικονογράφησης.


Θυμάμαι σαν τώρα τη στιγμή που είδα την έκθεση με τις σπουδαστικές εργασίες και ιδιαίτερα τα βιβλία της Ιστορίας Τέχνης που είχαν επιμεληθεί οι φοιτητές και είπα μέσα μου ότι εδώ θέλω να έρθω και να κάνω κι εγώ το ίδιο. Γράφτηκα λοιπόν στη σχολή και κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα.


Πως προέκυψε η συνεργασία με τις εκδόσεις Σταμούλη και με την κυρία Άννα Ιακώβου;


Η συνεργασία μου με τις εκδόσεις είναι πλέον 12 ετών και με τη χάρη του Θεού τυπώθηκαν πάρα πολλά και πολύ ποιοτικά βιβλία μέσα σε αυτό το διάστημα!


Ξεκίνησε πολύ απλά, είχα πάει το portfolio μου και μετά από μια κουβεντούλα που κάναμε μου πρότειναν να ξεκινήσω το πρώτο βιβλίο.


Αφού ολοκληρώθηκε μπήκα και επίσημα στο δημιουργικό τμήμα του ατελιέ των εκδόσεων και έτσι έγινα μέλος της όμορφης αυτής ομάδας. Έμαθα πάρα πολλά κοντά τους και τους ευχαριστώ για την ευκαιρία και την εμπιστοσύνη.


Ο καιρός πέρασε και συνεχίζουμε να είμαστε ενωμένοι και δημιουργικοί πάντα με όρεξη και διάθεση να προσφέρουμε το καλύτερο στους μικρούς μας φίλους!


Με την αγαπημένη Άννα Ιακώβου η συνεργασία μας ξεκίνησε μέσα στις εκδόσεις Σταμούλη φυσικά και με τα χρόνια εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο.


Ο κόσμος ανταποκρίνεται με πολλή αγάπη σε κάθε καινούριο μας έργο και αυτό μας δίνει και ιδιαίτερη χαρά να προχωράμε και εμείς με τη σειρά μας και να φτιάχνουμε όλο και καλύτερα βιβλία.


Πείτε μας λίγα λόγια για την κυρία Άννα Ιακώβου..


Νομίζω πως ότι και να πω θα είναι λίγο. Καταρχήν και μόνο το γεγονός ότι έχουμε συνεργαστεί τόσες φορές μιλάει από μόνο του.

Είναι πολυγραφότατη, γεμάτη ιδέες και έμπνευση και ο λόγος της πλούσιος σε εικόνες. Ό,τι καλύτερο για τον εικονογράφο γιατί κακά τα ψέματα αν το κείμενο δεν σε εμπνέει δεν μπορείς να κάνεις και καλή δουλειά.

Έχει μεγάλο εύρος στη θεματολογία της και δεν επαναλαμβάνεται δίνοντάς μου κι εμένα την ευκαιρία να δοκιμάζω κι άλλα πράγματα και έτσι νιώθω με σιγουριά ότι κάθε της βιβλίο είναι και ένα νέο εικαστικό προχώρημα στη δουλειά μου.


Θυμάστε να μας πείτε το πρώτο βιβλίο που αναλάβατε την εικονογράφηση του;


Ναι ήταν ο Φωτεινούλης της Αθηνάς Ντάσιου Γιάννου από τις εκδόσεις Σταμούλη και θυμάμαι με πόση χαρά το ξεκίνησα! Είναι πανέμορφο να βλέπεις τυπωμένο το πρώτο σου βιβλίο.


Πόσα βιβλία έχετε εικονογραφήσει μέχρι στιγμής;


Μέχρι στιγμής 100 και συνεχίζω.


Στις μικρές ηλικίες η εικονογράφηση ενός βιβλίου είναι ο πιο εύκολος και συνάμα, δυνατός τρόπος που θα κάνει τα παιδιά να αγαπήσουν την ανάγνωση και τα ίδια τα βιβλία. Έχετε νιώσει - ως εικονογράφος - την ευθύνη να δημιουργήσετε εικόνες που «πρέπει» τα παιδιά να αγαπήσουν από την πρώτη στιγμή που θα τις αντικρύσουν ούτως ώστε να γυρνούν ξανά και ξανά τις σελίδες ενός βιβλίου;


Δε θα το έλεγα με αυτή την έννοια ακριβώς… βασικά θυμάμαι το συναίσθημα ηρεμίας και γαλήνης που εισέπραττα εγώ όταν μικρούλα χάζευα κάποια βιβλία.

Η ομορφιά της εικόνας με ταξίδευε σε ένα χώρο που ένιωθα οτι θέλω να μείνω εκεί γιατί υπήρχε αγάπη, τρυφερότητα και ασφάλεια.

Κάπως έτσι θέλω να αναπαράγω όσο μπορώ την αίσθηση αυτή και στα παιδάκια. Θέλω να αναπαύονται οι ματιές τους και να ησυχάζει το βλέμμα τους κάπου όμορφα.Δεν έχουμε τις ίδιες ευκαιρίες να βρεθούμε στη φύση, σε ένα όμορφο λιβάδι με ζωάκια και πολύχρωμα λουλούδια και να παίξουμε όπως είχαν οι παλιότερες γενιές.

Τολμώ να πω πως και οι πιο πολλές προσλαμβάνουσες που έχουν σήμερα τα παιδιά κάθε άλλο παρά χαλαρωτικές και ταξιδιάρικες είναι.

Οπότε ναι αν έχει πετύχει η εικονογράφηση να τα ταξιδέψει και να τα ξεκουράσει τότε είμαι πολύ ευτυχής. Το βιβλίο που θα δημιουργήσει αυτό το συναίσθημα σίγουρα θα αγαπηθεί και μετά το παιδάκι εννοείται θα το ζητάει ξανά και ξανά.


Από όλα τα βιβλία που έχετε εικονογραφήσει, υπάρχει κάποιο που να κέρδισε περισσότερο την συμπάθειά σας, να έγινε το αγαπημένο σας κι αν ναι, ποιο είναι;


Η αλήθεια είναι πως οι ταχύτητες που δουλεύω είναι αρκετά έντονες με αποτέλεσμα να έχει βγει και πολύ μεγάλη βιβλιοπαραγωγή.

Όλα τα βιβλία που εικονογράφησα τα αγαπώ γιατί το καθένα σηματοδοτεί ένα κομμάτι της διαδρομής μου και με βοήθησε να προχωρήσω παρακάτω. Κοιτάζοντας πίσω βλέπω την εξέλιξη και δοξάζω το Θεό γιατί δικό Του είναι και το χάρισμα και όλη αυτή η έκβαση. Εγώ απλά προσπαθώ να τιμώ το δώρο Του και να βελτιώνομαι.

Για να απαντήσω λοιπόν και στο ερώτημά σας, νομίζω ότι μέχρι στιγμής το καινούριο βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε με τίτλο “Χριστούγεννα και ήμουν εκεί”, της Άννας Ιακώβου κατέχει πολύ σημαντική θέση πλέον στην καρδιά μου.

Ήταν ένα ξεχωριστό και με απαιτήσεις έργο και με έκανε να δοκιμάσω πολλά και να μάθω πολλά. Το τυπωμένο αποτέλεσμα με ενθουσίασε. Οπότε ναι προς το παρόν θα έλεγα το συγκεκριμένο ότι είναι πλέον το αγαπημένο μου!


Ποια είναι τα δικά σας αγαπημένα βιβλία, είτε ως παιδί είτε ως ενήλικη αναγνώστρια;


Δύσκολη ερώτηση γιατί είναι τόσα πολλά… Σίγουρα τη Μαίρη Πόππινς από παιδικά και από ενηλίκων αγαπώ πολύ τη γραφή του Φώτη Κόντογλου.


Μιας και έχει αρχίσει να μυρίζει Χριστούγεννα, πείτε μας ποια χριστουγεννιάτικα βιβλία που αναλάβατε την εικονογράφηση συστήνετε στους αναγνώστες μας;


Χριστούγεννα και ήμουν εκεί! Άννα Ιακώβου, εκδόσεις Άθως Παιδικά

Καλά Χριστούγεννα κύριοι Βι και Βι, Τίνα Βλασταράκου-Μεταξά εκδόσεις Θύρα

Το Χριστουγεννιάτικο βραβείο ενός αδέσποτου σκύλου Άννα Ιακώβου, εκδόσεις ΘύραΤο Χριστουγεννιάτικο Μυστικό της κυρίας Νοικοκυροπούλου Άννα Ιακώβου, εκδόσεις Θύρα

Το Αστέρι της Ανατολής, Δημήτρης Χύτας, εκδόσεις Θύρα

Γιορτάστε, παιδιά! Νεκταρία Παλιάκη- Μαλτέζου, εκδόσεις Άθως Παιδικά


Μια ευχή για το 2021..


Να είναι τόσο όμορφο και γλυκό σαν τα μελομακάρονα!53 views0 comments