• Eliotropia

Συνέντευξη του κύριου Γιάννη Παπαθεοδώρου διδάκτορα του ΕΚΠΑ

Συνέντευξη του κύριου Γιάννη Παπαθεοδώρου, στο eliotropia.com με αφορμή την κυκλοφορία του νέου τoυ βιβλίου «Μήδεια Εν Ηλυσίοις [Χώρα Μακάρων]» από τις εκδόσεις Φίλντισι.


Μιλήστε μας λίγο για το βιβλίο σας με τίτλο "Μήδεια".


Η τραγωδία του Ευριπίδη “Μήδεια” τελειώνει, αφού δραπέτευσε η Μήδεια στην Αθήνα με το φτερωτό άρμα, που της έδωσε ο πρόγονός της Ήλιος. Οι περιπέτειές της όμως δεν τελειώνουν. Εγώ παρακολουθώ την πορεία της από τότε που έφτασε στην Αθήνα ως τον θάνατό της, ακολουθώντας πάντα τη δομή και τους κανόνες της τραγωδίας.


Πώς πήρατε την απόφαση να γράψετε για την Μήδεια; Τι ήταν αυτό που σας κέρδισε στη Μήδεια;


Η Μήδεια είναι μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, υπήρξε και θύμα και θύτης. Έχει όμως κάποια ελαφρυντικά, γιατί εισέπραξε, ως γυναίκα, την απόρριψη και την περιφρόνηση, συμπεριφορές που πλήγωσαν την καρδιά και τον δυναμικό χαρακτήρα της. Δεν έχει όμως ελαφρυντικά για τον φόνο των παιδιών της. Φαίνεται ως άνθρωπος μόνο να μετανιώνει, όχι ως γυναίκα όμως.

Η Μήδεια ήταν κόρη του Αιήτη και της Εκάτης, από τη θεία της Κίρκη έμαθε την τέχνη της μαγείας που χρησιμοποίησε σε όλη της τη ζωή. Επίσης, έμαθε την τέχνη της μαγεία από τη μητέρα της Εκάτη που ήταν η πανίσχυρη θεά των Βασιλείων της γης, ουρανού και της θάλασσας. Ήταν θεά της νύχτας, του φεγγαριού, των φαντασμάτων και της νεκρομαντείας. Είναι φυσικό λοιπόν στα σχέδιά της οι μαντικές της γνώσεις τη βοηθούσαν για το καλό, κυρίως όμως για το κακό.

Τιμωρία σύμφωνα με τους νόμους γι’ αυτή δεν υπήρξε. Η τιμωρία της, ίσως, ήταν οι τύψεις που ένιωθε.Ποιες διαφορές και ποιες ομοιότητες θα συναντήσουμε στη Μήδεια του Γιάννη

Παπαθεοδώρου με αυτές των Ευριπίδη, Ανούϊγ, Μποστ, Παζολίνι;


Το ότι είμαι επηρεασμένος από τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς είναι γεγονός. Ομοιότητες δεν νομίζω πως θα βρείτε, αφού με απασχολεί άλλο κομμάτι της ζωής της κεντρικής ηρωίδας.


Πέραν από την "Μήδεια" έχετε γράψει και άλλα βιβλία. Μπορείτε να μας πείτε

περισσότερες λεπτομέρειες για το "20 Έλληνες ποιητές"; Πώς προέκυψε εκείνη η συνεργασία μαζί με τόσους άλλους ποιητές;


Μου έγινε η πρόταση και το βρήκα ενδιαφέρον να πάρω μέρος. Ο χώρος της ποίησης έχει ανάγκη υπενθύμισης κάθε τόσο. Η ποίηση δεν είναι το είδος που οι Νεοέλληνες προτιμούν. Συνολικοί τόμοι με ποίηση σύγχρονών μας ποιητών έχουν κι αυτοί το ενδιαφέρον τους.Τα "Νυκτανθή" - σπάνιο όνομα για βιβλίο - πώς προέκυψε αυτός ο τίτλος;


Είναι η δεύτερη συλλογή ποιημάτων μου. Η συγκέντρωσή μου τις νυχτερινές ώρες είναι καλύτερη. Οι θόρυβοι της πόλης μειώνονται (και δεν αναφέρομαι στην περίοδο του κορωνοϊού) οι ήχοι του σπιτιού εκλείπουν και απερίσπαστος αφοσιώνομαι.


Τα "Νυκτανθή" και το "Καταπίστευμα" είναι ποιητικές συλλογές. Ποιο είναι το βασικό τους θέμα; Πείτε μας μερικά πράγματα και για τα δύο βιβλία, αν σας είναι εύκολο, ούτως ώστε να ενημερωθούν για το έργο σας οι αναγνώστες μας.


Άρχισα να γράφω από τα φοιτητικά μου χρόνια και συνεχίζω. Έχω εκδώσει μέχρι τώρα τέσσερις ποιητικές συλλογές (Καταπίστευμα- 2016, Νυκτανθή- 2017, Αντιφωνίες Σύγχρονα χορικά -2018, Ανάλεκτα – 2019) Σύντομα θα κυκλοφορήσει και η πέμπτη κατά σειρά.Είστε διδάκτορας στο ΕΚΠΑ, εάν ένας φοιτητής σας είχε ταλέντο στην ποίηση τι θα τον συμβουλεύατε να κάνει; Είναι καλή ιδέα να τα εκδώσει;


Σε όποιον με συμβουλεύεται ναι, προτείνω τα ποιήματα, τα οποία έχουν γραφεί, δουλευτεί να βγαίνουν από το συρτάρι και να παρουσιάζονται στον κόσμο. Αυτή είναι η λογική διαδρομή τους.

13 views0 comments