• Eliotropia

Συνέντευξη με τον συγγραφέα Γιώργο Ροδουσάκη


Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς.

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στα Χανιά. Τα τελευταία έντεκα χρόνια ζω και εργάζομαι στην Αθήνα και στόχος μου είναι να καταφέρω να γράφω άρτιους στίχους.

Πότε άρχισε η ενασχόληση σας με τη συγγραφή;

Άρχισα να σκαρώνω στιχάκια στην ηλικία των 17. Όπως θα έλεγε και η κα Νικολακοπούλου, πρόκειται για ένα αγώνισμα που δεν γνωρίζει τέρμα μιας και οι ιδέες, οι λέξεις και οι έννοιες δεν τελειώνουν ποτέ.

Πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι να εκδώσει κάποιος ένα βιβλίο στην Ελλάδα;

Θα έλεγα ότι δεν είναι εύκολο αλλά ούτε και δύσκολο. Εξαρτάται από το υλικό που έχει μαζέψει κάποιος, από το πόσο το έχει επεξεργαστεί και φυσικά από το κατά πόσο μπορεί να στηρίξει οικονομικά ένα τέτοιο εγχείρημα.

Πείτε μας λίγα λόγια για το βιβλίο “Επί λέξει”..

Σαράντα εκκολαπτόμενοι συγγραφείς που αγαπούν τη Λίνα Νικολακοπούλου και την αυτόματη γραφή, μοιράστηκαν σκέψεις και εικόνες για δύο χρονιές, χωρίς όμως να έχουν καν φανταστεί την πιθανότητα μιας έκδοσης των κειμένων αυτών. Το «επί λέξει» είναι το γέννημα αυτής της προσπάθειας υπό την καθοδήγηση και την προτροπή της πολυαγαπημένης μας στιχουργού, του ιδρυτή του Μικρού Πολυτεχνείου κου Θράσσου Καμινάκη και του συγγραφέα κου Φώτη Βλαστού.

Από που εμπνευστήκατε τη νέα λέξη σας; Σημαίνει κάτι για εσάς;

Η «ευχαριστύνη» είναι η ένωση των λέξεων ευχαρίστηση και ευγνωμοσύνη. Ακριβώς επειδή ο άνθρωπος δεν ευχαριστιέται εύκολα αλλά και δεν είναι συνήθως ευγνώμων, σκέφτηκα αυτό το ταίριασμα κι έτσι γεννήθηκε η λέξη αυτή.

Από που πήρατε έμπνευση για το κείμενό σας;

Για να γράψω ένα στιχάκι θα πρέπει να μ’ έχει κεντρίσει μια ιδέα, μια φράση ή ακόμα και μια λέξη. Χρειάζομαι δηλαδή μια αφετηρία και μετά ακολουθούν σιγά σιγά οι ρίμες και η προσπάθεια για τη συμπύκνωση των νοημάτων.

Τα κείμενα σας, γενικά, απευθύνονται σε συγκεκριμένο ηλικιακό κοινό;

Μακάρι να καταφέρω τα στιχάκια μου να αφορούν όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους όλων των ηλικιών.

Τι συμβουλές θα θέλατε να δώσετε στους νέους συγγραφείς που επιθυμούν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τη συγγραφή;

Αν και θεωρώ πως ίσως δεν είμαι ο κατάλληλος άνθρωπος για να το απαντήσει αυτό, θα πω μονάχα ότι ο καθένας μας πρέπει να κυνηγάει τα όνειρα του. Αν κάποιος θέλει να ασχοληθεί επαγγελματικά γιατί τον γεμίζει η συγγραφή, βεβαίως και να το κάνει γιατί είναι πολύ πιθανό να έχει κάποιο προορισμό αυτό το ταξίδι.
Είναι χρήσιμη η ύπαρξη των e-books; Θα θέλατε στο μέλλον αντί για έκδοση παραδοσιακού βιβλίου, να κυκλοφορούσατε e-book;

Πιστεύω πως μαζί με την τεχνολογία, προχωράει και η έκδοση των βιβλίων. Υπάρχουν άνθρωποι που προτιμούν τα e-books γιατί είναι περισσότερο εξοικειωμένοι με τα τάμπλετ και τις ηλεκτρονικές συσκευές. Τους δίνει ενδεχομένως μια λύση η ηλεκτρονική μορφή μιας έκδοσης. Θεωρώ λοιπόν ιδανική τη συνύπαρξη των παραδοσιακών βιβλίων με τα e-books.

Υπάρχει ενδιαφέρον για τα βιβλία από το κοινό;

Σίγουρα υπάρχει ένα μεγάλο κοινό που αγαπάει τα βιβλία. Δεν είμαι σίγουρος αν έχουν όμως τόσο μεγάλη απήχηση στις νεότερες ηλικίες.

Όσοι διάβασαν τα δικά σας κείμενα τι σας είπαν; Ποιες ήταν οι εντυπώσεις τους;

Λόγω συστολής, δεν συνηθίζω να λέω ότι ασχολούμαι με το γράψιμο, οπότε κάποιοι άνθρωποι όταν διάβασαν τους στίχους μου εξεπλάγησαν διότι δεν το γνώριζαν ότι γράφω.

Τι σας ρώτησαν για τη νέα λέξη σας;

Με ρώτησαν πως την εμπνεύστηκα και τι σημαίνει.

Γιατί πρέπει κάποιος να διαβάζει βιβλία;

Για τη μαγεία που ξεπηδάει μέσα από τις ιστορίες και τους ήρωες που ξεδιπλώνονται. Κόσμοι ολόκληροι και ζωές παρόμοιες με τις δικές μας ή και τόσο διαφορετικές, παίρνουν σάρκα και οστά. Αυτός ο συνδυασμός μας ανοίγει νέους ορίζοντες, μας προσφέρει γνώση και διασκέδαση. Ένα βιβλίο έχει τόσα πολλά να προσφέρει. Μια διαδρομή-εκδρομή σ’ ένα όμορφο αόριστο «κάπου».

Γιατί πρέπει κάποιος να διαβάσει το δικό σας κείμενο; Τι έχει να του προσφέρει, καθαρή ψυχαγωγία ή και κάποια μηνύματα που προφανώς θα λάβει διαβάζοντάς το;

Ο στίχος σαν εφαρμογή, είναι ένα κείμενο που γράφεται μεν αλλά είναι προφορικός προσωδιακός λόγος. Γι’ αυτό και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην προσέγγιση του και στα νοήματα που θέλει κάποιος να μεταβιβάσει. Στους στίχους μου ίσως μπορέσει κάποιος να βρει κομμάτια του εαυτού του ή και να νιώσει ότι αυτά που περιγράφω κάπου, κάπως του είναι γνώριμα.

Η συγγραφή δρα θεραπευτικά στον άνθρωπο;

Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και μέσα στην τάξη της κας Νικολακοπούλου, νιώθαμε σα να βρισκόμασταν σε μια μεγάλη συνεδρία. Διαβάζονταν τα γραπτά δυνατά και όλοι είχαμε να μοιράσουμε και να μοιραστούμε. Θα έρθω λοιπόν να πω ότι η συγγραφή δρα θεραπευτικά μ’ έναν ανεξήγητα καταλυτικό τρόπο.


Εσάς σας βοήθησε σε προσωπικό επίπεδο η ενασχόληση με τη συγγραφή;

Με κάνει σίγουρα καλύτερο και πιο ολοκληρωμένο άνθρωπο. Με βοηθάει να τα βρίσκω καλύτερα με τον εαυτό μου και να αγγίζω μέσα μου πτυχές μου που ίσως διαφορετικά δεν θα μπορούσα να προσεγγίσω.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας βιβλίο;

Η λέσχη των αθεράπευτα αισιόδοξων του Jean Michel Guenassia

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας συγγραφέας;

Από έλληνες ο Μενέλαος Λουντέμης και από ξένους ο Eka Kurniawan.

Ποιο είναι το ωραιότερο πράγμα στη ζωή ενός συγγραφέα;

Το ότι μπορεί να φτιάχνει χαρακτήρες, ιστορίες και κόσμους όπως ακριβώς τους θέλει και που τόσο ιδανικά μπορεί να αφορούν τον ίδιο και τόσους άλλους ανθρώπους ταυτόχρονα.

Ασχολείστε με κάτι άλλο πέραν από τη συγγραφή;

Μου αρέσει το τραγούδι και έχω κάνει μαθήματα φωνητικής και ορθοφωνίας για πολλά χρόνια.

Μια ευχή..

Να μπορούμε να έχουμε υγεία για να βαδίζουμε προς ένα «ευ ζην» με ουσία που θα μας ανοίγει δρόμους σε ένα μέλλον καλύτερο .

Σας ευχαριστώ από καρδιάς!

Ευχαριστώ πολύ..

197 views0 comments