• Eliotropia

Συνέντευξη με τον συγγραφέα παιδικών παραμυθιών Λούκα Παναγή


Λούκα οι περισσότεροι σε ξέρουμε ως συγγραφέα παιδικών παραμυθιών, πες μας μερικά επιπλέον πράγματα για σένα..

Χαίρομαι που με γνωρίζετε ως συγγραφέα παιδικών παραμυθιών γιατί είναι μια ιδιότητα που μου αρέσει πολύ. Πέρα από αυτό όμως, έχω σπουδάσει Παιδαγωγικά στο Πανεπιστήμιο Κρήτης ενώ μόλις έχω ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό μου με θέμα: Δημιουργικές Τέχνες και εμψύχωση. Δουλεύω ως συντονιστής εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ασχολούμαι παράλληλα με διάφορα δημιουργικά πρότζεκτ.

Με τι ασχολείσαι τον ελεύθερο σου χρόνο;

Τον ελεύθερο μου χρόνο βλέπω ταινίες, διαβάζω βιβλία, πηγαίνω βόλτες με αγαπημένα μου πρόσωπά, ξεκουράζομαι και απολαμβάνω απλές καθημερινές συνήθειες.

Πως σου ήρθε αυτή η εξαίσια ιδέα με τα παιδικά παραμύθια;

Μεγάλη ιστορία! Πριν όμως τη μοιραστώ μαζί σου, θα ήθελα να ανακοινώσω μέσα από αυτήν τη συνέντευξη ότι έρχονται δύο καινούρια παραμύθια αρχές Οκτωβρίου 2020 και είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτό. Μείνετε συντονισμένοι στη σελίδα στο FacebookΏρα για παραμύθι και θα τα μάθετε όλα από εκεί!

Η ιδέα με τα παραμύθια ξεκίνησε στις σπουδές μου. Ότανακόμη ήμουν φοιτητής ασχολούμουν με πολλά δημιουργικά πρότζεκτ, από συγγραφή θεατρικών έργων μέχρι σκηνοθεσία για διάφορους φιλανθρωπικούς σκοπούς. Πνεύμα ανήσυχο που ήθελε να δοκιμάζει τις αντοχές του. Έτσι, ήρθε και η ιδέα με τα παιδικά παραμύθια. Πάντα μου άρεσε να γράφω μικρά κείμενα αλλά ποτέ δεν προσπάθησα να τα εκδώσω. Ήθελα να το τολμήσω. Να βγω έξω από “το κουτί ασφαλείας μου”.Έτσι, μπήκα στη διαδικασία να γράψω το πρώτο μου παιδικό παραμύθι με τον τίτλο: Ποιος έκλεψε το μυστικό της σοκολάτας; Κι από εκεί και πέρα ξεκίνησε ένα ταξίδι στον μαγικό κόσμο των παραμυθιών.


Τι μπορεί να προσφέρει ένα παραμύθι στο παιδί;

Το παραμύθι αναπτύσσει τη φαντασία και τη δημιουργικότητα στα παιδιά. Μέσα από τα παραμύθια τα παιδιά νιώθουν ελεύθερα να δημιουργήσουν με τη δύναμη του μυαλού τους, πανέμορφους κόσμους που μέσα σ’ αυτούς μπορούν για λίγη ώρα να ζήσουν. Επιπρόσθετα, μέσα από τα παραμύθια τα παιδιά μπορούν να αναπτύξουν τον γραπτό αλλά και προφορικό τους λόγο με ευχάριστο πάντα τρόπο. Τα παιδιά με το διάβασμα ενός παραμυθιού μπορούν να βιώσουν καταστάσεις και να αναπτύξουν την ενσυναίσθησή τους. Είναι πολλά που μπορεί να προσφέρει ένα παραμύθι στα παιδιά και ευτυχώς όλο και περισσότερος κόσμος αντιλαμβάνεται την αξία του παραμυθιού στη ζωή ενός παιδιού.

Είναι εύκολο να γράψει κάποιος ένα παραμύθι;

Δεν ξέρω για τους άλλους, αλλά για μένα σίγουρα δεν είναι πάντα εύκολο! Δε μπορώ με τίποτα να γράψω παραμύθια “κατά παραγγελία”. Γράφω μέσα από την καρδιά μου και πάντα θέλω τα παραμύθια μου να έχουν νόημα για τους αναγνώστες. Κάποτε το πετυχαίνω, κάποτε όχι. Τουλάχιστον προσπαθώ πάντα να γίνομαι καλύτερος.

Αγαπημένος συγγραφέας;

Ο Λέο Μπουσκάλια με το βιβλίο του: Να ζεις, να αγαπάς, να μαθαίνεις!

Αγαπημένο παραμύθι;

«Το δέντρο που έδινε» τουShelSilverstein

Αγαπημένα κινούμενα σχέδια;

Λατρεύω τα κινούμενα σχέδια! Ακόμη τα βλέπω με μεγάλη χαρά και αφοσίωση. Το αγαπημένο μου είναι το UP! (Ψηλά στον ουρανό) αλλά γενικά μου αρέσουν πολύ τα κινούμενα σχέδια.

Πως προέκυψε η ιδέα “ώρα για παραμύθι” (το κανάλι στο Youtube);

Η ιδέα με το κανάλι στο Youtube: Ώρα για παραμύθι προέκυψε εν μέσω καραντίνας. Ξαφνικά βρεθήκαμε κλεισμένοι στα σπίτια μας μεπολύ ελεύθερο χρόνο. Οπότε έπρεπε να αξιοποιηθεί δημιουργικά όλος αυτός ο ελεύθερος χρόνος! Είχα ήδη τη σελίδα μου στο Facebookμε την ονομασία Ώρα για παραμύθι κι έτσι βρήκα τον χρόνο να επεκτείνω αυτή την προσπάθεια και στο Youtube. Έτσι, πολλοί καλοί φίλοι με βοήθησαν με τις αφηγήσεις των παραμυθιών και μιας και μου δίνεται η ευκαιρία, τους ευχαριστώ δημόσια γι’ αυτό!

Τι σχόλια λαμβάνεις;

Ο κόσμος αγάπησε αυτή την ιδέα. Δωρεάν αφηγήσεις παραμυθιών για όλους. Λαμβάνουμε καθημερινά αρκετά θετικά σχόλια και ευχόμαστε να υπάρξει συνέχεια σ’ αυτή την προσπάθεια.

Γιατί, πιστεύεις, τα παραμύθια σου κερδίζουν κοινό; Που οφείλεται η επιτυχία;

Η επιτυχία οφείλεται στην ομάδα! Έχω γύρω μου ανθρώπους που με αγαπούν και με νοιάζονται. Όλοι μαζί προσπαθούμε για το καλύτερο αποτέλεσμα. Η αγάπη μας για το παραμύθι είναι η κινητήριος δύναμη για να συνεχίσουμε αυτό το ταξίδι.

Καλώς ή κακώς το εγχείρημά σου έχει κάποια έκθεση λογικό είναι πέραν από θετικά σχόλια να λαμβάνεις και αρνητική κριτική, πως αντιδράς;

Φυσικά υπάρχουν αρνητικές κριτικές. Σέβομαι τη γνώμη του καθενός. Με ενοχλούν πολύ οι κακοπροαίρετες κριτικές που κρύβουν πίσω τους σκοπιμότητες. Δέχομαι τις αρνητικές τεκμηριωμένες κριτικές που πολλές φορές με προβληματίζουν και με βοηθούν να γίνομαι καλύτερος.

Πιστεύεις ότι πλατφόρμες σαν το Youtube μπορούν άνετα να προσφέρουν πολλά, ακόμα και στον τομέα της εκπαίδευσης και όχι μόνο;

Πλατφόρμες σαν το Youtube μπορούν να προσφέρουν πολλά, σίγουρα όμως δε μπορούν να αντικαταστήσουν την επικοινωνία των ανθρώπων με φυσική παρουσία.


Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να αποκτά κοινό και απήχηση και το Podcast, θα έμπαινες στη διαδικασία να ξεκινήσεις κάτι και εκεί;

Στην παρούσα φάση δεν χρησιμοποιώ καθόλου τοPodcast. Μου αρέσει η έντυπη μορφή των παραμυθιών αλλά και η αφήγηση μέσω Youtube που δίνει την ευκαιρία σε όλους να έχουν πρόσβαση στα παραμύθια από το σπίτι τους.

Πως προέκυψε η συνεργασία σου με τα υπόλοιπα παιδιά; Γενικά πως επιλέγεις τους συνεργάτες σου;

Θεωρώ τον εαυτό μου δύσκολο στις συνεργασίες του. Ή μάλλον καλύτερα, επιλεκτικό! Προσπαθώ να έχω πάντα γύρω μου τους καλύτερους για εμένα ανθρώπους και κατ’ επέκταση τους καλύτερους συνεργάτες. Παίζει σημαντικό ρόλο για μένα η ποιότητα που έχει ο κάθε άνθρωπος.

Να αγαπούν αυτό που κάνουν και να είναι ειλικρινείς και τίμιοι. Να σέβονται την προσπάθεια που γίνεται και να προσπαθούν πάντα για το καλύτερο αποτέλεσμα.

Διαθέτεις κανάλι στο Youtube όπου ασχολείσαι με τα παραμύθια και ορισμένα είναι μεταφρασμένα σε ξένες γλώσσες. Επιθυμείς να προσεγγίσεις κοινό από άλλες χώρες; Τα καταφέρνεις; Λαμβάνεις μηνύματα από ανθρώπους που ενδεχομένως η μητρική τους γλώσσα είναι π.χ. Γαλλική, Αγγλική κτλ κι αν ναι, τι σου λένε; Είναι θετικοί με τη δουλειά σου;

Και η ιδέα με τη μετάφραση των παραμυθιών σε άλλες γλώσσες έγινε εν μέσω καραντίνας. Ήταν μια προσπάθεια να γνωρίσει περισσότερος κόσμος τα παραμύθια μας. Έχουμε λάβει κάποια θετικά μηνύματα κι εύχομαι στο μέλλον να καταφέρω να μεταφράσω κι άλλα παραμυθάκια σε περισσότερες ξένες γλώσσες.

Αν ένα σχολείο του εξωτερικού (π.χ. της Γαλλίας) σε καλούσε για να διδάξεις εκεί, θα εγκατέλειπες τα πάντα για να πας;

Όχι δεν θα εγκατέλειπα τα πάντα για να διδάξω στο εξωτερικό. Αγαπώ την Κύπρο, όπου γεννήθηκα και μένω μόνιμα και θέλω να προσπαθήσω να κάνω το καλύτερο για τον τόπο μου.

Ποια η γνώμη σου για τα e-books;

Τα e-books είναι πολύ βοηθητικά σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά νομίζω πως δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη μαγεία που κρύβεται στην έντυπη έκδοση βιβλίων.

Αν σου πρότειναν εκπομπή στην τηλεόραση με θέμα τα παραμύθια θα δεχόσουν, ναι ή όχι και γιατί; (για παράδειγμα τις παιδικές εκπομπές στο ΡΙΚ2).

Η αλήθεια δεν το έχω σκεφτεί ποτέ! Νομίζω πως δεν είμαι και πολύ τηλεοπτικός τύπος. Ντρέπομαι αρκετά και πιστεύω πως δεν το έχω και πολύ με τον φακό της τηλεόρασης. Όσο κι αν φαίνεται για κάποιους περίεργο, είμαι αρκετά εσωστρεφής.Πιστεύω πως μπορώ να εκφραστώ καλύτερα μέσω του γραπτού λόγου, παρά μέσω του προφορικού. Όμως ποτέ δεν ξέρεις πως τα φέρνει η ζωή. Οι άνθρωποι αλλάζουν και δοκιμάζονται σε διάφορα πρότζεκτ. Αν ήταν κάτι που θα με έκανε να νιώθω καλά ίσως και να το έκανα. Αναλόγως πάντα με το πρότζεκτ και τους συνεργάτες.

Πιστεύεις ότι σε κάποια χρόνια από τώρα θα καταργηθεί το παραδοσιακό χάρτινο βιβλίο και θα αντικατασταθεί από μια οθόνη; Αυτό σίγουρα είναι καλό για το περιβάλλον, για τους συγγραφείς όμως;

Εύχομαι πως θα βοηθήσουμε όλοι να μη χαθεί το παραδοσιακό χάρτινο βιβλίο και η μαγεία που κρύβει μέσα στις σελίδες του. Είναι στο χέρι του κάθε αναγνώστη να επιλέξει την οθόνη ή το παραδοσιακό χάρτινο βιβλίο.

Πιστεύεις ότι τα κοινωνικά δίκτυα έχουν βοηθήσει σε κάποιο βαθμό το project σου;

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωση βοήθησαν στον μέγιστο βαθμό το πρότζεκτ μου. Ο κόσμος αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή τη σελίδα μου στο FacebookΏρα για παραμύθι. Μέσα από τη σελίδα αυτή έχω άμεση επικοινωνία με τους αναγνώστες των παραμυθιών μου και μοιράζομαι μαζί τους όμορφες δράσεις και πληροφορίες γύρω από το παραμύθι.
Τι θα συμβούλευες τους νέους δημιουργούς που θέλουν να ασχοληθούν με τα παραμύθια;

Να ασχοληθούν με τον κόσμο των παραμυθιών εάν και εφόσον το αγαπούν κι όχι γιατί περιμένουν από τα παραμύθια να γίνουν πλούσιοι. Να είναι προσεκτικοί στο τι γράφουν και στο τι λένε, ειδικά όταν απευθύνονται σε παιδιά. Να γράφουν συνέχεια ιστορίες και να ονειρεύονται ένα καλύτερο κόσμο από αυτόν που ζούμε, γεμάτο χρώματα και όμορφους χαρακτήρες.

Μια ευχή

Εύχομαι τα παραμύθια να δώσουν την ευκαιρία στους ανθρώπους να δουν τον κόσμο με μια άλλη ματιά, πιο αισιόδοξη, πιο φωτεινή!

Ευχαριστώ