• Eliotropia

Συνέντευξη με τον συγγραφέα Ιωάννη Καρπασίτη

Πες μας λίγα λόγια για σένα.

Χμ... Η πρώτη ερώτηση είναι και η πιο δύσκολη! Λοιπόν, στο θέμα σπουδών έχω τελειώσει Φυσική στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και τώρα συνεχίζω με μεταπτυχιακές σπουδές στο Ινστιτούτο Κύπρου. Άρα, όπως καταλάβατε, πέραν από καλλιτεχνική πλευρά, έχω και επιστημονική. Συνδυάζονται οι δύο; Εγώ πάντως τις συνδύασα!

Πότε άρχισε η ενασχόληση σου με τη συγγραφή;

Η ενασχόλησή μου με τη συγγραφή ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία – πριν καν κλείσω τα δέκα. Τα πρώιμα εκείνα δείγματα ήταν απλές, μικρές ιστορίες χιουμοριστικού περιεχομένου με συνοδεία ζωγραφιών. Καθώς βέβαια μεγάλωνα, άρχισα να γράφω πιο περίπλοκες ιστορίες, αναπτύσσοντας καλύτερα τους χαρακτήρες που είχα πλάσει στο μυαλό μου, φτάνοντας μέχρι το σήμερα, όπου εκείνες οι ιστορίες και εκείνοι οι χαρακτήρες βρήκαν επιτέλους τη θέση τους στα ράφια των βιβλιοπωλείων.

Πώς πήρες την απόφαση να εκδώσεις το βιβλίο σου;

Έχοντας ήδη γράψει αρκετά βιβλία, αποφάσισα πως είχε έρθει η στιγμή να κάνω το μεγάλο βήμα και να προχωρήσω στην έκδοση ενός από αυτών. Ήταν κάτι το οποίο πάντα ήθελα να κάνω. Έπρεπε απλά να βρω την κατάλληλη στιγμή και το κατάλληλο βιβλίο.

Είναι εύκολη η διαδικασία της έκδοσης;

Αυτό εξαρτάται από ποια οδό θα ακολουθήσει κανείς. Εγώ επέλεξα να αποταθώ σε εκδοτικό οίκο και στάθηκα τυχερός μπορώ να πω, εφόσον βρήκα εύκολα εκδοτικό οίκο πρόθυμο να εκδώσει το βιβλίο μου. Εάν όμως κάποιος ή κάποια επιλέξει την οδό της αυτοέκδοσης, σαφώς και θα πρέπει να αναλάβει περισσότερες ευθύνες, χωρίς όμως να σημαίνει ότι αυτή η επιλογή είναι κατώτερη της άλλης.


Πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι να εκδώσει κάποιος βιβλίο στην Κύπρο;

Παρόλο που όπως προανέφερα, στην δική μου περίπτωση δεν συνάντησα ιδιαίτερες δυσκολίες στην έκδοση του βιβλίου μου (χωρίς να σημαίνει πως ο δρόμος προς την έκδοση ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα), δεν ξέρω αν μπορώ να γενικεύσω, γιατί η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Άλλωστε, έχοντας εκδώσει μόνο ένα βιβλίο, δεν έχω μεγάλο στατιστικό δείγμα για να βγάλω συμπέρασμα! (Εδώ μίλησε ο φυσικός μέσα μου!)

Πες μας λίγα λόγια για το βιβλίο σου.

(Πώς λέγεται; κτλ)

Το βιβλίο μου ονομάζεται Ώρα Καλή και, όπως προμηνύει ο τίτλος, το βιβλίο περιγράφει έναν γάμο, έναν κυπριακό γάμο, στον οποίο συμβαίνουν λογής-λογής ευτράπελα. Πρόκειται προφανώς για ευθυμογράφημα, στο οποίο δεν λείπει όμως η δράση αλλά και το μυστήριο! Ο σκοπός του βιβλίου είναι ο αναγνώστης να περάσει καλά, να γελάσει με την ψυχή του και να ξεχάσει έστω και για λίγο τα προβλήματα που τυχόν να αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά του.

Από που πηγάζει η έμπνευση σου;

Δεν θα μιλήσω για την έμπνευση του βιβλίου Ώρα Καλή, αλλά για την έμπνευση που με οδήγησε να αρχίσω να γράφω εκείνες τις απλές ιστορίες στα προεφηβικά μου χρόνια, καθώς όλα τα επερχόμενα βιβλία που έγραψα, καθώς και οι χαρακτήρες που ζουν μέσα σε αυτά είναι προϊόν εκείνης της αρχικής έμπνευσης. Εκείνη λοιπόν η έμπνευση, αν μπορούμε να την πούμε έτσι, προήλθε από διάφορες κωμικές σειρές που παρακολουθούσα μικρός (θα αφήσω ως μυστικό ποιες ήταν). Άλλωστε, αυτός είναι ο λόγος που τα βιβλία μου θεωρώ πως έχουν ένα θεατρικό χαρακτήρα, καθώς στηρίζονται κυρίως στον διάλογο και όχι στην αφήγηση.

Τι συμβουλές θα έδινες στους συγγραφείς που επιθυμούν να εκδώσουν τα βιβλία τους;

Θα τους συμβούλευα να μην αρχίσουν να καταπιάνονται με τις λεπτομέρειες της έκδοσης προτού να έχουν ένα ολοκληρωμένο έργο στα χέρια τους. Αυτό που προέχει είναι να έχουν ένα τελικό κείμενο, να το δώσουν σε συγγενείς και φίλους για εντυπώσεις (για εποικοδομητική κριτική και όχι χαΐδεμα αυτιών) και αφού κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις, οι οποίες θα τους αφήσουν 100% ευχαριστημένους με το τελικό αποτέλεσμα, τότε μπορούν να προχωρήσουν με την διαδικασία της έκδοσης. Ευτυχώς, με την ευκολία του διαδικτύου, μπορούν εύκολα να βρουν πληροφορίες για το πώς θα το πράξουν αυτό και βεβαίως μπορούν να αποταθούν σε άλλους συγγραφείς για συμβουλές και στήριξη.

Το βιβλίο σου σκοπεύεις στο μέλλον να το μεταφράσεις στα αγγλικά ούτως ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερη απήχηση;

Αυτό ήταν κάτι που είχα σκοπό να κάνω, όμως υπάρχουν δύο δυσκολίες: Πρώτον, μιας και το βιβλίο μου είναι χιουμοριστικό, πολλά αστεία ενδέχεται να χαθούν στην μετάφραση και δευτερον, επειδή καταπιάνεται με έναν κυπριακό γάμο, θα πρέπει να γίνουν διάφορες επιπλέον αλλαγές έτσι ώστε να ταιριάξει με τα δεδομένα ενός βρετανικού για παράδειγμα γάμου (καθώς αν το βιβλίο θα είναι γραμμένο στα αγγλικά, θα ήθελα και οι χαρακτήρες να είναι αγγλόφωνοι). Οπόταν, παρόλο που δεν έχω αποκλείσει την πιθανότητα μιας μετάφρασης, γνωρίζω πως δεν θα είναι και το πιο εύκολο εγχείρημα.

Θεωρείς χρήσιμη την ύπαρξη των e-books;

Παρόλο που προσωπικά θεωρώ πως δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τα έντυπα βιβλία, πρέπει να πω πως ναι, τα e-books είναι πολύ χρήσιμα, καθώς υπάρχουν άτομα που προτιμούν να διαβάζουν βιβλία σε ηλεκτρονική μορφή.


Υπάρχει ενδιαφέρον για το βιβλίο σου από το κοινό; Όσοι το διάβασαν τι σου είπαν; Ποιες ήταν οι εντυπώσεις τους;

Οι εντυπώσεις που έλαβα από άτομα που το διάβασαν ήταν άκρως θετικές, γεγονός που με παροτρύνει στο να συνεχίσω να γράφω! Μου είπαν ότι είναι κάτι πρωτότυπο και διαβάζεται ευχάριστα.

Γιατί πρέπει κάποιος να διαβάσει το βιβλίο σου;

Μα για να γελάσει βέβαια! Πέραν τούτου, το γεγονός ότι οι διαλόγοι είναι στην κυπριακή διάλεκτο, πιστεύω ότι κάνει το βιβλίο πιο προσιτό στο κυπριακό κοινό και ο αναγνώστης μπορεί πιο εύκολα να ταυτιστεί με τους χαρακτήρες.

Πιστεύεις πως η συγγραφή δρα θεραπευτικά στον άνθρωπο;

Κοιτάξτε, η συγγραφή δεν είναι εύκολο εγχείρημα. Σαφώς και ένας συγγραφέας γράφει επειδή αυτό τον ικανοποιεί και τον γεμίζει, υπάρχουν όμως και οι στιγμές που είσαι χωρίς έμπνευση, που κάθεσαι να γράψεις και νιώθεις ότι έχεις στερέψει από ιδέες. Οπόταν, παρόλο που στο σύνολό της η συγγραφή και γενικά οτιδήποτε το δημιουργικό λειτουγεί ευεργετικά στον άνθρωπο, πρέπει να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι ένας καλλιτέχνης έχει να δρασκελίσει αρκετά εμπόδια προτού φτάσει στην ολοκλήρωση ενός έργου.

Εσένα σε βοήθησε σε προσωπικό επίπεδο η ενασχόληση με τη συγγραφή;

Σίγουρα δεν θα ήμουν ο ίδιος εάν δεν ασχολούμουν με τη συγγραφή. Προς το χειρότερο; Προς το καλύτερο; Θέλω να πιστεύω προς το χειρότερο! Γράφω από τόσο μικρή ηλικία, που σίγουρα θα ένιωθα πως κάτι θα έλειπε εάν δεν έγραφα. Αποτελεί μυστήριο όμως το τι άτομο θα ήμουν στο εναλλακτικό σύμπαν όπου δεν θα ήμουν συγγραφέας!

Ποιο είναι το αγαπημένο σου βιβλίο;

Χμ... Νομίζω θα επιλέξω τον Αφανισμό, από τον Mark Alpert. Πρόκειται για θρίλερ επιστημονικής φαντασίας, το οποίο εγείρει και σημαντικά ερωτήματα για την εξέλιξη της τεχνολογίας. Καμία απολύτως σχέση δηλαδή με το δικό μου βιβλίο!

Ποιος είναι ο αγαπημένος σου συγγραφέας;

Μιας και επέλεξα ένα εκ των βιβλίων του για αγαπημένο μου και έχοντας διαβάσει και άλλα έργα του ίδιου, ας τον επιλέξω και για αγαπημένο μου συγγραφέα. Mark Alpert.

Ποιο είναι το ωραιότερο πράγμα στη ζωή ενός συγγραφέα;

Είναι η χαρά του να δημιουργείς. Να πλάθεις χαρακτήρες. Να κατασκευάζεις ιστορίες. Να τις αποτυπώνεις στο χαρτί και να γνωρίζεις ότι δημιούργησες κάτι από το μηδέν ολομόναχος.

Ασχολείσαι με κάτι άλλο πέραν από τη συγγραφή;

Ασχολούμαι με το τέννις, το οποίο παίζω εδώ και μερικά χρόνια. Γενικά, μου αρέσει ο αθλητισμός, είτε παίζοντας ο ίδιος, είτε παρακολουθώντας στην τηλεόραση.

Η περίοδος της καραντίνας σε βοήθησε στο θέμα της έμπνευσης; Έγραψες κάτι άλλο εκείνη την περίοδο που θα κυκλοφορήσεις στο μέλλον;

Λόγω των σπουδών μου, όχι, δεν έγραψα κάτι που θα κυκλοφορήσει στο μέλλον. Προσπάθησα όμως να γράφω στην σελίδα μου μικρά, χιουμοριστικά κείμενα, εμπνευσμένα κυρίως από την ιδιάζουσα κατάσταση στην οποία περιέλθαμε με σκοπό να ελαφρύνω κάπως το κλίμα.

Πως φαντάζεσαι το μέλλον σου στο χώρο της συγγραφής;

Ένα πράγμα είναι σίγουρο: Δεν θα σταματήσω να γράφω. Έχω έτοιμα στο μυαλό μου πώς θα είναι τα επόμενα μου βιβλία, καθώς και μερικές ιδέες για άλλα βιβλία, που ενδέχεται να κυμαίνονται και σε διαφορετικό μήκος κύματος. Βέβαια, σημαντικός παράγοντας είναι και η ανταπόκριση από το κοινό, κάτι το οποίο δεν μπορώ να προβλέψω, αλλά ελπίζω προς το καλύτερο!

Μια ευχή..

Ώρα καλή σας και να είστε πάντα δημιουργικοί!

Ευχαριστώ πολύ..