• Eliotropia

Συνέντευξη του συγγραφέα Βασίλη Μαστρογιάννη


Καταρχάς, πείτε μας μερικά πράγματα για σας ούτως ώστε να σας γνωρίσουμε καλύτερα..


Γεννήθηκα στο Κουμαρίτσι Φθιώτιδας και σήμερα ζω στην Αθήνα.

Είμαι Πτυχιούχος Νομικής και Δημόσιας Διοίκησης, κατέχω Μεταπτυχιακό και Διδακτορικό Δίπλωμα στο Δημόσιο Δίκαιο και διδάσκω στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.
Μιλήστε μας λίγο για το βιβλίο σας.. Τι περιλαμβάνει και ποιο είναι το βασικό του θέμα;


Είναι ένα σύγγραμμα που όπως αναφέρεται και στον πρόλογο,αποτελεί ένα σύνολο σκέψεων για αρκετά θέματα που δίνουν λύσεις και παραθέτουν προτάσεις, ειδικά σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία και απευθύνεται σε ένα κόσμο που δεν θέλει, ούτε να παραδοθεί, ούτε να περάσει στην απάθεια και το περιθώριο της πολιτικής και κοινωνικής ζωής.

Ειδικότερα αποτελείται από πενήντα δοκίμια, ανεπτυγμένα σε επτά θεματικές ενότητες, με αντικείμενα:

- Τη διαχείριση κρίσεων και την εξοικονόμηση πόρων

- Την Οικονομία και την Ανάπτυξη, ( βιώσιμη ανάπτυξη, παραγωγική ανασυγκρότηση, σύγχρονες μορφές ανάπτυξης, νέο παραγωγικό μοντέλο κλπ)

- την Πολιτική, ( προστασία του Δημοκρατικού μας πολιτεύματος, διαχείριση δημόσιας εξουσίας , πολιτικό σύστημα κ.α.)

- τα εθνικά θέματα ( εκκρεμότητες με την Τουρκία, ζητήματα ΕΕ κ.α.)

- τον Πολιτισμό ( θέματα ελληνικής γραμματείας, πολιτισμού κ.α.)

- ειδικά θέματα όπως τις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια και την τοπική αυτοδιοίκηση, τις προτάσεις για την ίδρυση Δελφικού Πανεπιστημίου και

- ζητήματα που αφορούν τις ασφαλείς πόλεις


Πώς πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με το χώρο του βιβλίου; Ήταν εύκολη απόφαση;


Εδώ και πολλά χρόνια γράφω, κυρίως επιστημονικά βιβλία και δημοσιεύω σχετικά άρθρα.

Την περίοδο της πρώτης καραντίνας βρήκα το χρόνο κι ένιωσα την ανάγκη να αποτυπώσω τις σκέψεις μου, που είχαν ως αποτέλεσμα την έκδοση του παρόντος βιβλίου.

Σε αυτό βοήθησε η συσσώρευση εμπειρίας πάνω σε ζητήματα διαχείρισης κρίσεων, διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων, δημόσιας διοίκησης, πολιτικής παρέμβασης και πρακτικής, ανησυχιών για το περιβάλλον, για τα διεθνή θέματα, αλλά και επί ειδικών θεμάτων, όπως η δικαιοσύνη, η τοπική αυτοδιοίκηση κ.α.

Πιστεύω ότι αποτελούν ώριμες σκέψεις, απαύγασμα (μεταφορικά) εμπειριών πέντε σχεδόν δεκαετιών στην κοινωνία, στο δημόσιο χώρο, στην επαγγελματική ζωή και στην επιστημονική κοινότητα και μπορεί να τις θεωρήσει κανείς ως μία ελάχιστη παρακαταθήκη που θα ήθελα να μείνει, μικρή συνεισφορά σε γενικά και ειδικά θέματα που απασχολούν το δημόσιο βίο της Χώρας.

Αυτό είναι το πρώτο σας βιβλίο ή υπάρχουν και άλλα; Αν υπάρχουν και άλλα, πείτε μας λίγα λόγια για το καθένα.


Το 2018 πραγματοποίησα προσωπική έκδοση μιας μυθιστορηματικής βιογραφίας ενός αγαπητού μου προσώπου με τίτλο ΄΄Το Ποτάμι της Σιωπής΄΄. Σύντομα με διάφορες προσθήκες και νέα στοιχεία θα επανεκδοθεί, γιατί πιστεύω ότι αξίζει να διαβαστεί.


Το 2019 εκδόθηκε το επιστημονικό μου σύγγραμμα με τίτλο ΄΄Δημοτική Αστυνόμευση- Νομική, Διοικητική προσέγγιση- Στρατηγική΄΄ το οποίο περιέχει ανάλυση του μυθιστορικού υπόβαθρου του Δικαίου, τη στρατηγική προσέγγιση του θέματος των ασφαλών πόλεων με την κοινωνική ενεργοποίηση και τη συμμετοχική αντεγκληματική πολιτική και σχετικές προτάσεις αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.


Πως προέκυψε η συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο Φίλντισι;


Πληροφορήθηκα από καλούς φίλους για την εξαίρετη και προσεγμένη δουλειά που γίνεται από τον εκδοτικό οίκο Φίλντισι και προσωπικά από την κ. Καπλάνη, κάτι που πιστοποιήθηκε και από την καλαίσθητη έκδοση του παρόντος βιβλίου μου ΄΄ΜεΠερίσκεψη΄΄


Τι σημαίνει για εσάς το 2020 και πως θα το περιγράφατε με 3 λέξεις;


Ανατροπή – Προσαρμογή- ΕνσυναίσθησηΟι περισσότεροι άνθρωποι έμαθαν, κατά τη διάρκεια της καραντίνας να μαγειρεύουν, εσείς τι κάνατε; Ποια ήταν η κυριότερη ασχολία σας;


Όπως προανέφερα έγραψα όσα δεν είχα γράψει τις προηγούμενες δεκαετίες ( επιστημονικά, μυθιστορήματα κ.α.) και διάβασα αυτά που επιθυμούσα, εκμεταλλευόμενος παραγωγικά το χρόνο μου.


Το 2021 νομίζετε θα εξαφανιστεί η πανδημία ή θα υπάρξει και τρίτο lockdown;


Σύμφωνα με τα στοιχεία των ειδικών και λαμβάνοντας υπόψη τα προηγούμενα επιστημονικά δεδομένα από παρόμοιες περιπτώσεις, θεωρώ ότι ο ιός που προκάλεσε την πανδημία με έναν συνδυασμό μέτρων ( εμβολιασμοί, κυκλοφορία κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής, προφύλαξη κλπ) θα μπορέσει να ελεγχθεί και σύντομα θα επιστρέψουμε σε κάποια κανονικότητα.

Δεν αποκλείω τρίτο lockdown, αν την περίοδο αυτή δεν είμαστε προσεκτικοί και τα μέτρα δεν είναι προσαρμοσμένα στις απαιτούμενες συνθήκες και ανάλογα με την επιβάρυνση των περιοχών.


Εάν ζήσουμε ένα ακόμα lockdown σε ποια χώρα του κόσμου θα θέλατε να ταξιδέψετε και να αποκλειστείτε;


Διαπιστώθηκε ότι η παρούσα κρίση είναι παγκόσμια και είχε τραγικές συνέπειες σε όλες τις χώρες.

Η Ελλάδα είναι μια πανέμορφη χώρα και πιστεύω ότι, παρά τα επιμέρους λάθη, μπορεί να αντιμετωπίσει ικανοποιητικά την κρίση αν πάντα προτάσσεται το κοινωνικό συμφέρον και η προστασία του πολίτη και όχι τα συμφέροντα των ολίγων. Εκεί που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή είναι η ενίσχυση της αγοράς και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων,με ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο και στρατηγικό σχεδιασμό, καθώς και των ευαίσθητων και πληττόμενων πληθυσμιακών ομάδων, για να μην ξαναζήσουμε κοινωνική κρίση.


Έχετε κατά νου να κυκλοφορήσετε και άλλο βιβλίο;


Έχει ήδη αποσταλεί για τελική διόρθωση και επιμέλεια το νέο μου ιστορικό μυθιστόρημα και πιστεύω, ανάλογα και με τις εξελίξεις, να εκδοθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο. Φυσικά και πάλι από τις εκδόσεις Φίλντισι.


Τι εύχεστε για το 2021;


Εύχομαι πρωτίστως υγεία σε όλες και όλους. Οι κοινωνικές επιπτώσεις από την παρούσα κρίση να μην είναι μη αναστρέψιμες και να μην επηρεάσουν καθοριστικά την οικονομία.

Ελπίζω η διαχείριση της πανδημίας την επόμενη περίοδο να οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση και οι ενισχύσεις από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα και τους εγχώριους πόρους να φτάσουν στους φυσικούς αποδέκτες που έχουν πραγματική ανάγκη ( κι όχι να χαθούν στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και των ημετέρων), επί τη βάση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την ουσιαστική παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Βεβαίως και με την ευχή να υπάρχει ειρήνη στην περιοχή και το Αιγαίο να γίνει χώρος συνεργασίας, αδελφοσύνης, ανάπτυξης και πολιτισμού ( με βάση όμως το διεθνές δίκαιο).

6 views0 comments