• Eliotropia

Συνέντευξη της συγγραφέως Παναγιώτα Τσολάκη - Αγγελοπούλου

Σας καλωσορίζω στην παρέα μας. Χάρηκα που επιτέλους παίρνω συνέντευξη από Κύπρια συγγραφέα γιατί και εγώ κατάγομαι από Κύπρο και επίσης γέννημα 88. Πάμε να ξεκινήσουμε..


«Καλώς σας βρήκα είναι μεγάλη μου τιμή αλλά και χαρά η συνάντησή μας…»Πείτε μας λίγα λόγια για σας..


«Λίγα λόγια για μένα… Γεννήθηκα τον Μάρτιο του ‘88 στην Αθήνα,κατάγομαι όμως από το Αυγόρου, ένα όμορφο και φιλόξενο χωριό της λατρεμένης Αμμοχώστου. Αν και το νησί μας το αγαπώ πολύ και ονειρευόμουν να ζήσω στον βασανισμένο τόπο μας, η τύχη με κράτησε μακριά. Η Αθηνά μου τα έδωσε όλα, έζησα όμορφα παιδικά χρόνια, σπούδασα αργότερα στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, έζησα πολλές ξεχωριστές στιγμές στα χρόνια της νιότης και τελικά εδώ βρήκα και το μονοπάτι της ζωής μου. Είμαι ένας άνθρωπος ευαίσθητος, ρομαντικός, λίγο κλειστός και παραδοσιακός. Μεγάλες μου αγάπες, οι λέξεις και τα παιδιά, ευτυχώς η ζωή, μου τα χάρισε και τα δύο. Εργάζομαι σ’ ένα εξαιρετικό βρεφονηπιακό σταθμό στα νότια προάστια της Αθήνας,εξασκώνταςπαράλληλα και το ταλέντο μου στη γραφή, αν αυτό υπάρχει. Αυτό θα το κρίνετε εσείς…»


Πώς προέκυψε η αγάπη για τη συγγραφή;


«Η γραφή υπήρχε στη ζωή μου από μικρό παιδί, θυμάμαι πάντα τους δασκάλους μου αρχικά και τους καθηγητές μου αργότερα, να ξεχωρίζουν τον τρόπο της γραφής μου, να με ενθαρρύνουν να συμμετάσχω σε μαθητικούς λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, δεν θυμάμαι αν το τόλμησα... Όμως η γραφή ήταν πάντα ένας κώδικας, ο δικός μου κώδικας, ο τρόπος με τον οποίο ξεφορτωνόμουν από πάνω μου κάθε βάρος και το χαρτί με τρόπο μαγικό γινόταν καθρέφτης, της ψυχής μου καθρέφτης. Τον θυμάστε τον Σωτήρη από το ‘Είσαι το ταίρι μου’ ; αγαπημένος ήρωας, κάπως έτσι κι εγώ… Κατά κάποιο τρόπο ήξερα πάντα, ότι αυτός ήταν ο δρόμος της ζωής μου και αργότερα η έμφυτη ανάγκη για έκφραση, μετατράπηκε σε όνειρο και το όνειρο έγινε στόχος».


Πως πήρατε την απόφαση να κυκλοφορήσετε το δικό σας βιβλίο; Ήταν όνειρο ζωής; Η διαδικασία δύσκολη ή εύκολη;


«Ήθελα και θέλω, να βρω την θέση μου στον κόσμο της γραφής. Αισθάνομαι πως εδώ ανήκω. Ναι, ήταν για μένα όνειρο ζωής, όπως ανέφερα και προηγουμένως, το ότι κυκλοφορεί το δικό μου βιβλίο σήμερα με κάνει και νιώθω πραγματικά ευγνωμοσύνη. Ο δρόμος δεν ήταν εύκολος, καθώς δυστυχώς το βιβλίο σήμερα, στον κόσμο της τεχνολογίας, περνάει μεγάλη κρίση και δύσκολα ένας εκδοτικός οίκος εμπιστεύεται έναν νέο συγγραφέα, όμως χάρις τις Εκδόσεις Ελκυστής, κατάφερα να δω το όνειρό μου να παίρνει μορφή, σχήμα, μυρωδιά και να γίνεται ύλη. Ένα όμορφο ταξίδι μόλις έχει ξεκινήσει και εύχομαι η διαδρομή να μας φτάσει όσο γίνεται πιο μακριά».


Πόσα έργα σας έχουν κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής;


«Κυκλοφορούν διηγήματά μου σε συλλογικά έργα, ενώ για το διήγημα μου ‘5/4/20’ έχω λάβει τιμητικό έπαινο λογοτεχνίας από τις Εκδόσεις Ευγνώμων για τον λογοτεχνικό διαγωνισμό «Μένω σπίτι, ταξιδεύω παντού». Θα ήθελα να ευχαριστήσω σε αυτό το σημείο τις Εκδόσεις Ευγνώμων και την εκδότρια Άντρη Χαϊράλλαγια την υπέροχη αυτή πρωτοβουλία».


"Τα μάτια μιας γυναίκας" είναι το πρώτο ολοκληρωμένο βιβλίο;


«Το μυθιστόρημα τα ‘ΜΑΤΙΑ ΜΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ’είναι το πρώτο μου ολοκληρωμένο βιβλίο για αυτό και έχει μία εξέχουσα θέση στην καρδιά μου. Είμαι δεμένη μαζί του και με τους ήρωες του. Τα αισθήματα μου αμέτρητα. Θα ήθελα εδώ να προσθέσω πως το μυθιστόρημα αυτό αποτελεί το πρώτο μέρος της μυθιστορηματικής τριλογίας με τίτλο ‘ΥΦΑΝΤΟ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ’» .Τα δύο επόμενα μέρη θα κυκλοφορήσουν σύντομα και πάλι από τις Εκδόσεις Ελκυστής».


Πως προέκυψε η επιλογή του συγκεκριμένου εκδοτικού οίκου;


«Οι Εκδόσεις Ελκυστής, είναι πραγματικά ένας ιδιαίτερα ξεχωριστός εκδοτικός οίκος. Αγκαλιάζει τους νέους συγγραφείς, αφουγκράζεται τις ανησυχίες τους, τα όνειρα τους, τους στηρίζει, νοιάζεται γι’ αυτούς, ανοίγει την πόρτα του με μία ιδιαίτερα φιλική και ζεστή διάθεση, κάνοντας ειλικρινά όλους εμάς να αισθανόμαστε ξεχωριστοί. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Κύριο Αχιλλέα Τριαντόγλου,τον Εκδότη μας, για την αγάπη και την αφοσίωση του στον χώρο του βιβλίου. Είμαι πολύ τυχερή που είμαι μέλος αυτής της εκδοτικής οικογένειας κι εύχομαι αυτή η συνεργασία να συνεχίσει να μας ταξιδεύει για χρόνια».


Θέλω να μας πείτε λίγα λόγια για το συγκεκριμένο βιβλίο.. Την πλοκή. Ποια είναι αυτή η γυναίκα, τι κάνει κτλ;


«Η ηρωίδα μου, η Αλίκη, είναι ένα ευαίσθητο πλάσμα που πραγματικά ήθελε όλα στη ζωή της να είναι τακτοποιημένα και ήρεμα.Όμως τίποτα δεν γίνεται όπως ονειρεύτηκε. Δυστυχώς άλλοι αποφασίζουν γι’ αυτήν, περιπλέκοντας την σε ένα παράξενο δίκτυ, έρωτα, πάθους και μυστικών. Η μοίρα της προδιαγεγραμμένη και αμετάκλητη, τα λόγια της τσιγγάνας, ταξίδι στο δυσοίωνο μέλλον της. Από ένα σημείο και μετά οι αποφάσεις της δεν έχουν καμία βαρύτητα. Η Αλίκη ακολουθεί την καρδιά της. Άραγε που θα την οδηγήσει; Μία δυνατή ερωτική ιστορία, με τρεις πρωταγωνιστές, κινηματογραφική πλοκή και ανατρεπτικό φινάλε».Υπάρχει κάποιο μήνυμα που θέλετε να μας περάσετε μέσω αυτού του βιβλίου κι αν ναι ποιο είναι;


«Δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο μήνυμα αλλά πολλαπλά που κάθε αναγνώστης θα αποκωδικοποιήσει με δικό του τρόπο. Ο Βασικός στόχος του βιβλίου είναι το νοητό ταξίδι και τα ποικίλα συναισθήματα που αυτό μπορεί να προκαλέσει».


Θα μπορούσε να γίνει τηλεοπτική σειρά; Έχει τίτλο που άνετα μπορώ να τον φανταστώ σε σειρά σαν αυτές των Κουλλη Νικολάου και Ανδρέα Γεωργίου.


«Η όλη πλοκή του βιβλίου αλλά και της τριλογίας γενικότερα είναι κινηματογραφική. Οπότε φυσικά και θα μπορούσε να γίνει τηλεοπτική σειρά και μάλιστα αν συνέβαινε αυτό θα με έκανε ιδιαίτερα χαρούμενη, καθώς είδη το έχω φανταστεί στα μακρινά όνειρα μου. Εύχομαι ο Κούλλης Νικολάου και ο Ανδρέας Γεωργίου να το διαβάσουν κάποτε τυχαία κι αν τους αρέσει, γιατί όχι, να το δούμε και στην μικρή οθόνη. Τα όνειρα είναι για τους ανθρώπους κι εγώ όσο ζω θα ονειρεύομαι…»


Από που προέρχεται η έμπνευση σας;


«Είναι ένα βιβλίο που σε εμπνέει από μόνο του, η έμπνευσή μου προέρχεται από τους ίδιους τους ήρωες μου, είναι πολύ παράξενο, αλλά ανάμεσά μας ομολογώ πως υπήρχε μία σχέση αλληλεπίδρασης. Ασκούσαν τεράστια επιρροή πάνω μου, από αλλού ξεκινήσαμε και αλλού με οδήγησαν τα βήματά τους. Δεν τους έπλαθα μονάχα εγώ, δεν όριζα αυταρχικά την μοίρα τους, αλλάέβαζαν κι εκείνοι, ο καθένας τους ξεχωριστά, το στίγμα τους στη σκέψη μου».


Έχετε κατά νου κάτι καινούργιο για το μέλλον;


«Μου αρέσουν διάφορα λογοτεχνικά είδη, η ποίηση, τα διηγήματα, τα παιδικά παραμύθια, θα ήθελα να πειραματιστώ σε διάφορους τομείς όμως δεν κρύβω πως το αγαπημένο μου είδος είναι το μυθιστόρημα, έχω κάποιες ιδέες που τις δουλεύω αυτόν τον καιρό και ίσως τις δούμε να κυκλοφορούν στο μέλλον».


Το 2020 που ήταν μια δύσκολη χρονιά και από ό, τι φαίνεται θα είναι και οι αρχές του 2021 μέχρι να υποχωρήσει η πανδημία, δεν σας έδωσε έμπνευση για κάποιο έργο που να αφορά πανδημία, καραντίνα, καταστάσεις έκτακτου ανάγκης κτλ;


«Είναι γεγονός πως το 2020 δεν γίνεται ν’ αφήσει ανέγγιχτο κανέναν. Αυτό που ζήσαμε και δυστυχώς ζούμε, ακόμα ήταν κάτι το πρωτόγνωρο. Ο κάθε άνθρωπος το πέρασε και το περνά με τρόπο διαφορετικό. Όλα όσα βιώνουμε θα μείνουν βαθιά χαραγμένα στις ζωές μας, σαν τραυματικό σημάδι. Φυσικά και οδηγήθηκα στον κόσμο της γραφής για να μπορέσω και εγώ η ίδια να κατανοήσω τα όσα συμβαίνουν. Το διήγημα μου ‘5/4/20’ ήταν εμπνευσμένο από τα προσωπικά μου συναισθήματα εκείνων των ημερών καθώς είχα πληροφορηθεί πως ο πατέρας μου, ο οποίος ζει στην Λευκωσία, ήταν στις επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος. Το ίδιο συμβαίνει και με το διήγημα μου ‘Ένα Πάσχα διόλου γνώριμο’. Δεκάδες ξεχωριστά κείμενα εμπνευσμένα από τα γεγονότα της πανδημίας. Ίσως στο μέλλον να τολμήσω να γράψω ένα ολοκληρωμένο έργο αφιερωμένο στην Πανδημία που άλλαξε την ζωή μας. Ομολογώ πως το έχω σκεφτεί,ας ελπίσουμε μόνο να τελειώσει σύντομα αυτή η περιπέτεια και να μπορέσουμε να αγκαλιάσουμε ξανά ελεύθερα τους δικούς μας ανθρώπους».


Ποια τα σχέδια σας για το 2021;


«Τα σχέδιά μου για το 2021 είναι φυσικά να ολοκληρωθεί η μυθιστορηματική τριλογία ‘ΥΦΑΝΤΟ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ’ και να κυκλοφορήσουν στα βιβλιοπωλεία τα δύο επόμενα μέρη πριν το τέλος του τρέχοντος έτους».


Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την όμορφη φιλοξενία, θα ήταν μεγάλη μου χαρά κάποια μέρα να λέγαμε τα νέα μας από κοντά πίνοντας καφέ. Εύχομαι από καρδιάς υγεία και επιτυχία σε κάθε σας βήμα.


Επίσης, γιατί όχι..ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

ΤΣΟΛΑΚΗ

ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ