• Eliotropia

Συνέντευξη με τον Λεωνίδα Ιωνά

Updated: Jun 22, 2020


Καλώς ήρθατε στο eliotropia. Πείτε μας μερικά πράγματα για σας ούτως ώστε να σας γνωρίσουμε καλύτερα..


Τι σημαίνει η ζωγραφική για σας και πότε ξεκίνησε η σχέση σας μαζί της; Θέλατε από μικρός να ασχοληθείτε επαγγελματικά με τη ζωγραφική;


Αντιλαμβάνομαι τη ζωγραφική αλλά και όλες τις τέχνες σαν μια μορφή έκφρασής. Πιστεύω πως οι καλλιτέχνες μετά από διάφορες αναταράξεις στο ψυχικό τους κόσμο αποχτούν αυτήν την ικανότητα χωρίς να μπορούν να δώσουν λογικές απαντήσεις στο πώς προέκυψε και από πού πηγάζει.

Όταν ήμουν μικρός ήθελα να γίνω πιλότος, κατέληξα διαφημιστής, ειρωνεία που έχει η ζωή. Έτσι και η τέχνη έγινε ένα κομμάτι της επαγγελματικής μου ζωής.


Ποιοι είναι οι λόγοι που σας έδωσαν την ώθηση ούτως ώστε να ασχοληθείτε με τη ζωγραφική;

Η οικογένεια σας ενθάρρυνε βλέποντας την κλίση σας προς την τέχνη;


Παρόλο που η μητέρα μου έχει τελειώσει το κονσερβατόριο στη Γαλλία, ποτέ δεν υπήρξε κάποια ενθάρρυνση σε μένα για ζωγραφική. Η έλλειψη χρόνου και ενέργειας στο σπίτι, έφταναν μόνο στην ταχτοποίηση και φροντίδα των βασικών και επείγων. Κατά την γνώμη μου είναι αυτός ο παράγοντας έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να βλέπω, να νιώθω και να μπορώ να αναπαράγω όλα αυτά που δημιουργώ.


Η ζωγραφική είναι τρόπος ζωής σας, με τι άλλο ασχολείστε στον ελεύθερο σας χρόνο;


Ναι, έτσι νιώθω μέσα μου, νιώθω τη ζωγραφική σαν ένα κομμάτι μου, που μπορεί να εκδηλωθεί με τρόπους που ξαφνιάζουν ακόμα και μένα. Στον ελεύθερο μου χρόνο, όσος μου μένει, κάνω διαφορά σπορ, το ένα είναι το ποδήλατο που με ήρεμα πολύ, το άλλο που αγαπώ είναι το παραμοτέρ (paramotor). Το άθλημα αυτό με κάνει να νιώθω ελεύθερος, το να πετάς σε τόπους που δεν μπορείς να πας με άλλο τρόπο είναι μαγικό, οι εικόνες, το φως, οι σκιές και οι μυρωδιές του αέρα όταν αλλάζεις υψόμετρο είναι εμπειρία σαν καμία άλλη. Επίσης η μοτοσικλέτα το βράδι είναι πολύ ωραία.


Ποια είναι τα θέματα τα οποία σας εμπνέουν και ποια συναισθήματα κυριαρχούν την ώρα της δημιουργίας ενός πίνακα;


Σχεδιάζω όταν νιώθω την ανάγκη για δημιουργία, τα θέματα έρχονται ουρανοκατέβατα σε χρόνους ανυποψίαστους, για παράδειγμα,όταν οδηγώ ή όταν πίνω ένα ποτό έξω με φίλους, στη αυλή. Η έμπνευση θα γυροφέρνει στο μυαλό μου για μέρες, μέχρις ότου νιώσω την ανάγκη να την κάνω από έμπνευση σε αποτέλεσμα. Αν δεν νιώσω αυτή την ανάγκη απλά δεν θα δημιουργήσω. Στη στιγμή της δημιουργίαςνιώθω μια ελάφρυνση μια ικανοποίησηκαθώς βγαίνει αυτό που έχω μέσα μου και θα γεννηθεί κάτι που μπορεί να μείνει για πάντα. Για την θεματολόγιά απλά αφήνω την φαντασία μου να βγάλει ό,τι θέλει!

Ποιο είναι το targetgroup σας;


Δεν έχω κάποιο εμπορικό στόχο με αυτά που δημιουργώ, τα κάνω για μένα. Ίσως να ακούγετε εγωιστικό ωστόσο νιώθω πως αν συγκεντρωθείς για να κάνεις κάτι που να αρέσει σε συγκεκριμένους,σε κάποια φάση θα τα καταφέρεις,ωστόσο δεν θα είναι εσύ, δεν θα είναι η καρδία σου μέσα. Αυτό που λέω εδώ δεν είναι κανόνας είναι αυτό που νιώθω για μένα.


Υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον;


Και αν υπάρχει δεν με νοιάζει.


Έχετε θαυμάσει ποτέ το έργο ενός άλλου ζωγράφου και αν ναι, ποιο είναι;


Ναι έχω θαυμάσει πάρα πολλούς και πάν πολλά έργα, υπάρχουν καλλιτέχνες που μπορούν, χωρίς να το αντιληφθούν οι ίδιοι, να σε κάνουν να νιώθεις ένα εκατομμύριο συναισθήματα. Για μένα αυτός είναι και ο νικητής, αυτός που θα σε ταξιδέψει, θα σε κάνει να νιώσεις παιδί που θα σε αναστατώσει και έξω στον κόσμο υπάρχουν χιλιάδες καλλιτέχνες που έχουν αυτή την δύναμη. Όλοι τους έχουν μια ισάξιά θέση μέσα μου γιατί ο καθένας θα με κάνει να νιώσω κάτι καινούριο και ξεχωριστώ.


Ποια η γνώμη σας για το ρόλο της κριτικής; Ποια η αντίδρασή σας στις αρνητικές κριτικές;


Όπως εγώ νιώθω την ανάγκη να δημιουργήσω έτσι και οι κριτές νιώθουν την ανάγκη να κρίνουν, έτσι νομίζω, μπορεί να κάνω λάθος! Αν κάποιος με κρίνει άσχημα και επηρεαστώ.. πάω να πετάωμε το παραμοτέρ καμία ώρα και όλα καλά!


Η καραντίνα και η πανδημία έχουν επηρεάσει τα έργα σας και την έμπνευσή σας;


Ναι σιγουρά, οι καλλιτέχνες είναι πιο ευαίσθητοι από τους υπολοίπους. Στην περίοδο της καραντίναςσχεδίασα ένα χαμένοάνθρωπο που πέφτει, έπειτα σταμάτησα για λίγο να σχεδιάζω.Πώς χαρακτηρίζετε τον ζωγράφο ως άνθρωπο;

Οι καλλιτέχνες είναι άνθρωποι που έχουν την ικανότητα να αντιλαμβάνονται το περιβάλλον τους σε πολλά επίπεδα και με διαφορετικές γωνιές, για τους υπολοίπους λίγο τρελοί. Μην με πάρετε με κακό μάτι, δεν θέλω να προσβάλω κανένα ωστόσο έτσι μας έκανε ο θεός, εγώ το βλέπω σαν χάρισμα!

Βλέποντας τα έργα σας διαπιστώνουµε ένταση, δύναµη, πάθος και συνάμα γαλήνη και παιχνίδι με τα χρώµατα.. Συνήθως, τι σας λέει ο κόσµος για τα έργα σας;

Συνήθως θέλουν να τους εξηγήσω

‘Γιατί αυτό..?

Πως και έκανες εκείνο τι σκεφτόσουν?

Με έκανες να νιώσω ωραία.. Γιατί, πως και έτσι.. εξηγάς μου το!

Αυτά είναι τα πιο κοινά. Άλλες φορές μου λένε:

‘δεν μου άρεσε αυτό.., προτιμώ εκείνο, κάνε και άλλα σαν αυτό που μου άρεσε!

Συνήθως δεν μιλώ!Χεχεχε! Και έχει πλακά!

Πολλές φορές επιμένουν να τους εξηγήσω και εγώ με ένα χαμόγελο στο πρόσωπο μου σηκώνω λίγο τους ώμους μου και απαντώ «τι να σου πω? ότι βλέπεις εσύ βλέπω και εγώ»

επιμένουν αυτοί!

Ποιές είναι οι επιρροές σας;

Είναι η ζωή Ειρήνη μου! Ό,τι βλέπω και ό,τι νιώθω γύρω μου.

Υπάρχει κάποιο κίνημα που θαυμάζετε και ακολουθείτε;

Δεν έχω

Υπάρχει κάποιος ζωγράφος που θαυμάζετε;

Όχι έναν άλλα πολλούς ! Και τους έχω στην καρδία μου, ακόμα και αν είναι άγνωστοι. Θεωρώ επίσηςπως ένας άγνωστος καλλιτέχνης είναι πολύ πιο αγνός από κάποιο γνωστό. Τώρα,δεν θέλω να ανοιχτώ, λέγοντας ποιους ακριβός γιατί αυτοί είναι που με κάνουν εμένα.. να νιώθω όλα αυτά που με κάνουν να νιώθω και δεν θεωρώ πως είμαι τόσο σημαντικός για να τους κατηγοριοποιήσω.

Υπάρχει κάποιο έργο σας που δεν μπορείτε να το αποχωριστείτε;


Οχι

Η ζωγραφική δρα και θεραπευτικά στον άνθρωπο, εσάς σας βοήθησε σε σε περιόδους που ενδεχομένως ψυχολογικά να ήσασταν down;

Αποφεύγω να ζωγραφίζω όταν είμαι down, προτιμώ να πάω για καμία πτήση ή να κάνω κάποια δραστηριότητα. Για μένα δεν δρα θεραπευτικά, δηλαδή το να ζωγραφίσω όταν δεν είμαι καλά ψυχολογικά μπορεί να με ρίξει περισσότερο και το αποφεύγω.

Υπάρχουν φορές που δεν θέλετε να ζωγραφίσετε καθόλου;

Ου ναι.. πολλές φορές! Ειδικά όταν είμαι down χεχεχε!

Τώρα που πλησιάζει η εποχή που τα παιδιά δίνουν εισαγωγικές εξετάσεις για σχολές και πανεπιστήμια.. Εσείς τι συμβουλές θα θέλατε να δώσετε στα παιδιά που επιλέγουν τις σχολές καλών τεχνών, ζωγραφικής, γραφικών τεχνών κτλ;

Πηγαίνετε, πάρτε ότι έχει, άλλα κράτηστε το στιλ σας σαν να είναι η ζωή σας. Ακόμα και αν σας πιέσουν ότι δεν είναι ετσί το σωστό και είναι έτσι και προσπαθήσουν να σας αλλάξουν, να ξέρετε η τέχνη δεν έχει κανόνες ούτε μπορεί να εξηγηθεί, η τέχνη είναι από την ψυχή σας αν το έχεις το ‘χεις


Ετοιμάζετε κάποιο καινούργιο project για κάποια μελλοντική έκθεση και θέλετε να την μοιραστείτε με τους αναγνώστες μας;


Ναι θα γινόταν μια έκθεση με μουσική και ποτό αλλά ο κορονογοιος μας τα χάλασε. Δεν πειράζει όμως θα γίνει όταν περάσει το κακό Και θα χαρώ πολύ αν έρθει ο κόσμος και εσύ, θα είναι για να περάσουμε ωραία με τέχνη και liveμουσική!

Για τους μη καπνιστές,ελπίζω να μην θυμώσουν πολύ μαζί μου!

Ευχαριστώ..


Ειρήνη τιμή μου, και σε ευχαριστώ πολύ!

35 views0 comments