• Eliotropia

Συνέντευξη με τη συγγραφέα Νεκταρία Μαλτέζου

Updated: Jan 1

Κυρία Νεκταρία καλώς σας βρήκαμε, δώστε μας κάποιες πληροφορίες για τον εαυτό σας ούτως ώστε να σας γνωρίσουν καλύτερα οι αναγνώστες της σελίδας μας..


Καλώς σας βρήκα. Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνετε να επικοινωνήσουμε και να γνωριστούμε!.

Ονομάζομαι Νεκταρία Μαλτέζου ζω στην Πεντέλη κάτω από το όμορφο βουνό της Αθήνας μας. Με τον σύζυγό μου μεγαλώνουμε εκεί τα 7 παιδάκια μας. Σπούδασα βιβλιοθηκονομία και θεολογία και πραγματικά αγαπώ πολύ το βιβλίο ! Ακόμα και τώρα διαβάζω οτιδήποτε πέφτει στα χέρια μου μέχρι και παραμύθια όχι μόνο για τα παιδιά μου μα και για μένα και τα θεωρώ ένα είδος που μέσα του συμπυκνώνει όλη τη σοφία των ανθρώπων. Πιστεύω βαθιά ότι το διάβασμα αποτελεί κορυφαία ενασχόληση που προσφέρεται σε όλους στην εποχή μας.

Μέσα στη ζάλη της εποχής μας και τη θολούρα που επικρατεί στο μυαλό όλων η γέννηση του Θεανθρώπου σαν φάρος μας ρίχνει το απαλό και ελπιδοφόρο φως του. Αρκεί να δούμε και να ακολουθήσουμε το κάλεσμα. Μαζί με τα παιδιά δημιουργούμε αναμνήσεις που θα μας συντροφεύουν μια ζωή. Ας αφήσουμε τα πολλά δώρα, οι στιγμές μετράνε . Τα παιδιά μας λαχταρούν τη μαμά και τον μπαμπά κοντά τους.Πείτε μας λίγα λόγια για το βιβλίο σας «Γιορτάστε, παιδιά!»..


Το χριστουγεννιάτικο αυτό βιβλίο απευθύνεται σε παιδάκια από 3 μέχρι 6 ετών και μιλάει για τις γιορτές των Χριστουγέννων της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων. Το νόημα των γιορτών και τα έθιμα τους παρουσιάζονται με τρυφερότητα και έχει ως στόχο να τις ξαναδούμε όπως τις βλέπουν τα παιδιά. Μέσα απ’ τα μάτια την μικρής Βασιλείας ξαναζωντανεύουν οι χαρές των Χριστουγέννων.Πως πήρατε την απόφαση να γράψετε το «Γιορτάστε, παιδιά!»;


Αποφάσισα να γράψω ένα χριστουγεννιάτικο βιβλίο για μικρά παιδάκια καθώς σαν μαμά βλέπω την χαρά που παίρνουν τα παιδιά από το φως των Χριστουγέννων και ήθελα αυτό το φώς να λάμψει παντού. Μέσα από αυτήν την προσπάθεια προτρέπω τους γονείς να κάτσουν αγκαλιά με τα παιδάκια τους και να περάσουν ποιοτικό χρόνο μαζί .
Είναι η πρώτη σας συγγραφική δουλειά; Ασχοληθήκατε και στο παρελθόν με τη συγγραφή ή είναι η πρώτη σας «απόπειρα»;


Είναι η πρώτη μου συγγραφική δουλεία και ελπίζω να βρεθεί χρόνος και για επόμενες,έμπνευση και ιδέες υπάρχουν πολλές.


Από που προήλθε η έμπνευσή;


Η έμπνευση για το βιβλίο προήλθε από τα ίδια τα παιδιά μου και την ανάγκη να αποτυπωθεί το πως θα μπορούσαμε να προσεγγίζουμε τις γιορτές μαζί.

Γλυκά που μοσχομυρίζουν. Ψαλμωδίες και τραγούδια. Στολισμοί και κατασκευές. Όλες οι αισθήσεις σαν σε χορό απολαμβάνουν την χαρά των ημερών. Το αποκορύφωμα η συμμετοχή μας στη θεία κοινωνία όπου πράγματι ενώνεται ο ουρανός με τη γη. Μια άλλη διάσταση εξίσου σημαντική είναι η πρόσφορα ως χαρά. Δίνω χαρά=παίρνω χαρά. Αν τα παιδιά από μικρά το συνειδητοποιήσουν τότε σαν ενήλικες θα αλλάξουν τον κόσμο. Ελπίζω κάθε μαμά να ταυτιστεί με τη μαμά του βιβλίου και κάθε παιδί να απολαύσει αυτά τα Χριστούγεννα και κάθε στιγμή της ζωής.


Στο σύντομο βιογραφικό σημείωμα σας - στο βιβλίο - αναφέρει ότι το βιβλίο αυτό πέραν του ότι απευθύνεται στα μικρά παιδιά, έχει και βιωματικό χαρακτήρα. Μπορείτε να μας μιλήσετε λίγο για αυτό;


Το βιβλίο περιγράφει με εύπεπτο τρόπο τι ερεθίσματα πρέπει να δίνουμε στα παιδιά μας τα Χριστούγεννα ώστε να καταλαβαίνουμε το βάθος της γιορτής κα όχι να μείνουμε στην επιφάνεια που επιβάλει ο δυτικός τρόπος εορτασμού. Τα παιδιά παρόλο την μικρή τους ηλικία μπορούν κα καταλάβουν πολλάπερισσότερα από αυτά που εμείς φανταζόμαστε και μέσατους εντυπώνονται εικόνες για μία ζωή. Ότι περιγράφεται στο βιβλίο το ζω κάθε Χριστούγεννα με τα παιδιά μου.


Ήταν δύσκολο να βρείτε εκδοτικό οίκο που να δεχτεί να αγκαλιάσει τη δουλειά σας;


Όχι δεν ήταν καθόλου δύσκολο καθώς με τις εκδόσεις Σταμούλη υπάρχει εδώ και χρόνια μία πολύ επιτυχημένη συνεργασία με τις αδερφές του συζύγου μου και του ιδίου στην σειρά βιβλίων Γιορτάζω-τραγουδώ-παίζω-δημιουργώ που έχουν συγγράψει και επιμεληθεί.


Πως προέκυψε η συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο «Σταμούλη»;


Οι εκδόσεις Σταμούλη αγκαλιάζουν κάθε καινούργιο συγγραφέα και σφυγμομετρούν τις ανάγκες του κόσμου. Πλαισιωμένοι με πολύ άξιους συνεργάτες όπως η Αγγελική Δελεχά η εικονογράφος μας που έκανε υπέροχη δουλειά σε αυτό το βιβλίο όπως και σε πολλά άλλα το αποτέλεσμα είναι πολύ όμορφο. Επίσης η αγαπητή Σταυρούλα Σταμάτη που επιμελείται των εκδόσεων.


Τι προτιμάτε e-book ή παραδοσιακό βιβλίο;


Θεωρώ ότι το παραδοσιακό βιβλίο το οποίο ακουμπάς μυρίζεις κρατάς στα χέρια σου σίγουρα με κάποιον μαγικό τρόπο δίνει στην κάθε ιστορία μια άλλη πνοή. Κάθε λάτρης των αναγνωσμάτων εννοείται το προτιμά. Βέβαια το ηλεκτρονικό βιβλίο εξυπηρετεί πρακτικές ανάγκες . Σε περιοχές που η πρόσβαση σε βιβλιοθήκες είναι σχεδόν αδύνατη ο ψηφιακός κόσμος δίνει τη λύση. Ακόμα για βιβλία που το κοινό δεν θα επιτρεπόταν να πιάσει στα χέρια του λόγω σπανιότατος η μεγάλης αξίας η ηλεκτρονική έκδοση είναι πραγματικά ότι χρειάζεται.


Κατά τη γνώμη σας οι γονείς, στις μέρες μας, διαβάζουν παραμύθια στα μικρά παιδιά; Βοήθησε καθόλου η πανδημία σε αυτό;


Στις μέρες αυτές τις σκοτεινές τα βιβλία δίνουν αχτίδα ελπίδας και φωτός. Ειδικά σαν εργαλείο για όλους εμάς τους γονείς που παλεύουμε να απεξαρτητοποίησουμε τα παιδιά από τις οθόνες όπως οι σύντροφοι του Οδυσσέα από τις σειρήνες. Το καλό βιβλίο ταξιδεύει και σπάει τους τοίχους του σπιτιού των χωρών του ίδιου του κόσμου. Ανακουφίζει την ψυχή. Διδάσκει ότι όλα περνάνε με καρτερία θάρρος ελπίδα. Πάνω από όλα με την Αγάπη ξεπερνάμε κάθε δυσκολία. Και η Αγάπη ουδέποτε εκπίπτει.


Μια ευχή για το 2021..


Εύχομαι να είστε πάντα μέσα στο φως.

Το φώς το αληθινό.

Το φως των Χριστουγέννων.

Γιορτάστε Παιδιά .!!!!!


Νεκταρία Μαλτέζου

22 views0 comments