• Eliotropia

Συνέντευξη με τη συγγραφέα Άνδρεα Αρβανιτίδου

Γειά και καλώς ήρθες στην παρέα μας, θέλω να μας πείτε λίγα λόγια για σας για να σας γνωρίσουν οι αναγνώστες μας καλύτερά..


Είμαι η Άνδρεα Αρβανιτίδου, γεννήθηκα στην Τσεχία και μεγάλωσα στην Θεσσαλονίκη. Εδώ και 9 χρόνια μένω στην Αθήνα. Σπούδασα οδοντοτεχνίτης και βρεφονηπιοκόμος. Δεν ασχολήθηκα καθόλου με αυτά τα επαγγέλματα. Δουλεύω από τα 16 μου, μου άρεσε να είμαι πάντα ανεξάρτητη και έφυγα από το πατρικό μου στα 23 μου. Από τότε μένω μόνη μου. Έκανα έναν γάμο αποτυχημένο και τώρα προσπαθώ μέσα από την ασθένεια μου να βλέπω τις στιγμές, το τώρα.

Θυμάστε πότε μπήκε η συγγραφή στην ζωή σας;

Η συγγραφή μπήκε στην ζωή μου από πολύ μικρή. Ξεκίνησα να γράφω στίχους για τραγούδια. Μου άρεσε πολύ η μουσική και η έκφραση συναισθημάτων μέσω αυτών.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να βρει εκδοτικό οίκο ένας νέος συγγραφέας και τι θα συμβουλεύατε τους νεότερους συγγραφείς;

Είμαι κάπου στην μέση. Δεν είναι εύκολο, ποτέ δεν ήταν, αλλά ούτε και δύσκολο αν κάτι το θες πολύ και επιμένεις στο όνειρο. Η συμβουλή μου είναι να πιστέψουν σε αυτό που κάνουν και να μελετήσουν πολύ τους εκδοτικούς πριν αποφασίσουν να το στείλουν.

Το βιβλίο σας λέγεται «Λόγια ψυχής» και κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πηγή, πείτε μας λίγα λόγια…

Τα λόγια ψυχής είναι το πρώτο μου βιβλίο. Είναι μια σύγχρονή ποιητική συλλογή, κάθε ποίημα είναι η συνέχεια του προηγούμενου και συνθέτουν μια αληθινή ιστορία αγάπης που μέσα από δυσκολίες, ασθένειες, περνάει στην αιωνιότητα.

Πως νιώσατε όταν πήρατε το βιβλίο σας για πρώτη φορά στα χέρια σας;

Ένιωσα περίεργα, δεν το πίστευα, ακόμα δεν το πιστεύω. Το όνειρο που είχα από μικρή έγινε τελικά πραγματικότητα.

Στην περιγραφή λέτε ότι πρόκειται για αληθινή ιστορία, μπορείτε να μας πείτε περισσότερα;

Ναι, άλλωστε αυτό το βιβλίο γράφτηκε για να μοιραστώ την ψυχή μου. Είναι η δική μου ιστορία αγάπης. Μια αγάπη όπως στις ταινίες. Θέλω να δείξω πως υπάρχει. Δυστυχώς όμως μέσα από την ασθένεια και των δύο μας, υπάρχει μια απώλεια και έτσι αυτή η αγάπη περνάει στην αιωνιότητα. Αυτό το βιβλίο σου δείχνει το βάθος των συναισθημάτων σε δύσκολες καταστάσεις και πως γίνεται ακόμα πιο δυνατή. Πως μπορεί ο ένας που έμεινε πίσω να σηκωθεί ξανά.

Το βιβλίο το γράψατε όταν παλεύατε με την ασθένεια ή αργότερα;

Το βιβλίο το έγραψα μετά την απώλεια του συντρόφου μου, είναι ένα βιβλίο για την μνήμη του, που με βοήθησε να απαλύνω τον πόνο μου. Ήταν μετά την πρώτη φορά που νόσησα και μόλις είχα μπει δεύτερη φορά στην ασθένεια με μεταστάσεις. Ακόμα και τώρα το παλεύω με αυτήν θα πορευτώ, δεν γιατρεύεται, αλλά μέσα από αυτό μπορώ ακόμα να ονειρεύομαι.

Πάντως από την περιγραφή μοιάζει με διάφορα έργα που έχουν, κατά καιρούς γίνει και σειρές, θα θέλατε να γίνει σειρά εάν βρίσκατε την κατάλληλη τηλεοπτική παραγωγή ή έστω κινηματογραφική ταινία;

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω δει ποιητική συλλογή να γίνεται σειρά ή ταινία. Θα μου άρεσε όμως αυτή η προοπτική. Άλλωστε αυτή η ιστορία αγάπης θα γίνει μυθιστόρημα και τότε πιστεύω πως ναι ο στόχος μου θα ήταν και μια ταινία.

Γιατί αφήσατε πολλά χρόνια να περάσουν για να αποφασίσετε να εκδώσετε; Μήπως ο χρόνος που πέρασε βοήθησε στο να ωριμάσει και η γραφής σας; Ξέρετε καμιά φορά αυτά που γράφουμε σε πολύ μικρή ηλικία έχουν και πολλά λάθη.

Η αλήθεια είναι ότι με είχε αποθαρρύνει ένα πρόσωπο της οικογένειας μου, όταν ήμουν μικρή και έτσι το παράτησα. Η ασθένεια μου έδωσε ένα χαστούκι για να αναθεωρήσω την επαγγελματική μου ζωή. Είχα όνειρο να κάνω μια δουλεία που αγαπώ. Εννοείται ότι πιο μικρή δεν έγραφα όπως τώρα , αλλά με συχνό γράψιμο και διάβασμα όλα γίνονται ακόμα καλύτερα κι εσύ γίνεσαι ακόμα πιο καλός.


Το βιβλίο σας το παρουσίασε η Νατάσα Καραμανλή, έχετε κάποια φιλία; Πως προέκυψε αυτή η συνεργασία;

Το βιβλίο δεν το παρουσίασε η Κ. Καραμανλή, το παρουσίασε η Ελένη Ισπόγλου, συγγραφέας. Η Κ. Καραμανλή ή καλύτερα Παζαίτη είναι η γιατρός μου έδω και 6 χρόνια. Είναι η γυναίκα που μου έδωσε ζωή και χάρη σε αυτήν είμαι ακόμα εδώ. Είναι μέλος της οικογένειας μου. Είναι δίπλα μου σε όλο αυτό το δύσκολο μονοπάτι. Όποτε την χρειαστώ είναι πάντα εδώ. Η σχέση ασθενή γιατρού είναι πολύ σημαντική σε αυτή την ασθένεια.

Θα κυκλοφορήσετε και άλλο βιβλίο στο μέλλον;

Εννοείται και θα γράψω και άλλο. Έχω ήδη τελειώσει το πρώτο μου μυθιστόρημα και πιστεύω να εκδοθεί το νέο έτος. Θέλω να ασχοληθώ με τα μυθιστορήματα, με ιστορίες αγάπης.

Μια ευχή…

Η ευχή μου είναι ο καθένας να κοιτάει πως να κάνει την ζωή του πιο όμορφη, να πάψει να ασχολείται με το τι κάνει δίπλα του. Να μην χάνει κανείς στιγμές, γιατί ο χρόνος δεν είναι δεδομένος, τίποτα δεν είναι δεδομένο στην ζωή.

Ευχαριστώ που αποδεχτήκατε την πρόσκλησή μου.

Εγώ ευχαριστώ για την όμορφη κουβέντα και για την στήριξη που κάνετε σε νέους συγγραφείς να ακουστούν. Υπάρχουν πολλοί νέοι αξιόλογοι συγγραφείς που αξίζουν αυτή την ευκαιρία.

74 views0 comments