• Eliotropia

Συνέντευξη από τη συγγραφέα Διονυσία Θεριανού

ΜΙΛΗΣΤΕ ΜΑΣ ΛΙΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΑΣ ΟΥΤΩΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ..


Ονομάζομαι Διονυσία, γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Ζάκυνθο. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, επιθυμώ και προσπαθώ να με γνωρίσω. Δεν τα έχω καταφέρει ακόμη, αλλά έχω διανύσει αρκετά μεγάλο δρόμο. Σαν παιδί είχα όνειρο να γίνω συγγραφέας και να εκδώσω τα βιβλία μου. Δεν πίστευα όμως ότι άξιζα αυτό το μεγάλο όνειρο και προσπαθούσα να με πείσω ότι ποτέ δεν θα τα κατάφερνα και να σταματήσω να ελπίζω και να ονειρεύομαι ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει για μένα πραγματικότητα. Ξέσχιζα την καρδιά μου με αυτή την προσπάθεια αλλά πίστευα ότι θα ήταν πιο ανώδυνο αυτό από την αποτυχία.


Σπούδασα λογιστικά, έμαθα να μιλάω αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά. Όταν αποφοίτησα εργάστηκα σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, ως εκφωνήτρια ειδήσεων και είχα πρωινή σατυρική εκπομπή.

Αργότερα έφυγα για να κάνω πραγματικότητα ένα άλλο μεγάλο όνειρο που είχα από παιδί και ταξίδεψα εθελόντρια στην Αφρική, όπου παρέμεινα εκεί πάνω από ένα χρόνο μέχρι που έφερα εις πέρας με επιτυχία το πρόγραμμα που είχα αναλάβει.

Μέσα από αυτή την εμπειρία ανακάλυψα κρυμμένες δυνάμεις και οι δύσκολες συνθήκες με ανάγκασαν να σπάσω υποτιθέμενα όρια. Εκεί άρχισα πάλι να γράφω.

Όταν γύρισα στο νησί εργάστηκα ως λογίστρια, ώσπου κατάλαβα ότι ήμουν νεκρή μέσα μου αφού δεν έκανα αυτό που επιθυμούσα πιο πολύ από οτιδήποτε στον κόσμο. Να γράφω. Είχα αυτήν την ευκαιρία ζωής και θα την έχανα επειδή ήμουν δειλή έστω να προσπαθήσω, και ας αποτύγχανα, τουλάχιστον θα είχα αγωνιστεί για αυτό που ήθελα.

Έτσι μια μέρα πήρα την μεγάλη απόφαση, άφησα πίσω μου την ασφάλεια της φυλακής μου και άλλαξα τα πάντα στην ζωή μου. Έκλεισα το λογιστικό μου γραφείο, ταξίδεψα ψάχνοντας εμένα, μέχρι που ανακάλυψα ότι κουβαλούσα τον κόσμο μου όπου και να πήγαινα, και έτσι ξεκίνησα το μεγάλο ταξίδι εξερεύνησης του εαυτού. Άρχισα να γράφω με δυνατό σκοπό πια να εκδώσω τα βιβλία μου, να ζωγραφίζω, και ασχολήθηκα με την αγγειοπλαστική.


ΠΩΣ ΠΗΡΑΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕΤΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΑΣ ΒΙΒΛΙΟ;


Ήταν το όνειρο της ζωής μου. Το ήθελα τόσο πολύ, όσο την ανάσα μου. Ήθελα να το μοιραστώ με όλους τους ανθρώπους, γιατί έτσι ένιωθα ότι θα επικοινωνούσα μαζί τους , θα ακούγαμε μαζί και θα κάναμε φωνή τους ψιθύρους της ψυχής.


ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΕΥΚΟΛΗ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΚΔΟΤΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ;


Επί είκοσι έτη προσπαθούσα να εκδώσω τα βιβλία μου και έπαιρνα αρνητικές απαντήσεις γιατί το βιβλίο δεν ήταν εμπορικό. Πίστευαν ότι οι άνθρωποι δεν ασχολούνται, δεν ενδιαφέρονται για αυτά που πραγματεύεται το βιβλίο και καμιά σημασία δεν θα έδιναν. Καλύτερα μου έλεγαν εάν θέλεις να πουλήσεις να γράψεις κάτι που θα έχει σεξ, φαντασία, κουτσομπολιό. Άλλοι μου έλεγαν ότι δεν άξιζε να εκδοθεί γιατί δεν είχα συγγραφικό ταλέντο και ότι το βιβλίο ήταν διαφορετικό, δεν είχε την γραφή και την μορφή που θα έπρεπε να έχει. Σίγουρη αποτυχία. Κάνε κάτι άλλο στην ζωή σου καλύτερα, μου έλεγαν συμβουλευτικά και μην χάνεις τον χρόνο σου σε φρούδες ελπίδες. Έδωσα υπεράνθρωπο αγώνα με την στήριξη της οικογενείας μου για να μην τα παρατήσω, να συνεχίσω να γράφω και να προσπαθώ να τα εκδώσω. Το εκπληκτικό για εμένα είναι ότι μετά από πολλά χρόνια προσπαθειών ο αδελφός μου, Δημήτρης Θεριανός, με τις εκδόσεις Θεριανός, έγινε ο εκδότης του πρώτου μου βιβλίου.


ΠΟΙΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΑΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΟΤΑΝ ΠΗΡΑΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ;


Όταν πήρα για πρώτη φορά το βιβλίο στα χέρια μου, ήταν ό,τι πιο όμορφο είχα ζήσει. Όπως όταν κερδίζεις έναν δύσκολο αγώνα και εκεί που πιστεύεις ότι νικήθηκες, σηκώνεσαι βάζοντας τις τελευταίες σου δυνάμεις και καταφέρνεις το νικηφόρο χτύπημα. Το συναίσθημα ήταν τόσο έντονο που έκλαιγα από την χαρά μου. Το έβλεπα πανέμορφο, το ένιωθα ζωντανό να πάλλεται στα χέρια μου, να μην χορταίνω να το κοιτάζω. Περπάταγα κρατώντας το και ένιωθα ότι αιωρούμαι, ότι πετάω.


ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΑΣ ΒΙΒΛΙΟ «ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΝΑ ΠΕΤΑΩ - ΤΟ ΦΙΛΙ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ».


Είναι ένα βιβλίο ζωής, βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα. Ένα παιδί σε ηλικία δεκατεσσάρων μηνών πέφτει σε ένα τηγάνι με πολύ καυτό λάδι και καίγεται στο πρόσωπο. Το σημαδεμένο πια κορίτσι, χρειάζεται να ζήσει μέσα σε ένα κόσμο που δεν δέχεται εύκολα την διαφορετικότητα, την παρέκκλιση από τα αυστηρά πρότυπα ομορφιάς που έχουμε διαμορφώσει ως κοινωνία. Δέχεται μπούλινγκ, απαξιωτικά σχόλια και διαμορφώνει αρνητικές πεποιθήσεις για τον εαυτό του και την ζωή. Οι φόβοι του γιγαντώνονται και κινδυνεύει εάν δεν τους αντιμετωπίσει να χάσει την ευκαιρία αυτής της ζωής.

Ο παππούς του βιβλίου, φιλόσοφος θεραπευτής, θέλει με έναν τρόπο όχι διδαχτικό αλλά διασκεδαστικό να μεταδώσει στην μικρή του εγγονούλα πρότυπα, δύναμη, αισιοδοξία, γνώση, αλήθειες και αξίες ζωής. Το καταφέρνει μέσα από τα παραμύθια, τα λόγια των φιλοσόφων, των συγγραφέων και των ανθρώπων που ασχολήθηκαν με την πνευματική αφύπνιση της ανθρωπότητας.

Είναι ένα βιβλίο που αγαπάει την ζωή, την ύπαρξη, θεωρεί την αγάπη απάντηση σε όλες τις ερωτήσεις και σε κάθε σελίδα έχει ένα μήνυμα, έτσι ώστε να μπορούμε κάθε μέρα να το ανοίγουμε τυχαία και να διαβάζουμε λόγια που χρειαζόμαστε εκείνη την στιγμή στην ζωή μας.


ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΧΕΤΕ ΔΗΛΩΣΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΒΑΣΙΣΜΕΝΟ ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ, ΔΗΛΑΔΗ; ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ, ΚΑΠΟΙΑ, ΜΑΖΙ ΜΑΣ; ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΟ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ, ΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΕΜΠΝΕΥΣΗ..


Με αυτό το βιβλίο, που αποτελεί το ιερότερο όνειρο της ζωής μου, θέλω να

επικοινωνήσω βασικές αλήθειες στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν στην ζωή τους καταστάσεις που τους κρατάνε εγκλωβισμένους σε φυλακές του νου. Η ζωή είναι ένα υπέροχο ταξίδι, γιατί να μην το ζήσουμε; Γιατί να αφήσουμε αυτή την ευκαιρία της ζωής ανεκμετάλλευτη; Γιατί οι φόβοι μας να μας κρατάνε πίσω από τα κάγκελα και να θωρούμε την ζωή μας και τον κόσμο μας μέσα από αυτά; Θα αποτύχουμε; Μπορεί. Όμως θα αποτύχουμε στα σίγουρα εάν δεν προσπαθήσουμε να βρούμε το νόημα της ύπαρξης μας, να κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα, μένοντας σε μια ζωή που δεν έχει να μας δώσει αγάπη, χαρά και αγώνα να κατακτήσουμε την ευτυχία. Θα είμαστε νεκροζώντανοι. Εάν προσπαθήσουμε όμως όλα είναι πιθανά. Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο μας, γνωρίζοντας και αγαπώντας τον εαυτό μας. Εκτιμώντας τις δυνατότητές μας και βρίσκοντας τον σκοπό μας στην ζωή, γιατί όλοι έχουμε έρθει για έναν σκοπό εδώ. Ο καθένας μας φυσικά αντιμετωπίζει τους δικούς του δαίμονες, που μοιάζουν κάποιες φορές ανίκητοι. Εγώ έχοντας βιώσει όλα αυτά που σας περιέγραψα και ακόμη περισσότερα σας λέω, ότι όταν τα καταφέρνει ένας μας , τότε όλοι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Έκανα την ζωή μου παράδειγμα, παρόλο που δεν μου ήταν εύκολο να τα πω όλα, για να την παρουσιάσω ως απόδειξη ότι μπορείτε να καταφέρετε τα πάντα και ότι θα διαβάσετε σε αυτό το βιβλίο είναι αλήθεια και θα βρείτε και την δική σας αλήθεια μέσα από αυτό.ΈΧΕΤΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟ;


Η μεγάλη μου αγάπη και ευτυχία είναι να γράφω. Μέσα από την έκδοση αυτού του πρώτου βιβλίου, έμαθα ακόμη περισσότερα πράγματα για τους ανθρώπους. Φοβόμουν πολύ πως θα το αντιμετωπίσουν και εάν βγουν αληθινές οι σειρήνες που με διαβεβαίωναν ότι οι αναγνώστες δεν θα το καταλάβουν και θα αποτύχω. Εγώ όμως κατάφερα να νικήσω τους φόβους και να εκτεθώ ανοίγοντας την ψυχή μου, με μοναδικό σκοπό το καλό του καθενός και το ευρύτερο καλό. Η ευαισθησία της ψυχής που είδα στους αναγνώστες μου, η καλοσύνη τους, η θέληση και η δύναμη που έχουν να ζήσουν όπως αυτοί ονειρεύονται την ζωή τους, τα εμψυχωτικά τους λόγια για το πόσο τους αρέσει η γραφή και η μορφή του βιβλίου, μου δίνουν φτερά για να συνεχίσω να πετάω στους ξάστερους ουρανούς της έμπνευσης και εμπνεόμενη από εκεί να γράψω το επόμενο βιβλίο.


Ευχαριστούμε, είναι μια πάρα πολύ ωραία συνέντευξη γεμάτη ανθρωπιά που μας προτρέπει να κυνηγήσουμε και τα δικά μας όνειρα..

36 views0 comments

Recent Posts

See All