• Eliotropia

Συνέντευξη με την συγγραφέα Ελένη Κουσιώρη

Ονομάζομαι Ελένη Κουσιωρη και κατοικώ στην Ανατολική Αττική, στα Μεσόγεια και παρόλο που δεν είμαι παιδί του κέντρου, η διασκέδαση, το ενδιαφέρον μου για τα κοινά και οι γνωριμίες μου βρισκοντουσαν εκεί.Η ενασχόληση με τη γραφή ξεκίνησε στην εφηβεία, αρχές γυμνασίου όπου ο έφηβος θρηνεί για την χαμένη του αθωότητα, πέφτει σε μια θλίψη που είναι όμως γόνιμη στις λέξεις που βρίσκονται μέσα σε ότι αισθάνεται και αρχίζει να ωριμάζει.


Δεν είναι εμπόδιο η Ελλάδα αν κάποιος έχει στόχο να πραγματοποιήσει το όνειρο του. Τίποτα δεν είναι εύκολο, τίποτα δύσκολο. Όταν υπάρχει θέληση, υπάρχει πάντα τρόπος. Η Ελλάδα θα αλλάξει, αν αλλάξουν οι Έλληνες.Είμαι υπερήφανη που βρίσκονται τα γραπτά μου, σε μια συλλογή συναισθημάτων, κατάθεση ψυχής και αυθορμητισμου, από αξιόλογα παιδιά που είχα για συμμαθητές. Θαυμάζω τον τρόπο που εκφράζονται και ήταν αυτό το βιβλίο ανέλπιστη χαρά στην ζωή μου.


Την λέξη μου την εμπνεύστηκα από την δουλειά μου. Στο επάγγελμα είμαι Ζαχαροπλαστης και η λέξη μου ήταν "Γραφοπλαστης". Εκεί που πλάθω κουλουράκια, στην κοινωνική μου ζωή, στην άλλη μου πλευρά, την εσωτερική πλάθω λέξεις στο χαρτί.Τα κείμενα μου είναι κατά βάση, βιωματικά. Ομως χάρη στους δασκάλους μας, με μια λέξη ή φράση, ξεκινούσε ένας άλλος δρόμος εμπνευσης, εσωτερικός. Οπότε υπήρχαν και γραπτά που είχαν άλλη διαδικασία.


Όχι, τα κείμενα μου δεν απευθύνονται σε συγκεκριμένο ηλικιακό κοινό.

Θα ήθελα να πω στους νέους συγγραφείς, να μην φοβηθούν την σιωπή και την θλίψη. Μπορούν να βρουν έναν κόσμο μαγικό, έναν κόσμο με έμπνευση και συναίσθημα, και δρόμους δύσκολους αλλά φωτεινούς.


Αυτό που επιθυμούν, να το πουν. Να μην ντραπουν να εκφράσουν στο χαρτί το συναίσθημα, να το αφήσουν αβίαστα να γίνει  ο καλύτερος τους φίλος τους. Ο φίλος που δεν θα τους  προδώσει ποτέ, εκτός αν τον προδωσουν οι ίδιοι.

Φαντάζομαι πως για κάποιους το e-book είναι χρήσιμη ύπαρξη. Εγώ προσωπικά είμαι της παλιάς σχολής, μου αρέσει να ξεφυλλιζω το βιβλίο και θα έκανα έκδοση με τον παραδοσιακό τρόπο.Πολλά έχουν αλλάξει για το βιβλίο. Όμως πιστεύω πως θα βρει πάλι τον τρόπο, επάξια να ξανά υπάρξει για ένα άλλο κοινό. Οι εποχές αλλάζουν.


Στους φίλους μου αρέσουν αυτά που γράφω. Βέβαια με αγαπούν και είναι οι πρώτοι μου ακροατές. Εξάλλου με ακούν χρόνια και χαίρονται που έφτασα ως εδώ, στο "επί λέξει". Πιστεύουν πως είναι πιο ώριμη η γραφή μου.


Για την νέα λέξη δεν με ρώτησαν τίποτα, ήταν τελευταία στιγμή και δεν την γνώριζαν.

Επιβάλλεται να διαβάσεις, αν θέλεις να γράψεις. Αποκτάς γνώση, λεξιλόγιο, οπτική, παρατηρήση, εικόνες, καινούργια σκέψη. Όπλα για να δώσεις την δική σου μάχη στο χαρτί.Μηνύματα στέλνουμε με τα γραπτά μας, σήματα "Μορς". Άλλοι τα κωδικοποιουν, άλλοι όχι. 


Η γραφή δρα μόνο θεραπεύτηκα, ειδικά όταν είσαι λυπημένος, είναι το σωσίβιο, στα κύματα που κολυμπάς και που θα σε βγάλει στην στεριά. Κι ας είσαι βρεγμένος, είσαι ακόμα ζωντανός.


Βέβαια με βοήθησε η γραφή, πάντα ήταν εκεί και με περίμενε σε ότι βιωνα βαθειά, σε ότι έδινε αξία στο μέσα μου, χτύπαγε η καρδιά μου πολλές φορές όταν έγραφα, αυτό που ήθελα με λόγια να πω. Αυτή την σιωπή που σε βυθίζει η γραφή, την νοσταλγώ, γιατί δεν γράφω με τον ίδιο ρυθμό. Ομως η ζωή συνεχίζεται και τα μολύβια ακονιζονται.Το αγαπημένο μου βιβλίο είναι τα Απαντα Ποιητικά, το Καβάφη. Ήταν η πρώτη ποιητική συλλογή που διάβασα στην εφηβεία μου. Είναι μαγικός ο Καβάφης, μου συνεβει τότε κι εμένα κάτι μαγικό και αγάπησα τις ρίμες.

Ο αγαπημένος μου συγγραφέας είναι φυσικά ο Καζαντζάκης. Άλλος μάγος αυτός. Τρομαχτικες, ελληνικές προσωπικότητες. Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι εμείς οι νεότεροι, για την κληρονομιά που έχουμε στα χέρια μας από αυτούς τους σπουδαίους συγγραφείς και ποιητές.Το πιο ωραίο πράγμα στην ζωή ενός συγγραφέα είναι ότι μπορεί με την πένα του να ταξιδέψει παντού. Στην Γή, στον ουρανό. Στην χώρα του στο εξωτερικό. Στη θάλασσα και στην στεριά κι ακόμα πιο βαθειά... μέσα του.


Ασχολούμαι με το ερασιτεχνικό  θέατρο με την ομάδα "εν λευκω" σε σκηνοθεσια Μπέτυς Λιβανου. Το αγαπώ πολύ και παρακολουθώ και αρκετές παραστάσεις.

Να μας έχει ο Θεός καλά και γερούς, να περάσουν τα δύσκολα και να φωλιασει η Αγάπη και η Ειρήνη, στην καρδιά μας.


Ευχαριστώ πολύ.
282 views0 comments