• Eliotropia

Συνέντευξη με τη συγγραφέα Μαίρη Κάντα

Updated: Jun 22, 2020


Κυρία Κάντα καλωσορίσατε! Αλήθεια, πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή; Μιλήστε μας λίγο για εσάς.


Από παιδί, μου άρεσε πολύ να διαβάζω λογοτεχνικά βιβλία. Ήταν οι καλύτεροι μου φίλοι. Στο δημοτικό, έγραφα μικρές ιστορίες και στο γυμνάσιο στίχους. Σκεφτόμουν πόσο όμορφο θα ήταν να έγραφα, όπως έγραφαν και οι αγαπημένοι μου συγγραφείς. Στο Λύκειο, σταμάτησα να γράφω. Θεωρούσα πως η "συγγραφή" ήταν ένα "παιδικό όνειρο", που δεν θα μπορούσε να γίνει ποτέ πραγματικότητα. Φυσικά συνέχισα να διαβάζω. Πέρασαν αρκετά χρόνια, μέχρι να ασχοληθώ με την συγγραφή. Αυτό έγινε, όταν, παράλληλα με τις σπουδές δημοσιογραφίας, αποφάσισα να μάθω νοηματική γλώσσα, στο εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής, Tabula Rasa.

Πως ξεκινήσατε το γράψιμο; Ποια ήταν τα ερεθίσματα σας;


Το 2011 έγραψα το πρώτο μου κείμενο. Ήταν ένας θεατρικός μονόλογος. Η σχολή, όπου μάθαινα νοηματική γλώσσα, εκείνη τη χρονιά, διοργάνωσε ένα διαγωνισμό θεατρικών κειμένων. Αποφάσισα να συμμετάσχω και εγώ αν και δεν είχα ξαναγράψει θεατρικό κείμενο. Ήταν αρκετά δύσκολο, γιατί θα έπρεπε να γράψω κάτι που θα "ζωντάνευε" μπροστά σε κοινό. Όμως, δεν πτοήθηκα. Βρήκα εύκολα το θέμα. Ήθελα πολύ να γράψω για την γυναικεία κακοποίηση. Να δείξω το μεγάλο αυτό πρόβλημα. Τον εφιάλτη που βιώνει μια γυναίκα με ένα βίαιο σύζυγο. Επίσης, μέσω του κειμένου μου, ήθελα να δείξω πως αντιμετωπίζεται στην επαρχία, αρκετές φορές η γυναικεία κακοποίηση. Πόσο δύσκολο είναι να φύγει μια γυναίκα από ένα άσχημο γάμο. Οι σκέψεις που κάνει, για το "τι θα πει ο κόσμος". Εκείνη την εποχή, είχα μετακομίσει από τα Μέγαρα στην Αθήνα. Η μετακόμιση μου, από την επαρχία στην πρωτεύουσα και το πρόβλημα που ήθελα να αναδείξω, νομίζω ήταν τα ερεθίσματα μου για να γράψω την "Γυναικεία εξομολόγηση". Ένας θεατρικός μονόλογος που παρουσιάστηκε το 2012 και το 2013 σε δύο διαφορετικά θέατρα. Την ίδια χρονιά, έγραψα και τα δύο πρώτα μου διηγήματα. Το "Γεννημένος χορευτής" και το "Αλλιώτικο ταξίδι". Ήταν σαν μια "άσκηση" για μένα. Να δω εάν μπορούσα να γράψω και αν θα μπορούσα μελλοντικά να ασχοληθώ με την συγγραφή. Έναυσμα μου για την συγγραφή, υπήρξε η σχολή όπου ξεκίνησα τα μαθήματα νοηματικής γλώσσας. Πάντα με γοήτευαν οι λέξεις, οι εικόνες και τα συναισθήματα που δημιουργούνται από αυτές... Αλλά αν δεν είχα ξεκινήσει μαθήματα στην Tabula Rasa, ίσως και να μη είχα ασχοληθεί με την συγγραφή. Ίσως παρέμενε ένα "παιδικό" και "τρελό" όνειρο για μένα.

Από που πηγάζει η έμπνευσή σας;


Δεν έχω κάποια συγκεκριμένη πηγή έμπνευσης. Μπορεί να είναι μία είδηση που θα διαβάσω σε κάποιο site, μία φωτογραφία που θα δω, ένας διάλογος που θα ακούσω στο σούπερ μάρκετ ή στην τράπεζα.


Γνωρίζετε από την αρχή, το τέλος της κάθε ιστορίας που γράφετε ή σας οδηγούν οι ήρωές σας;


Κάποιες φορές γνωρίζω το τέλος της ιστορίας. Άλλες φορές, όμως, κάνουν ό,τι θέλουν οι ήρωες μου. Τους αφήνω να με "οδηγήσουν" αυτοί στο τέλος της ιστορίας.

Ποιο βιβλίο που δεν έχετε γράψει εσείς το λατρεύετε τόσο που θα θέλατε να ήσασταν εσείς ο συγγραφέας του;


Ως παιδί, λάτρευα το βιβλίο "Μαίρη Πόππινς". Λίγο μεγαλύτερη, τα βιβλία της Joanne K. Rowling, με ήρωα τον "Χάρι Πότερ". Όμως, ο κάθε συγγραφέας, στα βιβλία του, καταθέτει κομμάτια από την προσωπικότητα και τα βιώματα του. Επίσης, καταθέτει τις δικές του σκέψεις. Έτσι, δεν θα ήθελα να γράψω το βιβλίο ενός άλλου συγγραφέα. Θα ήθελα να γράψω το δικό μου βιβλίο. Βέβαια, δεν θα ήταν κακή ιδέα, αν έγραφα ένα βιβλίο, όπου η Μαίρη Πόππινς θα συναντούσε τον Χάρι Πότερ, πριν πάει στο σχολείο της μαγείας.Το δικό σας αγαπημένο βιβλίο;


Είναι πολύ δύσκολο να επιλέξω ένα μόνο βιβλίο. Ωστόσο θα πω, το βιβλίο της Cecelia Ahern "Στην άκρη του ουράνιου τόξου".


O αγαπημένος σας συγγραφέας;


Αγαπώ και θαυμάζω πολλούς Έλληνες συγγραφείς. Δεν θα αναφέρω, όμως, κάποιο ή κάποιους συγκεκριμένα, για να μη ξεχάσω κάποιον άλλον. Από ξένους συγγραφείς, αγαπώ πολύ την Cecelia Ahern και την Jodi Picoult.

Ποιον ήρωας ή ηρωίδα από τα έργα σας αγαπάτε περισσότερο;


Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο ήρωα από τα έργα μου. Τους αγαπώ εξίσου όλους. Εάν δεν τους αγαπούσα, δεν θα μπορούσα να τους δώσω και τον πρωταγωνιστικό ρόλο.


Εκτός από συγγραφέας, είστε και φιλόλογος. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να κάνει ένας γονιός για να αγαπήσει το παιδί του τα βιβλία και γενικότερα το διάβασμα;


Κάθε παιδί, μιμείται τις συνήθειες των γονιών του. Έτσι, για να αγαπήσει το παιδί το διάβασμα, θα πρέπει πρώτα ο γονιός να είναι τακτικός αναγνώστης βιβλίων. Επίσης, ο γονιός θα πρέπει να βρίσκει καθημερινά λίγο χρόνο, για να διαβάζει μαζί με το παιδί, διάφορα βιβλία.


Υπάρχει κάποιο βιβλίο, που κατά τη γνώμη σας, πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσει ένα παιδί;


Υπάρχουν πολλά παιδικά βιβλία. Δεν υπάρχει, κατά την γνώμη μου, ένα βιβλίο που "πρέπει οπωσδήποτε" να διαβαστεί από ένα παιδί. Για να αγαπήσουν το διάβασμα, τα παιδιά, θα πρέπει να διαβάσουν πολλά βιβλία. Θα απορρίψουν κάποια από αυτά και κάποια άλλα θα τα λατρέψουν. Κάποιο βιβλίο θα τους κρατήσει συντροφιά, τις μέρες που είναι άρρωστα, με άλλο θα γελάσουν δυνατά ή θα συγκινηθούν για πρώτη φορά. Κάποιο άλλο θα τους ταξιδέψει μακριά, θα τους κάνει να ονειρευτούν, με μάτια ανοιχτά. Πρέπει, λοιπόν, το κάθε παιδί να διαβάσει το βιβλίο που θα του προσφέρει συναισθήματα και θα τον κάνει να νιώσει όμορφα.


Ποιο είναι το ωραιότερο πράγμα στη ζωή ενός συγγραφέα;


Οι στιγμές που ασχολείται με τις λέξεις. Οι στιγμές που αποφασίζει να δημιουργήσει ένα ήρωα και να γράψει το ταξίδι της ζωής του. Αυτές νομίζω πως είναι οι ωραιότερες στιγμές, στη ζωή του συγγραφέα.


Πως μπορεί το βιβλίο να έχει θέση στη ζωή των σημερινών παιδιών που μεγαλώνουν στην κοινωνία της τεχνολογίας;


Πράγματι, τα σημερινά παιδιά, μεγαλώνουν με tablet, smartphone και όλες τις τεχνολογικές ανέσεις. Είναι πιο δύσκολο, ένα παιδί να αφήσει το κινητό για να διαβάσει ένα βιβλίο. Αλλά δεν είναι ακατόρθωτο. Το βιβλίο συμβαδίζει με την τεχνολογία. Γι αυτό το λόγο, υπάρχουν και τα e-books. Το παιδί, εύκολα μπορεί να διαβάσει ένα e-book. Βέβαια, καλό είναι, να υπάρχει και ένα μέτρο. Η τεχνολογία είναι ωφέλιμη μα έχει και τα αρνητικά της. Έτσι, οι γονείς, θα πρέπει να βάλουν όρια στην χρήση του smartphone ή του tablet. Να τα αντικαταστήσουν με την ανάγνωση ενός λογοτεχνικού βιβλίου.

Θεωρείται χρήσιμη την ύπαρξη των e-book; Εσείς έχετε κυκλοφορήσει κάποιο e-book, κι αν ναι ποιο;


Θεωρώ πως η ύπαρξη των e-books είναι χρήσιμη. Κυκλοφορούν ελεύθερα στο διαδίκτυο, δύο δικά μου e-books, όπου περιλαμβάνονται διάφορα διηγήματα που έχω γράψει. Επίσης, το 2015 συμμετείχα στο συλλογικό e-book "Ψηφίδες Λόγου".


Ενημερώστε μας για τα συγγραφικά έργα σας.


Από το 2011 γράφω διηγήματα σε διάφορα sites και λογοτεχνικά περιοδικά. Στο θέατρο, έχουν "ανεβεί" τρία κείμενα μου, η "Γυναικεία Εξομολόγηση", η "Ανάκριση" και "Ραντεβού με την σοκολάτα". Το 2017 κυκλοφόρησε το συλλογικό βιβλίο "Διαδρομές Ψυχής" από τις εκδόσεις "Γράφημα" όπου συμμετείχα με το κείμενο μου "Μία αλήθεια που πονάει". Τον Μάιο του 2019 κυκλοφόρησε το συλλογικό βιβλίο "28 λόγοι για να πεθάνεις" από τις εκδόσεις i-write. Συμμετέχω με το αστυνομικό διήγημα "Φόνος στον Οίκο του Θεού". Τον Δεκέμβριο του 2019, κυκλοφόρησε το συλλογικό βιβλίο παραμυθιών "Ο θησαυρός του Αλή Μπαμπά" με 22 παρωδίες εμπνευσμένες από κλασικά παραμύθια, από τις εκδόσεις i-write. Το δικό παραμύθι ονομάζεται "Μία ασυνήθιστη πριγκίπισσα". Επίσης, έχω κερδίσει κάποια βραβεία συγγραφής.


Έχετε κάτι καινούργιο στα σκαριά;


Ναι, ολοκληρώνω το γράψιμο ενός παιδικού βιβλίου και ευελπιστώ να εκδοθεί από κάποιο εκδοτικό οίκο.


Τώρα πάμε σε κάτι άλλο, πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το ραδιόφωνο;


Η ενασχόλησή μου με το ραδιόφωνο, ξεκίνησε όταν σπούδαζα δημοσιογραφία. Τότε είχα την ευκαιρία να κάνω ραδιοφωνικές εκπομπές στο διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό της σχολής. Οι εκπομπές που έκανα, είχαν ως θέμα την λογοτεχνία. Έτσι, αρκετοί καλεσμένοι μου είχαν έρθει στο σταθμό και είχαν μιλήσει στην εκπομπή. Μου άρεσε όλη αυτή η διαδικασία. Το να επικοινωνώ με τους ακροατές μέσω ενός μικροφώνου, να μιλάω για πράγματα που μου αρέσουν και να πραγματοποιώ διάφορες συνεντεύξεις.

Έχετε τώρα κάποια εκπομπή και αν ναι, πως λέγεται;


Είχα live εκπομπή μέχρι τον Ιανουάριο του 2020. Πλέον, "ανεβάζω" εκπομπές podcast στο site μου dreamandartradio.webnode.gr. Ο τίτλος της εκπομπής είναι "Κουβέντα να γίνεται".

Η συγγραφή είναι ένας θεραπευτικός παράγοντας στη ζωή των ανθρώπων και θεωρείται καλλιτεχνική δημιουργία, εξού και ο όρος δημιουργική γραφή. Τι πιστεύετε για τη θεραπεία μέσω των τεχνών συμπεριλαμβανομένου και τη συγγραφή ενός κειμένου, ενός ποιήματος, μιας νουβέλας κτλ; Νομίζετε πως μπορεί να βοηθήσει έναν άνθρωπο να ξεπεράσει τυχόν προβλήματα (ανασφάλειες, χαμηλή αυτοπεποίθηση, φοβίες κ.α.) είτε μπαίνει στη διαδικασία να γράψει κάτι δικό του είτε διαβάζοντας έργα άλλων ανθρώπων;


Πράγματι, κάθε μορφή τέχνης έχει θεραπευτική δράση στην ζωή των ανθρώπων. Άρα και η συγγραφή ή η ανάγνωση ενός βιβλίου δύναται να βοηθήσει το άτομο να ξεπεράσει κάποια προβλήματα που έχει.


Εσάς σας βοήθησε σε προσωπικό επίπεδο η δημιουργία ιστοριών;


Η γραφή, για μένα, λειτουργεί ως ψυχοθεραπεία. Με έχει βοηθήσει πολύ, σε διάφορες στιγμές της ζωής μου.


Πως φαντάζεστε το μέλλον σας όσο αφορά το χώρο της συγγραφής;


Η αλήθεια είναι, πως δεν μου αρέσει να κάνω σχέδια για το μέλλον. Με αγχώνουν. Η συγγραφή για μένα, ξεκίνησε σχεδόν "τυχαία"... Άρα δεν ξέρω τι θα έρθει την επόμενη ημέρα. Όμως, σίγουρα θα ήθελα να συνεχίσω να γράφω, να λαμβάνω μέρος σε διαγωνισμούς συγγραφής και να εκδοθεί σύντομα το βιβλίο που ολοκληρώνω.


Μια ευχή για να κλείσουμε.


Καλή επιτυχία στο site που δημιουργήσατε. Ευχαριστώ πολύ για την συνέντευξη.


Ευχαριστούμε, κυρία Κάντα!


Τη Μαίρη μπορείτε να τη βρείτε:

FB

50 views0 comments