• Eliotropia

Μιλάμε με την εικονογράφο της "Κοκκινοσκουφίτσας", Δανάη Δάφνη Μητσάκου

Δανάη Δάφνη μου, πες μας πως αποφάσισες να ασχοληθείς με την εικονογράφηση; Τι ήταν αυτό που σε έκανε να διαλέξεις αυτή την κατεύθυνση;


Από πολύ μικρό παιδί η ζωγραφική ήταν κεντρικό κομμάτι της ζωής μου. Ήθελα μεγαλώνοντας να γίνω ζωγράφος και ευτυχώς οι γονείς μου με στήριζαν σε αυτό και με πήγαιναν σε εργαστήρια ζωγραφικής για παιδιά, και αργότερα σε φροντιστήριο σχεδίου. Σκόπευα να δώσω εξετάσεις για την Καλών Τεχνών και άλλες σχολές ζωγραφικής στο Παρίσι, αλλά πιέστηκα πολύ στην Γ’ λυκείου -κέντρισε το ενδιαφέρον μου και η κοινωνική ανθρωπολογία- και αποφάσισα να αναβάλω αυτά τα σχέδια για αργότερα. Σήμερα με ενδιαφέρει περισσότερο η εικονογράφηση, καθώς και το animation, που συνδυάζει την αγάπη μου για τη ζωγραφική με την αγάπη μου για τον κινηματογράφο.Θυμάσαι το πρώτο σου project; Ποιο ήταν;


Το πρώτο project για το οποίο νιώθω περήφανη και δεν ντρέπομαι (πολύ) να δείξω σε κόσμο είναι ένα βιντεάκι κινουμένων σχεδίων που έφτιαξα όταν ήμουν 17 χρονών στα πλαίσια ενός σεμιναρίου animation. Διαρκεί μόνο 17 δευτερόλεπτα, έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης, αλλά το ότι βλέπω τις δύο φιγούρες μου να ζωντανεύουν και να χορεύουν πάνω στο χαρτί με μαγεύει πάντα.


Το σύντομο βιογραφικό σου που υπάρχει στο τέλος του βιβλίου (Η Κοκκινοσκουφιτσα σήμερα) αναφέρει ότι είσαι τελειόφοιτος κοινωνικής ανθρωπολογίας, σκοπεύεις να το εξασκήσεις επαγγελματικά στο μέλλον; Πιστεύεις υπάρχει κάποια σύνδεση με τα καλλιτεχνικά πεδία που ασχολείσαι παράλληλα;


Η κοινωνική ανθρωπολογία είναι μια επιστήμη που με γοήτευσε από την πρώτη στιγμή. Έχει επηρεάσει σε τεράστιο βαθμό της προσωπικότητα μου και έχει διευρύνει τους ορίζοντες μου και τον τρόπο που αντιλαμβάνομαι τον κόσμο. Ακόμη δεν έχω αποφασίσει ποια κατεύθυνση θέλω να ακολουθήσω όταν πάρω το πτυχίο μου. Θα με ενδιέφερε να κάνω κάποιο μεταπτυχιακό στην οπτική ανθρωπολογία (εθνογραφικό κινηματογράφο), ίσως όμως και να παρακολουθήσω κάποιο δεύτερο προπτυχιακό πάνω στον κινηματογράφο ή το animation. Όπως και να έχει, πιστεύω ότι το ανθρωπολογικό υπόβαθρο θα φανεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο μέσα από τη δουλειά μου.


Επίσης, το σύντομο βιογραφικό σημείωμα αναφέρει ότι το 2020 είναι η αρχή της επαγγελματικής πορείας σου στο χώρο της τέχνης, μπορείς να μας μιλήσεις λίγο σχετικά με αυτή; Σκοπεύεις να ασχοληθείς επαγγελματικά με την τέχνη, γενικότερα; Δώσε μας περισσότερες πληροφορίες..


Τον Οκτώβρη του 2019, σε μία προσπάθεια να εντάξω λίγο περισσότερο τη ζωγραφική στην καθημερινότητά μου, αποφάσισα να κάνω μία ζωγραφιά με μελάνι κάθε μέρα του Οκτώβρη. Μέσα σε μόλις 10 μέρες είχα δημιουργήσει ένα μικρό δείγμα της δουλειάς μου το οποίο έτυχε να μου ζητηθεί την ίδια περίοδο. Έτσι προέκυψε η εικονογράφηση της Κοκκινοσκουφίτσας αλλά και η συμμετοχή μου στην ομαδική έκθεση Energy Athens 2020. Όπως ανέφερα και πιο πάνω, ανέκαθεν με ενδιέφερε να ασχοληθώ με την τέχνη επαγγελματικά. Πριν δύο χρόνια μάλιστα είχα παρακολουθήσει ένα σεμινάριο με τον εικονογράφο Σβετλίν Βασίλεβ, τον οποίο εκτιμώ και θαυμάζω πάρα πολύ. Χωρίς να έχω τότε άμεσα σχέδια για κάποια εικονογράφηση, ήξερα ότι είναι μια εργασία δημιουργική την οποία ευχαρίστως θα επέλεγα ως επάγγελμα.Ο covid-19 επηρέασε την καλλιτεχνική δημιουργία σου;


Το πρώτο κύμα της πανδημίας επέδρασε πολύ αρνητικά στην ψυχολογία μου είναι η αλήθεια, και κατ’ επέκταση και στην καλλιτεχνική μου δημιουργία. Καθώς συνηθίζω να ζωγραφίζω και να διαβάζω σε μικρά καφέ, ο εγκλεισμός στο σπίτι μπλόκαρε αρκετά τη δημιουργικότητα και την παραγωγικότητά μου. Ευτυχώς το δεύτερο lockdown με βρήκε προετοιμασμένη. Μπορεί τα project που είχα ξεκινήσει τους περασμένους μήνες να έχουν μείνει λίγο πίσω αλλά βρίσκω πάντα όρεξη να ζωγραφίζω σκηνές της καθημερινότητάς μου με τη μορφή κόμικ. Ίσως αν μαζευτούν πολλά να κάνω κανένα ημερολόγιο καραντίνας, ποιος ξέρει;


Τι ζωγραφίζεις περισσότερο;


Κυρίως ζωγραφίζω γυναικείες φιγούρες. Μου αρέσει πολύ να εξερευνώ διαφορετικούς σωματότυπους και να δημιουργώ πρόσωπα με μοναδικά και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Μου αρέσει επίσης πολύ να ζωγραφίζω μακριά μαλλιά στις φιγούρες μου, με επαναλαμβανόμενες αρμονικές γραμμές, κάτι που επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο που επέλεξα να αποδώσω τα δέντρα του δάσους στο παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας.


Υπάρχει δυνατότητα να δούμε κάποιες φωτογραφίες έργων σου ούτως ώστε να σε γνωρίσουν οι αναγνώστες μας καλύτερα; (μπορείς να επισυνάψεις μερικές εικόνες έργων σου συν μια δική σου φωτογραφία στο email)


Σας επισυνάπτω λίγα αντιπροσωπευτικά έργα των τελευταίων τριών χρόνων.

Πως προέκυψε η συνεργασία με την κυρία Ελευθερία Παπαδημητρίου;


Τη συγκεκριμένη εικονογράφηση την ανέλαβα μέσω προσωπικής γνωριμίας με την κυρία Σίσσυ Καπλάνη, υπεύθυνη των εκδόσεων στον εκδοτικό οίκο Φίλντισι. Γνώριζε ότι ζωγραφίζω και καθώς ήταν σε αναζήτηση εικονογράφου για το παραμύθι της κυρίας Ελευθερίας Παπαδημητρίου, μου ζήτησε να της στείλω κάποια έργα μου, μας έφερε σε επαφή και έτσι προέκυψε η συνεργασία μας.


Τι συναισθήματα ένιωσες όταν σου ανακοίνωσαν ότι θα αναλάβεις την εικονογράφηση της Κοκκινοσκουφιτσας;


Ήταν μια πολύ μεγάλη και ιδιαίτερη πρόκληση για εμένα, καθώς δεν είχα ξανακάνει κάτι τέτοιο. Ήταν επίσης μια ευκαιρία να εφαρμόσω στην πράξη όσα είχα μάθει στο σεμινάριο εικονογράφησης δύο χρόνια πριν. Ήμουν πολύ ενθουσιασμένη και, παρά τις όσες δυσκολίες αντιμετώπισα στην πορεία, είμαι πολύ χαρούμενη με το τελικό αποτέλεσμα. Ξεπέρασα το όρια μου και έμαθα πολλά νέα πράγματα στη διάρκεια αυτής της εικονογράφησης.


Συνάντησες δυσκολίες ως προς στην εικονογράφηση του συγκεκριμένου παραμυθιού; Υπάρχει κάποιο άλλο παραμύθι που θα ήθελες να αναλάβεις την εικονογράφηση του; Εάν κάποιος αναγνώστης επιθυμεί να συνεργαστεί μαζί σου, που μπορεί να σε βρει;


Συνάντησα πολλές δυσκολίες ως προς τη συγκεκριμένη εικονογράφηση. Από τη χρήση των χρωμάτων μέχρι τη δημιουργία εικόνων συνεκτικών μεταξύ τους. Πέταξα πολλές ζωγραφιές και μάλιστα κάποια στιγμή ξεκίνησα όλη την εικονογράφηση από την αρχή. Αλλά μόλις βρήκα την παλέτα χρωμάτων και τα μοτίβα που θα έδιναν συνοχή στις εικόνες, προχώρησε πολύ πιο εύκολα και αρμονικά. Ένα παραμύθι που θα μου άρεσε πολύ να εικονογραφήσω είναι η Μικρή Γοργόνα. Θα έχει πολύ μπλε και πολλές γραμμές (μαλλιά, κύματα, φύκια κλπ), επομένως θα είμαι στο στοιχείο μου. Για όποιον/όποια θα ήθελε να δει έργα μου ή να μου προτείνει κάποια συνεργασία, μπορεί να με βρει στο instagram ως @danae_mitsakou, ή να επικοινωνήσει μαζί μου μέσω email στο danai98.dm@hotmail.com.


Μια ευχή για το 2021 που είναι στο δρόμο.. Καλή επιτυχία ο, τι κι αν κάνεις.. Ευχαριστώ πάρα πολύ! Καλή δύναμη σε όλους μας!


35 views0 comments