• Eliotropia

Μιλάμε με τη Ζανέτα Κουτσάκη για τα βιβλία της

Σας καλωσορίζω στην παρέα μας..


Καλώς σας βρίσκω και σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση και την πρόταση για την συνέντευξη.Πείτε μας λίγα λόγια για σας ούτως ώστε να σας γνωρίσουμε καλύτερα ..


Ζω μόνιμα στο Ηράκλειο της Κρήτης. Εργάζομαι σαν νοσηλεύτρια και μεγαλώνω τους τέσσερις γιους μου. Έχω ασχοληθεί στο παρελθόν με διάφορα είδη τέχνης, η συγγραφή όμως ήταν εκείνο που τελικά με κατέκτησε.


Πώς ανακαλύψατε την κλίση σας στη συγγραφή και πως πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε επαγγελματικά με αυτή;


Την κλίση μου στην συγγραφή δεν την ανακάλυψα εγώ αρχικά. Ήταν κάποιος δάσκαλος στα τέλη του δημοτικού σχολείου. Προφανώς είχε δει κάτι που μόνο ένας «δάσκαλος» με όλη την πιο ουσιαστική έννοια της λέξης θα μπορούσε να διακρίνει. Μετά από δική του πίεση έλαβα μέρος σε λογοτεχνικό διαγωνισμό, κατακτώντας το πρώτο βραβείο πεζού κειμένου. Έκτοτε δεν σταμάτησα ποτέ να γράφω.Το να κρατήσετε ένα δικό σας βιβλίο στα χέρια σας ήταν όνειρο σας από παιδί;


Σε μια έκθεση της έκτης δημοτικού, πριν πολλά πολλά χρόνια (!), είχα γράψει πως όταν μεγαλώσω θέλω να κάνω πολλά παιδιά, να γίνω νοσοκόμα και να γράφω βιβλία. Αυτή η έκθεση επέστρεψε ξανά στα χέρια μου την ημέρα της επίσημης παρουσίασης του πρώτου μου βιβλίου. Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν, ήταν από πολύ μικρή ηλικία για μένα, όχι απλά ένα όνειρο, αλλά ένας από τους μεγαλύτερους στόχους μου.


Θέλω να μας πείτε ποια ήταν τα συναισθήματα σας όταν κρατήσατε για πρώτη φορά στα χέριασας το δικό σας πρώτο βιβλίο; Αλήθεια, ποιο ήταν το πρώτο σας βιβλίο θυμάστε;


Φυσικά και θυμάμαι. Όσα παιδιά και αν γεννήσει μια μάνα, όσα χρόνια και αν περάσουν, δεν θα ξεχάσει ποτέ κάποιο από αυτά. Το πρώτο μυθιστόρημα που εκδόθηκε ήταν το «Θυμάμαι τα πάντα» (και ας μην ήταν αυτό που γράφτηκε πρώτο). Το συναίσθημα είναι πραγματικά δύσκολο να το περιγράψω. Το τοποθέτησα στη βιβλιοθήκη ανάμεσα στα τόσα άλλα αγαπημένα μου βιβλία και ένιωσα απερίγραπτη υπερηφάνεια που μετά από τόση προσπάθεια είχα καταφέρει να υλοποιήσω το όνειρο – στόχο μου.


Εκτός από τη συγγραφή ασχολείστε και με κάτι άλλο;


Όπως κάθε ένας από εμάς, ασχολούμαι με πάρα πολλά πράγματα. Με άλλα γιατί πρέπει και με άλλα γιατί θέλω. Αν η ερώτηση απευθύνεται στον επαγγελματικό τομέα, τότε ναι. Εργάζομαι ως νοσηλεύτρια όπως ανέφερα και παραπάνω.


Με τη συγγραφή μπορεί ένας άνθρωπος να επιβιώσει όσον αφορά το θέμα του βιοπορισμού;


Στην Ελλάδα όχι. Είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις των συγγραφέων στην Ελλάδα που θα μπορούσαν να επιβιώσουν βιοποριστικά από τη συγγραφή.


Πόσα βιβλία έχετε, συνολικά, κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής;


Έχουν εκδοθεί προς το παρόν έξι από τα έργα μου. Οι τίτλοι τους:


Θυμάμαι τα πάντα

Αναμνήσεις με άρωμα espresso

Ρόδι και μέλι

Αιώνια δέσμιοι

Ζωή χωρίς…

Το δάσος που έγινε χωματερή.


Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για το καθένα;


Το «θυμάμαι τα πάντα» είναι ένα μυθιστόρημα το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Όστρια. Είναι βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα και αναφέρεται στην περίοδο της χούντας και του εμφυλίου πολέμου.


Το «ρόδι και μέλι» και το «αναμνήσεις με άρωμα espresso» είναι δύο ανατρεπτικά, κοινωνικά δράματα που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Εντύποις.


Το «αιώνια δέσμιοι» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Όστρια και είναι το πιο πρόσφατο. Μια μικρή δόση του μεταφυσικού το κάνει να διαφέρει από όλα τα υπόλοιπα. Είναι ένα μυθιστόρημα αφιερωμένο στην αδελφική αγάπη.


Από το ίδιο εκδοτικό οίκο, κυκλοφορεί το «Ζωή χωρίς…» η πρώτη μου ποιητική συλλογή η οποία συνοδεύεται από το ομώνυμο cd. Το cd περιλαμβάνει 11 μελοποιημένα ποιήματα – τραγούδια, ερμηνευμένα από πολλούς διαφορετικούς καλλιτέχνες, σε διάφορα ήδη μουσικής. Μουσικής γραμμένη από τον συνθέτη Μιχάλη Σούμα.


Τέλος, «το δάσος που έγινε χωματερή» είναι τι πρώτο μου παιδικό παραμύθι. Μια ιστορία με οικολογικό χαρακτήρα η οποία έχει βραβευτεί σε παγκόσμιο επίπεδο, σε διαγωνισμό τον οποίο διοργάνωσε ο ΕΠΟΚ.


Έχετε κάτι καινούργιο στα σκαριά;


Το «βαλσαμωμένες στιγμές» είναι το επόμενο μυθιστόρημα που θα κυκλοφορήσει μέσα στους επόμενους μήνες. Λεπτομέρειες εν καιρό!


Αν είναι εύκολο να μας στείλετε ένα δελτίο τύπου ούτως ώστε να ενημερωθούν οι αναγνώστες μας σχετικά με το νέο σας βιβλίο..


Πως προέκυψε η συνεργασία σας με τους εκδοτικούς οίκους; Γενικά, είναι εύκολο ή δύσκολο για νέο και ίσως, άπειρο, συγγραφέα να βρει εκδοτικό οίκο που θα αγκαλιάσει το έργο του;


Πέρα από την επιλογή της αυτοέκδοσης, που πάντα υπάρχει, η εύρεση εκδοτικού είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα για τους πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς. Είχα την αυτοέκδοση ως τελευταία επιλογή. Παρόλα αυτά, λίγο πριν την απογοήτευση μου, οι συμβουλές του ομότεχνου φίλου μου Μάριου Καρακατσάνη, με έφτασαν μπροστά στην έκδοση του πρώτου μου έργου. Από εκεί και πέρα όλα ήταν εύκολα. Η ταμπέλα του πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα είχε πέσει, οπότε άλλοι δρόμοι άνοιξαν μπροστά στα επόμενα έργα μου.


Ποια ήταν τα συναισθήματα σας όταν κυκλοφόρησαν μελοποιημένοι οι στίχοι σας;


Η μουσική είναι κάτι ιδιαίτερο. Ντύνει τις λέξεις με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να διεισδύσουν στην ψυχή όποιου τις ακούει με έναν τρόπο εντελώς διαφορετικό. Ήταν πραγματικά για μένα μια τεράστια, ευχάριστη έκπληξη όταν άκουσα το πρώτο πάντρεμα των στίχων μου με τη μουσική του Μιχάλη Σούμα.


Μπορείτε να μας πείτε πως προέκυψε η συνεργασία με τους ερμηνευτές; Τους γνωρίζατε από πριν; Υπήρχε ή υπάρχει κάτι που σας ενώνει;


Πλέον μας ενώνει όχι μόνο η συνεργασία αλλά και μια φιλία ανεκτίμητη, τουλάχιστον με τους περισσότερους. Όσοι με τις φωνές τους έντυσαν την μελοποιημένη ποίηση, τους επέλεξε ο μουσικοσυνθέτης. Εγώ τους γνώρισα στην πορεία. Υπάρχουν και άλλοι που έντυσαν και θα ντύσουν στίχους μου με τις φωνές και τη μουσική τους. Άλλοι επώνυμοι στο κοινό καλλιτέχνες και άλλοι λιγότερο γνωστοί. Σημασία έχει πως είμαστε πια σαν μια μεγάλη οικογένεια.


Τι ευχές θέλετε να πραγματοποιηθούν το 2021;


Εύχομαι η νέα χρονιά, να φέρει στον καθένα μας υγεία και τύχη. Νέοι στόχοι να καθοριστούν και να μπορέσουμε να τους φέρουμε εις πέρας. Εύχομαι να μπορέσουμε να εκτιμήσουμε περισσότερο τα όσα ο καθένας μας έχει. Πάνω από όλα την υγεία μας και τους ανθρώπους που μας περιβάλλουν και μας γεμίζουν την ζωή αγάπη και χρώμα.