• Eliotropia

Μιλάμε για το σκυλάκι Νέρα με την Μαρία Πανάγια

Καλώς μας ήρθες στο eliotropia.


Καλησπέρα και από εμένα.


Καταρχάς, θέλω να μας πείτε μερικά πράγματα για εσάς για να σας γνωρίσουν περισσότερο οι αναγνώστες μας..

Είμαι η Μαρία Πανάγια, είμαι απόφοιτος δραματικής σχολής και ασχολούμαι με το ραδιόφωνο από την εφηβεία. Εδώ και χρόνια είμαι μία από τις φωνές που μπορείς να ακούσεις στο www.cosmoradio.gr


Σκέφτομαι γρήγορα, είμαι φιλόδοξη και πολύ προσηλωμένη στους στόχους μου από παιδί. Βαριέμαι εύκολα και σπάνια δίνω δεύτερη ευκαιρία σε ανθρώπους, προτιμώ να τους απομακρύνω από τη ζωή μου.


Από παιδί μου άρεσε να γράφω. Είχα εκδώσει μία ποιητική συλλογή στο σχολείο. Όταν τελείωσα τη δραματική, έγραψα ένα θεατρικό με τίτλο ' 5 τρόποι να πεθάνεις' το οποίο και παίχτηκε σε εναλλακτική σκηνή στη Θεσσαλονίκη για 2 σεζόν.


Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή ενός παραμυθιού; Έχετε σκοπό να κυκλοφορήσετε κι άλλα;

Το παραμύθι μου βγήκε αυθόρμητα, δεν το σχεδίασα. Απλά άρχισα να παρατηρώ πολύ το σκυλί που μόλις είχα υιοθετήσει, τη Νέρα. Άρχισα να κρατάω σημειώσεις των συμπεριφορών της και έτσι σιγά-σιγά γεννήθηκε η ιστορία της @nerasbook

Με έχουν ξαναρωτήσει αν θα γράψω κι άλλο παραμύθι. Η απάντηση είναι πως δεν είναι στα σχέδιά μου. Ο κυριότερος λόγος είναι γιατί το παραμύθι της Νέρας φέρει ένα σημαντικό μήνυμα που μόλις άρχισε να διαδίδεται. Ο κορονοϊός σταμάτησε τις παρουσιάσεις και τις ομιλίες που είχα προγραμματισμένες και δεν με άφησε να προγραμματίσω άλλες. Όταν και όποτε η ζωή μας επανέλθει στην προηγούμενη κατάσταση θα ξαναξεκινήσω από την αρχή. Το χρωστάω στη Νέρα, σε όσα πέρασε αλλά και σε όλα τα εγκαταλελειμμένα πλάσματα που βιώνουν την απόρριψη και τη μοναξιά.


Πως προέκυψε το σκυλάκι, Νέρα; Πρόκειται για πραγματική ιστορία; Είναι το δικό σας σκυλάκι;


Το 2014 ήταν η χρονιά που ένιωθα πολύ έντονα την επιθυμία να υιοθετήσω ένα σκυλάκι. Άρχισα να ψάχνω σε φιλοζωικές και κάποια στιγμή έπεσα πάνω στο βίντεο της Νέρας https://www.youtube.com/watch?v=Ywura2UUqVQ . Ως γνωστόν, τα μαύρα σκυλιά δεν τα προτιμά ο κόσμος εύκολα. Τα ενήλικα σπάνια. τα άρρωστα, σχεδόν καθόλου... Έτσι 4 μήνες μετά, γιατί έπρεπε να μείνει για νοσηλεία στο κτηνιατρείο, η Νέρα μπήκε στη ζωή μας. Η ιστορία κατά το μεγαλύτερο μέρος είναι αληθινή. Βέβαια υπάρχουν και κάποια στοιχεία μυθοπλασίας γιατί δεν μπορούμε να ξέρουμε με ακρίβεια πως πέρασε κάποιες περιόδους της ζωής της.


Γιατί πρέπει κάποιος να μάθει την ιστορία της Νέρας; Τι θα του προσφέρει;


Νομίζω πως είναι μία ιστορία που αξίζει να μαθευτεί, όπως όλες οι ιστορίες άλλωστε. Σίγουρα θα προσφέρει στον αναγνώστη μία επαφή με την ενσυναίσθηση ή αλλιώς το E.Q, που στους ενήλικες δυστυχώς έχει την τάση να κοιμάται. Είναι από τα κομμάτια του εαυτού μας που πρέπει να δουλέψουμε για να αναπτυχθεί και να αξιοποιηθεί κατάλληλα από εμάς, για εμάς.


Είστε από τους ανθρώπους που πιστεύουν ότι τα παραμύθια, διαπαιδαγωγούν και διαμορφώνουν τόσο το χαρακτήρα όσο και την προσωπικότητα ενός παιδιού για αυτό επιλέξατε να απευθυνθείτε μέσω του παραμυθιού στο παιδικό κοινό;

Είναι μία ιστορία που θα κάνει μικρούς και μεγάλους να παρατηρούν όταν βλέπουν, όχι απλά να κοιτούν. Η διαφορά του ενός με το άλλο είναι τεράστια.

Ναι το πιστεύω αυτό, τα παραμύθια όντως διαπαιδαγωγούν και διαμορφώνουν μέρος του χαρακτήρα των παιδιών. Θα ήταν ωραίο οι γονείς όταν τα διαβάζουν να εστιάζουν περισσότερο την προσοχή τους στο νόημα των παραμυθιών και όχι στο να κοιμηθούν τα παιδιά γρήγορα για να κάνουν δουλειές.


Κάθε μέρα ακούμε ιστορίες για εγκαταλειμμένα ζωάκια, γιατί οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τα ζώα τους;


Οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τα ζώα τους γιατί τα θεωρούν κατώτερα. Όταν κάτι δεν έχει την ίδια αξία με εσένα μπορείς να το χειριστείς όπως σε βολεύει, χωρίς να το σέβεσαι και χωρίς να νιώθεις τύψεις ότι του κάνεις κακό ή ακόμη και ότι του αφαιρείς τη ζωή. Η ελλιπής παιδεία και η προσκόλληση σε συνήθειες προηγούμενων αιώνων 'βοηθά' πολύ σε αυτή την αρρωστημένη νοοτροπία...


Τι μπορεί να κάνει κάποιος για να βοηθήσει τα ζώα;


Για αρχή να τα αφήσει ήσυχα και να μην τα πειράζει. Έπειτα μπορεί να κάνει πολλά πράγματα: να γίνει η φωνή τους, να τα εκπροσωπεί, να τα βοηθά. Πιο συγκεκριμένα: στα social media μπορεί να προωθεί υιοθεσίες ή φιλοξενίες ζώων που βρίσκονται σε ανάγκη.


Να γίνει εθελοντής σε κάποια φιλοζωική. Στη φιλοζωική μπορεί να βοηθά, φιλοξενώντας ένα ζώο που χρειάζεται περίθαλψη πριν επανενταχθεί. Να φιλοξενεί ένα ζώο που προορίζεται για υιοθεσία. Να παίρνει μέρος στις εξορμήσεις της φιλοζωικής για σίτιση και πότιση εγκαταλελειμμένων ζώων. Να βγάζει βόλτα τα ζώα του καταφυγίου. Να βοηθά οικονομικά και πρακτικά τα σωματεία ώστε να ανταπεξέλθουν στον τεράστιο όγκο κυρίως αρρώστων και χτυπημένων ζώων.

Όλα αυτά που θα έπρεπε να κάνει ένα σοβαρό κράτος από μόνο του...Μεγάλη συζήτηση το τι πρέπει να γίνει…


Επί καθημερινής βάσεως δημοσιεύονται στα κοινωνικά δίκτυα φωτογραφίες από εγκαταλειμμένα ζωάκια που ζητούν σπιτικό, αυτές οι κινήσεις βοηθούν τα ζώα; Βρίσκουν μια φωλίτσα μέσω αυτής της πράξης;


Τα κοινωνικά δίκτυα βοηθάνε γενικά τους πάντες, να επικοινωνούν τα πάντα. Οπότε ναι, σίγουρα πολλά ζώα έχουν βοηθηθεί μέσα από αυτά.


Ήταν δύσκολο να βρείτε έναν εκδοτικό οίκο να του εμπιστευτείτε το έργο σας;


Όχι δεν ήταν δύσκολο. Μπήκα απλά στο βιβλιοπωλείο του Ιανού για να ρωτήσω τι μπορώ να κάνω για να εκδώσω ένα βιβλίο. Με χαρά μου εξήγησαν και μετά από λίγους μήνες το βιβλίο κυκλοφόρησε!


Ποιες συμβουλές θα δίνατε σε όποιο που θέλει να κυκλοφορήσει το πρώτο του βιβλίο;


Να το ψάξει καλά, να το σκεφτεί και μετά να αποφασίσει. Όλα αυτά, αφού το θέλει πολύ!

Ευχαριστώ


Μαρία Πανάγια


Θεατρικές Χορηγίες-Events/Γραμματέας Studio


Συγγραφέας- https://bit.ly/3c4cK1t
13 views0 comments