• Eliotropia

Μιλάμε για το συγγραφικό έργο της Μαρίας Καλτσή

Καταρχάς σας ευχαριστώ που δεχθήκατε την πρόσκληση..


Εγώ ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση και τη φιλοξενία.Πείτε μας λίγα λόγια για σας..


Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Λαμία. Σπούδασα Τεχνολόγος Γεωπόνος στο τμήμα Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας στο Τ.Ε.Ι Μεσολογγίου. Μετά τις σπουδές μου εγκαταστάθηκα μόνιμα στα Ιωάννινα. Είμαι σύζυγος και μαμά 2 ανήλικων παιδιών που αποτελούν και την έμπνευσή μου για τα παραμύθια που γράφω. Αγαπώ τον κόσμο των παραμυθιών εκεί που όλα είναι απόκοσμα όμορφα και που πάντα το καλό κερδίζει το κακό και αυτή μου την αγάπη προσπαθώ να την μεταδώσω στα παιδιά μου και στους μικρούς αναγνώστες μου. Λατρεύω τα ταξίδια, το διάβασμα, τον κινηματογράφο και τη σοκολάτα!!!


Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή;


Από μικρή μου άρεσε να γράφω. Σαν μαθήτρια ήμουν πάντα δυνατή στο μάθημα της έκθεσης παρόλο που ακολούθησα τις θετικές επιστήμες. Όταν έγινα μαμά άρχισα να λέω τα βράδια στα παιδιά μου για να κοιμηθούν παραμύθια από το μυαλό μου με ήρωες τα ίδια και πρόσεξα πως τους άρεσε! Το 2015 ήταν μια δύσκολη στιγμή της ζωής μου, ένιωσα την ανάγκη να αρχίσω να γράφω πάλι όπως έκανα μαθήτρια, ήθελα να αφήσω σκέψεις και συναισθήματά μου στο χαρτί και κάπως έτσι ξεκίνησα πάλι…..


Ήταν εύκολο ή δύσκολο να βρεθεί εκδοτικός οίκος να σας εμπιστευτεί;


Ο Οσελότος είναι και ο μοναδικός εκδοτικός που απευθύνθηκα στο ξεκίνημά μου, οπότε θα πω πως ήταν εύκολο αφού η απάντησή τους ήταν θετική.


Πως προέκυψε η συνεργασία με τον Οσελότο;


Όταν αποφάσισα να στείλω το κείμενό μου σε κάποιον εκδοτικό, άρχισα να ψάχνω στο διαδίκτυο για πληροφορίες κι εκεί ανακάλυψα πως οι εκδόσεις Οσελότος είχαν βιβλιοπωλείο Οσελότος στα Ιωάννινα. Οπότε μου φάνηκε καλή ιδέα να απευθυνθώ σε εκείνους για να έχω και μια προσωπική επαφή μαζί τους κι όχι μόνο από το τηλέφωνο ή το mail όπως θα γινόταν με κάποιον άλλο εκδοτικό. Είδα και δείγμα δουλειάς τους στην ιστοσελίδα τους και ενθουσιάστηκα από τα παιδικά βιβλία που είχαν στις εκδόσεις τους.Η Ρόζα ο ροζ δράκος είναι το πρώτο σας βιβλίο ή υπάρχουν και άλλα; Υπάρχει και άλλη ιδέα σας που περιμένετε πως και να υλοποιηθεί;


Η «Ρόζα ο ροζ δράκος» είναι το πρώτο μου παραμύθι που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Οσελότος το 2015 και υπάρχουν άλλα 3 βιβλία μου που κυκλοφορούν από τον Οσελότο.

Δυο ακόμη παραμύθια και ένα μυθιστόρημα ενηλίκων.

Αυτή τη στιγμή υπό έκδοση βρίσκεται η «Ρόζα ο ροζ δράκος» στην αγγλική γλώσσα που αναμένεται να κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις OnTime Books σε Καναδά,ΗΠΑ, Αγγλία και Αυστραλία. Τέλος, υπάρχουν τρία ακόμη ανέκδοτα παραμύθια μου που έχουν διακριθεί το τελευταίο διάστημα σε Λογοτεχνικούς Διαγωνισμούς και θέλω πολύ να προχωρήσω στην έκδοσή τους. Πιστεύω πως πολύ σύντομα θα πάρουν κι αυτά τον δρόμο τους!


Μπορείτε να μας στείλετε και δελτία τύπου ούτως ώστε να ενημερώνονται οι αναγνώστες


Από που αντλήσατε ιδέες για το εν λόγω παραμύθι;


Η Ρόζα ο ροζ δράκος μιλά για τη διαφορετικότητα και τον εκφοβισμό. Την εποχή που το έγραψα είχε συμβεί ένα τραγικό περιστατικό στα Ιωάννινα με αποτέλεσμα το θάνατο ενός 20χρονου παιδιού που το εκφόβιζαν. Όλο αυτό με σημάδεψε! Σκεφτόμουν πως έπρεπε να μιλήσω στα παιδιά μου για το τι συμβαίνει στον κόσμο, τι μπορεί να αντιμετωπίσουν,πως να αντιδράσουν και στην ευαίσθητη ηλικία που ήταν τότε, 4 και 6 ετών αντίστοιχα, θεώρησα πως ο καλύτερος τρόπος να πω όλα όσα ήθελα ήταν ένα παραμύθι. Άλλωστε με τα παραμύθια λέμε αλήθειες πιο γλυκά! Έτσι δημιούργησα τον ήρωά μου, τη Ρόζα τον ροζ δράκο που όλοι της φέρονται άσχημα, την κοροϊδεύουν, την τρομάζουν και βιώνει καθημερινά τον εκφοβισμό. Ο δράκος δεν ήταν τυχαία επιλογή. Ήθελα έναν χαρακτήρα δυνατό για να δείξω πως ακόμη και οι δυνατοί μπορεί να βιώσουνbullying κι έτσι παιδιά που ίσωςβιώνουν τέτοιες καταστάσεις,διαβάζοντας το παραμύθι να πάρουν θάρρος και να σκεφτούν πως δεν συμβαίνει μόνο σε εκείνα.


Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για την ιστορία ή την πλοκή του παραμυθιού; Ποιο το μήνυμα που θέλετε να περάσετε;


Όπως σας είπα το δρακάκι αυτό εκφοβίζεται, νιώθει πως κάνεις δεν το αγαπά, δεν το θέλει, δεν το καταλαβαίνει και απελπισμένο εγκαταλείπει το δρακοχωριό. Δεν θα σας μαρτυρήσω τι συμβαίνει μετά τη φυγή του, ούτε πως μπλέκεται μια νεράιδα και μια μάγισσα στην ιστορία του,θα σας αφήσω να το ανακαλύψετε μόνοι σας. Το μόνο που θα σας πω είναι πως στο τέλος καταλαβαίνει ότι η λύση δεν είναι η φυγή, αλλά να μιλήσει για αυτά που βιώνει και τελικά όλοι στο δρακοχωριό καταλαβαίνουν πως κανένας δεν είναι διαφορετικός αλλά μοναδικός και ξεχωριστός! Αυτό ακριβώς θέλω να περάσω στους μικρούς αναγνώστες πως όταν κάποιος μας φέρεται άσχημα η λύση δεν είναι η σιωπή, πρέπει να μιλάμε και να ζητάμε βοήθεια.


Ποιες οι εντυπώσεις των ανθρώπων που το διάβασαν;


Ομολογώ πως οι εντυπώσεις όλων είναι πολύ θετικές και για την ιστορία του παραμυθιού,αλλά και για την εντυπωσιακή και πολύ ζωντανή εικονογράφησητου Διονύση Καραβία. Οι μεγάλοι με αφορμή το παραμύθι μιλούν στα παιδιά από μικρή κιόλας ηλικία για τον εκφοβισμό και τη διαφορετικότητα. Όσο για τους μικρούς μου φίλους χαίρομαι τόσο για την αγάπη που δείχνουν στη Ρόζα μου. Τελειώνει το παραμύθι και όλα τα παιδάκια μιλούν με συμπόνια για το μικρό δρακάκι. Άλλωστε το δεύτερο παραμύθι με ήρωα πάλι τη Ρόζα προέκυψε από την επιθυμία των παιδιών που τη γνώρισαν να υπάρξει κι άλλη ιστορία με τον ροζ δράκο. Και εγώ δεν χαλάω χατίρι στις επιθυμίες τους!


Θα μπορούσε να μετατραπεί σε θεατρική παιδική παράσταση;


Ναι, θα μπορούσε πολύ εύκολα να γίνει θεατρική παράσταση με αρκετούς μάλιστα ρόλους, αν και δεν έχει γίνει ακόμη. Έχει γίνει όμως θεατρική παιδική παράσταση το δεύτερο παραμύθι με ήρωα τη Ρόζα το «Ρόζα ο ροζ δράκος Συνάντηση με έναν γίγαντα» ήδη τρεις φορές από τρία διαφορετικά σχολεία, με τελείως διαφορετική σκηνοθεσία και ειλικρινά με έχουν μαγέψει οι λιλιπούτειοι ηθοποιοί με το ταλέντο και τις καλλιτεχνικές τους δημιουργίες.


Πάμε σε κάτι άλλο, ο δράκος γιατί είναι ροζ; Πως προέκυψε αυτό το χρώμα; Συμβολίζει κάτι;


Ο δράκος, η Ρόζα, είναι θηλυκό δρακάκι. Εμένα ένα από τα αγαπημένα μου χρώματα είναι το ροζ, οπότε έτσι προέκυψε το χρώμα της και από αυτό το όνομά της. Επίσης ήθελα αυτός ο δράκος να είναι διαφορετικός στα μάτια όλων για να μπορέσει να αρχίσει και ο εκφοβισμός στην ιστορία του. Ένα ροζ δρακάκι λοιπόν, είναι διαφορετικό όταν όλοι στο μυαλό μας σκεφτόμαστε τους δράκους άγριους και σκουρόχρωμους.


Έχετε κυκλοφορήσει και άλλα έργα σας;


Συνολικά κυκλοφορούν τέσσερα βιβλία μου.

▪️ Ρόζα ο ροζ δράκος (2015) εκδ. Οσελότος. Παραμύθι που μιλά για τη διαφορετικότητα και τον εκφοβισμό.

▪️ Το μυστικό μας (2016) εκδ. Οσελότος. Μυθιστόρημα ενηλίκων

▪️ Ρόζα ο ροζ δράκος Συνάντηση με έναν γίγαντα (2017) εκδ. Οσελότος. Παραμύθι που μιλά για τη φιλία και την αλληλεγγύη.

▪️ Ένα αερόστατο για τον παππού (2019) εκδ. Οσελότος. Παραμύθι που μιλά για το δύσκολο θέμα της απώλειας αγαπημένων μας προσώπων και του πένθους.

Όλα τα παραμύθια μου έχουν πάρει έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου ως εκπαιδευτικό υλικό για τις βιβλιοθήκες μαθητών και εκπαιδευτικών και έχουν βραβευτεί όλα τους ως Βιβλία Χρονιάς στις αντίστοιχες χρονολογίες κυκλοφορίας τους.Το 2020 σας έδωσε έμπνευση να γράψετε για κάποιου είδους παραμύθι που να μιλάει για την κατάσταση που πέρασε η ανθρωπότητα;


Το 2020 έγραψα κι άλλα παραμύθια, αλλά κανένα δεν αναφέρετε στην κατάσταση που βιώσαμε και συνεχίζουμε να βιώνουμε δυστυχώς ακόμη….. Θέλω πολύ σύντομα να τελειώσει όλο αυτό που ζούμε, να μπορέσουμε να γυρίσουμε στην αγαπημένη μας ρουτίνα, να αγκαλιαστούμε, να φιληθούμε άφοβα, να ταξιδέψουμε και όλα αυτά να είναι απλά μια κακή ανάμνηση που δεν την θέλω μέσα στις σελίδες μου, μέσα στα γραπτά μου.


Ποια τα σχέδια σας για το 2021;


Το 2021 θέλω να δω τη Ρόζα μου να ανοίγει τα φτερά της και να πετάει στο εξωτερικό κι εγώ να είμαι δίπλα της να την στηρίζω και να την καμαρώνω. Ανυπομονώ να δω νέους παραμυθένιους μου ήρωες να παίρνουν σάρκα και οστά και τέλος, εύχομαι και αυτόν τον χρόνο μικροί και μεγάλοι να παραμυθοσκοντάφτετε πάνω μου!!


Καλό υπόλοιπο..


Ευχαριστώ πολύ! Καλή δημιουργική συνέχεια και σε εσάς ❤️ καλή χρονιά με υγεία και χαμόγελα!!