• Eliotropia

Μιλάμε για το ημερολόγιο της Ειρήνης Παπαδοπούλου

Λίγα λόγια για το ημερολόγιο. Ήταν δική σας ιδέα;


Γενικά μου αρέσει να γράφω και να προσφέρω στον κόσμο λίγη από την μαγεία της ψυχοθεραπείας, ειδικά για αυτούς που δεν μπορούν οικονομικά να την "ακολουθήσουν". Αρχικά είχα φτιάξει ένα βιβλίο αναζήτησης και κατανόησης του εαυτού μας με σκοπό την αγάπη ως προς αυτόν!Το συγκεκριμένο βιβλίο ιδανικά θα έπρεπε να συμπληρωθεί μέσα σε 30 συνεχόμενες ημέρες, απαντώντας σε 30 ερωτήσεις για το πρόσωπο του κάθε αναγνώστη, μία για κάθε μέρα. Τα σχόλια που έλαβα από τον κόσμο ήταν πολύ θετικά!

Είδα πως βοηθάει τους ανθρώπους αυτή η καθημερινή επαφή που είχαν με το "μέσα" τους. Κάπως έτσι μου ήρθε και η ιδέα για το ετήσιο ημερολόγιο, το οποίο θα καλούσε τον "αναγνώστη" να μπει σε μια βαθύτερη κατανόηση και αναζήτηση διαρκείας!


Τι διαφορετικό έχουν από τα συνηθισμένα ημερολόγια και τι μπορούν να προσφέρουν επί καθημερινή βάση;


Τα συγκεκριμένα ημερολόγια όπως αναφέρεται και στον τίτλο τους, σκοπό έχουν την

"ανεύρεση" της ευτυχίας μέσα από την "απόκτηση" 10 διαφορετικών αρετών. Θα έλεγα ότι είναι πολύ ξεχωριστά και "προσεγμένα".Παρόλο που υπάρχουν ημερολόγια συναισθηματικής Νοημοσύνης στηναγορά, όλα εστιάζουν στα αποφθεγματα ή σε κάποιες σύντομες συμβουλές, ενώ το συγκεκριμένο ημερολόγιο εμπεριέχει αρκετό υλικό τόσο θεωρητικό όσο και πρακτικό. Αυτό κρατά τον "αναγνώστη" σε μία συνεχή "εκμάθηση" ​του εαυτού του ​αφού κάθε μήνας είναι αφιερωμένος σε μία από τις 10 αρετές προς την Ευτυχία και κάθε εβδομάδα υπάρχουν ασκήσεις βασισμένες στην κάθε αρετή με σκοπό την καλύτερη κατανόηση της αλλά και στην πρακτική της.


Σε τι βοηθούν αυτές οι ασκήσεις:


Παρόλο που ο τίτλος αναφέρεται στην ανεύρεση της ευτυχίας, οι 10 αρετές είναι αρκετά "δύσκολες" όχι τόσο στην κατανόηση τους όσο στην εφαρμογή τους θα έλεγα. Δηλαδή μια από τις αρετές είναι η ευγνωμοσύνη, ενώ πολλοί από εμάς γνωρίζουμε τον ορισμό της λέξης, λίγοι θα μπούμε στη διαδικασία να αλλάξουμε τις συνήθειες μας και να βάλουμε τη θεωρία στην πράξη! Το ημερολόγιο αυτό θα σου δείξει τον τρόπο βήμα-βήμα.

Μπορεί η μέρα μας να κυλήσει καλύτερα βλέποντας απλά ένα ημερολόγιο με όμορφα λόγια μπορούν να βοηθήσουν με το θέμα του στρες;


Εγώ θεωρώ ότι ο σκοπός του ημερολογίου είναι να σε γειώνει, να σου θυμίσει κάποιες βασικές αξίες και να σε βοηθήσει να βρεις μια πιο ευτυχισμένη "πτυχή" του εαυτού σου, μέσα από τις αρετές παράνα σε κρατά χαρούμενο καθημερινά! Αντιθέτως θα πρέπει να σε φέρνει σε μια κατάσταση σκέψης, αξιολόγησης, ίσως σύγχυσης και συνειδητοποίησης. Εξάλλου το να είσαι καθημερινά χαρούμενος ίσως να είναι ακατόρθωτο! Ακόμη και οι δύσκολες μέρες έχουν το νόημα τους. Όσον αφορά το στρες υπάρχουν αρετές όπως, της ενσυνειδητότητας, της υπομονής, της ευγνωμοσύνης και άλλες που θα βοηθήσουν αρκετά όχι μόνο μέσα από τη θεωρία αλλά και με τις πρακτικές ασκήσεις που εμπεριέχουν όπως, διαφραγματικές αναπνοές, οι 5 αισθήσεις, και άλλες.


Είναι ένας τρόπος να μην σκεφτόμαστε υπερβολικά ασήμαντα πράγματα ή γεγονότα που ενδεχομένως μας σημάδεψαν;


Θα έλεγα καλύτερα ότι είναι ένας τρόπος αξιολόγησης των σκέψεων μας αφού πολλές φορές γίνονται υπερβολικές και χωρίς ιδιαίτερο νόημα! Επίσης θα βοηθήσει στο να τις αντικαταστήσουμε με πιο λειτουργικές σκέψεις! Όσον αφορά γεγονότα που ίσως σας σημάδεψαν ή τραυμάτισαν θεωρώ πως θα ήταν ιδανικό κάποιος να ξεκινήσει ψυχοθεραπεία, όπου θα ασχοληθεί με τον θεραπευτεί του βαθύτερα με αυτά τα θέματα! Το ημερολόγιο μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη διαχείριση των εντονων συναισθημάτων που ίσως προκλήθηκαν λόγω των γεγονότων, όμως όπως προανέφερα χρειάζεται στοχευμένη ψυχοθεραπεία.Σε ποιους το προτείνετε περισσότερο;


Θα έλεγα ότι όλοι μπορούν να βοηθηθούν από το συγκεκριμένο ημερολόγιο! Ακόμη και άτομα που δεν έχουν επισκεφθεί ποτέ ψυχολόγο! Προτείνω να το χρησιμοποιήσουν άτομα άνω των 16 ούτως ώστε να τους είναι πιο κατανοητό το περιεχόμενο!


Από που μπορούν να το προμηθευτούν;


Το ημερολόγιο μπορείτε να το παραγγείλετε

μέσω της σελίδας μου στο instagram ή μέσω email στο papadopoulouirene00@gmail.com επίσης μπορείτε να το βρείτε και στο κέντρο μας Cocoon Wellness Centre στον Στρόβολο!Μια ευχή για το 2021


Η δική μου ευχή προς όλους μας είναι να δώσουμε σημασία στα σημαντικά κομμάτια της ζωής μας και

να προσπαθήσουμε να νιώσουμε περισσότερο ευγνώμονες για αυτά που ήδη έχουμε. Το 2020 μας έδειξε ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο, για αυτό ας αρχίσουμε να εκτιμούμε λίγο περισσότερο!98 views0 comments