• Eliotropia

Μιλάμε για τη φωτογραφία με την Μαρία Ανδρέου

Πες μας μερικά πράγματα για σένα.. Όπως για παράδειγμα, πότε είχες την

πρώτη επαφή με τη φωτογραφία και γιατί σε κέρδισε αυτή η μορφή τέχνης; Πως

αποφάσισες ότι θες να ασχοληθείς με την τέχνη της φωτογραφίας;


Γεια σας! Είμαι η Μαρία Ανδρέου, είμαι απόφοιτη του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου Κύπρου και αρχικά να αναφέρω ότι δεν έχω σπουδάσει φωτογραφία αλλά γραφιστική. Με την φωτογραφία ασχολούμαι ερασιτεχνικά εδώ και 8 χρόνια περίπου, έχω δίπλωμα GCE φωτογραφίας που απόκτησα πριν 5 χρόνια περίπου, όπως επίσης και αρκετές διακρίσεις σε Παγκύπριους Διαγωνισμούς Φωτογραφίας.


Πάντα είχα μια ιδιαίτερη αγάπη στην φωτογραφία αλλά επειδή είχα ήδη κάποιες απαραίτητες γνώσεις πριν πάω για σπουδές αποφάσισα να ακολουθήσω κάτι που μπορεί να συνδυαστεί με αυτήν την μορφή τέχνης.Ποια θέματα σε κερδίζουν σε σημείο που τα προσεγγίζεις με το φακό σου και

ποια σε αφήνουν παντελώς αδιάφορη;


Μου αρέσει πάρα πολύ να φωτογραφίζω τοπία, πιστεύω ότι σε κάποιες περιπτώσεις μπορούν να ηρεμήσουν πολύ το μάτι του θεατή και πιο συγκεκριμένα λατρεύω την θάλασσα σαν γνήσια Λεμεσσιανή (χαχα!).


Δεν συμπαθώ ιδιαίτερα την φωτογραφία δρόμου επειδή γενικά στην συγκεκριμένη θεματολογία το τελικό αποτέλεσμα είναι συνήθως πιο "busy" και σαν καλλιτέχνης είμαι του πιο μινιμαλιστικού.


Τι εξοπλισμό χρησιμοποιείς και πόσο καιρό σου πήρε να τον διαλέξεις;


Από εξοπλισμό, αυτό το διάστημα, έχω μόνο τα απαραίτητα , συγκεκριμένα 2 κάμερες (μια Nikon & μια Olympus), όπως επίσης ένα τριπόδι και κάποια φίλτρα για τον φακό.


Χρησιμοποιείς κάποιο πρόγραμμα επεξεργασίας ούτως ώστε να τονίσεις κάποια

σημεία και αν ναι, ποιο είναι το αγαπημένο σου πρόγραμμα;


Από προγράμματα επεξεργασίας εννοείται ότι χρησιμοποιώ το Photoshop και Lightroom σε κάποιες περιπτώσεις.


Υπάρχουν άνθρωποι, τοπία, αναμνήσεις, ιστορίες κτλ που τα ανατρέχεις στη

μνήμη σου προκειμένου να αντλήσεις έμπνευση;


Υπάρχουν πάρα πολλές πηγές έμπνευσης όταν πρέπει να δημιουργήσω "concepts" για φωτογραφήσεις. Μερικές από αυτές φυσικά και είναι αγαπημένα μου πρόσωπα (που έχω στην ζωή μου ή και που έχασα) αλλά γενικότερα υπάρχει μια έρευνα πριν καταλήξω σε οποιοδήποτε απόφαση για να δημιουργήσω το οτιδήποτε.


Τι εύχεσαι να ήξερες όταν πρωτοξεκινούσες με την τέχνη της φωτογραφίας;


Η αλήθεια είναι πως όταν ξεκίνησα με τη φωτογραφία ήμουν σε μικρή ηλικιά οπότε δεν είχα μια ολοκληρωμένη γενική εικόνα στο πόσο δύσκολο είναι να έχεις όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να ασχοληθέις αποκλειστικά με φωτογραφία, όπως φώτα, extras για τις κάμερες κτλ.


Πόσο δύσκολο είναι να είσαι φωτογράφος στην Κύπρο;


Όπως ανέφερα και πιο πάνω δεν είμαι επαγγελματίας φωτογράφος οπότε δεν ξέρω κατά πόσο είναι δύσκολο να βρεις δουλειά σαν φωτογράφος στην Κύπρο ή όχι. Βέβαια, θα μπορούσε να πει κανείς ότι σαν τέχνη είναι λίγο υποτιμημένη, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό. 


Υπάρχει κάποιος φωτογράφος που θαυμάζεις;


Υπάρχουν αρκετοί φωτογράφοι που έχω μελετήσει, αλλά δεν έχω κάποιον αγαπημένο. Θαυμάζω πολύ την δουλειά του Mario Testino, Nick Knight όπως επίσης και της Annie Leibovitz. 


Η προσωπική σου εξέλιξη στη φωτογραφία έγινε μέσω κάποιας σχολής ή είσαι

αυτό που λέμε αυτοδίδακτη;


Βέβαια, όπως ανέφερα ήδη είχα ξεκινήσει μαθήματα στην Φωτογραφική Εταιρία Κύπρου και αργότερα έκανα GCE φωτογραφίας με μια αναγνωρισμένη Κύπρια φωτογράφο! 


Εκτός από τη φωτογραφία, υπάρχει κάποια άλλη μορφή τέχνης με την οποία

ασχολείσαι και αν ναι, πως την συνδυάζεις με τη φωτογραφία;


Δεν θα έλεγα ότι συνδυάζω την φωτογραφία με άλλη μορφή τέχνης, αλλά το αντίθετο! Δηλαδή, συνδυάζω τη γραφιστική (που είναι το κύριο επάγγελμα μου) με την φωτογραφία. 


Τι χρειάζεται κάποιος για να γίνει καλός φωτογράφος;


Από προσωπική μου εμπειρία, πιστεύω ότι για να είναι κάποιος καλός φωτογράφος πρέπει να μπορεί να αναγνωρίσει απλά και καθημερινά στοιχεία που θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος μιας σύνθεσης έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια καλή φωτογραφία. Επιπλέον, χρειάζεται να μελετήσει θεωρία της φωτογραφίας έτσι ωστε να μπορεί να δικαιολογήσει αρκετές απο τις δουλειές του και φυσικά να είναι πολύ καινοτόμος ώστε να μπορεί να αποκτήσει το δικό του στυλ που θα τον κάνει να ξεχωρίσει.


Έχεις συμμετάσχει σε κάποια έκθεση;


Έχω λάβει μέρος σε αρκετές εκθέσεις φωτογραφίας της Φωτογραφικής Εταιρίας Κύπρου μέσω κάποιων διαγωνισμών, όπως επίσης και σε εκθέσεις όταν έκανα GCE φωτογραφίας.


Τα κοινωνικά δίκτυα έχουν βοηθήσει ως ένα βαθμό τη δουλειά σου;

Υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος που διαφημίζεις τη δουλειά σου εκτός από τα

κοινωνικά δίκτυα;


Στα κοινωνικά δίκτυα προσπαθώ να δείχνω περισσότερο τοπία της Κύπρου και στιγμιότυπα από την καθημερινότητα μου, όπως επίσης και το αγαπημένο μου στοιχείο, την θάλασσα, οπότε δεν θα έλεγα ότι έχω Facebook, Instagram κτλ. για λόγους διαφήμισης. Η πανδημία έχει επηρεάσει την έμπνευσή σου;


Η πανδημία δεν έχει επηρεάσει ιδιαίτερα την έμπνευση μου επειδή μπορούμε να αυτοσχεδιάσουμε με αντικείμενα της καθημερινότητας μας και να βγάλουμε πολύ όμορφα αποτελέσματα, όπως για παράδειγμα κουρτίνες, μαχαιροπίρουνα κτλ. 


Αν σου γινόταν πρόταση να φωτογραφήσεις μοντέλα π.χ. Τύπου GNTM θα το

έκανες ή δεν σε αντιπροσωπεύει;


Δεν μπορώ να απαντήσω με σιγουριά στην συγκεκριμένη ερώτηση γιατί δεν το έχω αναλύσει καθόλου. Θα το ήθελα πολύ βέβαια, αλλά ξέρω πόσο χρόνο, κόπο και έρευνα χρειάζεται κάτι τέτοιο.Τι πρέπει να προσέξουν τα παιδιά που θέλουν να ακολουθήσουν αυτή τη μορφή

τέχνης; Τι συμβουλές θα τους έδινες;


Σε όσους θέλουν να ασχολήθούν με την φωτογραφία θα έλεγα "Go for it!". Είναι μια τέχνη μέσα από την οποία μπορείς να εκφράσεις τα συναισθήματα σου με πολύ δημιουργικό τρόπο, κάτι που για μένα προσωπικά είναι πολύ σημαντικό. Είναι, επίσης, πολύ σημαντικό να γίνονται συχνά έρευνες, να μαθαίνουμε, έτσι ώστε να μπορούμε να αιτιολογήσουμε ένα μεγάλο ποσοστό της δουλειάς μας. 


Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σου;


Με την φωτογραφία δεν έχω κάποια σχέδια προς το παρόν για να το ακολουθήσω φουλ επαγγελματικά. Συνδυάζω πολύ την γραφιστική όπως έχω αναφέρει ήδη με την φωτογραφία, επειδή έχω την δική μου σειρά από κυπριακά προϊόντα οπότε οι γνώσεις μου στην φωτογραφία έχουν βοηθήσει πάρα πολύ στην φωτογράφηση των  προϊόντων για e-shops και Instagram, για την προώθησή τους.


365 views0 comments