• Eliotropia

Συνέντευξη με τον Δρ. Χαράλαμπο Ονησιφόρου

Αλήθεια μπορεί να γίνει βλεφαροπλαστική χωρίς χειρουργική επέμβαση; Μιλήστε μας λίγο για αυτό.


Ναι είναι μια καινοτομία στον τομέα της αισθητικής ιατρικής. Η μη χειρουργική βλεφαροπλαστική 3D είναι μία πρωτοποριακή καινούργια μέθοδος που βασίζεται στη διαδικασία της εξάχνωσης (εξαϋλώνοντας επιγανειακές στιβάδες χωρίς να επηρεάζονται τα βαθύτερα στρώματα) και βοηθά στην συρρίκνωση του δέρματος των άνω και κάτω βλεφάρων, μειώνοντας αποτελεσματικά την χαλάρωση.Με τη χρήση της συσκευής Plasma δημιουργούνται μικρές κουκίδες στην επιφανειακή στιβάδα του δέρματος, το οποίο εξαχνώνεται σταδιακά με την αφαίρεση των επιφανειακών κερατινοκυττάρων, χωρίς να προκαλέιται η παραμικρή αιμοραγία. Οι μικρές αυτές κουκίδες δίνουν την εικόνα ενός ελαφρού εγκαύματος. Αμέσως μετά την θεραπεία που γίνεται με τη χρήση αναισθητικής κρέμας και είναι πρακτικά ανώδυνη, η περιοχή εφαρμογής εχει μια ερυθρότητα και παρουσιάζει ένα ελαφρύ οίδημα.

Το πλύσιμο με αντισηπτικό βοηθάει το δέρμα μας να απαλλαγεί από τα βακτήρια η συνεχής χρήση του ενδέχεται να το επηρεάσει αρνητικά;


Δυστυχώς λόγω του covid-19 έχουμε υπερβολική χρήση των αντισηπτικών. Εν συντομία θα σας αναφέρω αρνητικές επιπτώσεις της χρήσης τους. Αυξάνει τον κίνδυνο εκζέματος. Μπορεί να ερεθίσει το δέρμα σας. Μπορούν να προκαλέσουν αντίσταση στα αντιβιοτικά. Μπορούν να προκαλέσουν ορμονικές διαταραχές. Επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση από αλκοόλ.


Υπάρχουν κοπέλες που πειραματίζονται με διάφορα προϊόντα με σκοπό να απαλλαγούν από την ακμή και βάζουν στο πρόσωπο τους αντισηπτικό, τι έχετε να πείτε για αυτό, τι θα τις συμβουλεύατε;


Η συμβουλή μου είναι να μην πειραματίζονται γιατί μπορεί να προκληθεί ανεπανόρθωτη βλάβη και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το πρόσωπό μας είναι η εικόνα μας, ο καθρέφτης μας. Είναι αυτό που φαίνεται προς τα έξω άρα έξυπνο θα ηταν να μην ρισκάρουμε με πειράματα και να κάνουμε τα πράγματα ακόμη χειρότερα . Να μην παρασύρονται από τις Youtubers διότι προφανώς εκείνες οι κοπέλες δεν είναι εξειδικευμένες. Το σωστό είναι να συμβουλευτούν έναν ειδικό δερματολόγο ο οποίος θα τους προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.


Θέλω να μας πείτε πόσο ασφαλή είναι τα προϊόντα περιποίησης - τα καλλυντικά, γενικότερα; Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές; Υπάρχουν κάποιες ουσίες που όταν τις περιέχει ένα προϊόν είναι προτιμότερο να μην το χρησιμοποιήσουμε;

Γενικά η πλειοψηφία των προϊόντων στην αγορά έχει ελεγχθεί άρα πιστεύω ότι σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις θα παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα στο δέρμα κάποιου ατόμου αλλά να μην ξεχνάμε πως κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικό τύπο δέρματος και επηρεάζεται διαφορετικά από τη χρήση ενός καλλυντικού. Για παράδειγμα, ένα ξηρό και ευαίσθητο δέρμα με τάση για εκζέματα σίγουρα δεν είναι ο καλύτερος «πελάτης» ενός προϊόντος. Υπάρχουν περιστατικά όπου «φυσικά» καλλυντικά έχουν προκαλέσει ερεθισμούς, αλλά αυτό είναι πολύ σπάνιο.


Τι δεν πρέπει να περιέχει το προϊόν που χρησιμοποιουμε?


Βουτυλιωμένη υδροξυανισόλη (ButylatedHydroxyanisole - BHA)

Παραφινέλαιο,Ασβέστης,φθαλικές ενώσεις, πάραμπεν, τρικλοσάνη και οξυβενζόνη,


Τι πρεπει να περιεχει?


Κολλαγόνο ...

Γλυκολικό οξύ,Γαλακτικό οξύ,Υαλουρονικό οξύ, Λάδι Jojoba,Νιασινιμίδη,Ρετινόλη,Βιταμίνη C.

Η βιταμίνη που παίρνετε όταν αισθάνεστε κρυολόγημα προσφέρει επίσης ένα τρίο οφέλη για το δέρμα σας.

Ποιες είναι οι καλύτερες αντιγηραντικές κρέμες; Τι συστατικά πρέπει να περιέχουν;


Προσωπικά για εμένα αυτές είναι οι τοπ κρέμες. Η βασίλισσα Estée Lauder Revitalizing Supreme Global Anti-Ageing Crème

Neutrogena Rapid Wrinkle Repair Night Moisturizer, Olay Regenerist Anti-Aging Face Moisturizer Cream. Υαλουρονικό Οξυ , Ceramides, Σύμπλεγμα βιταμινών Β και ρετινόλη


Ο καρκίνος του δέρματος είναι κληρονομικός ή η αιτία είναι πάντα ο ήλιος;


Είναι γνωστό ότι ο ήλιος καταστρέφει το δέρμα, αυξάνοντας τις πιθανότητες για καρκίνο του δέρματος. Επίσης πάντα υπάρχει και η κληρονομική προδιάθεση. Το μελάνωμα του δέρματος αποτελεί την πιο επιθετική και θανατηφόρα μορφή καρκίνου του δέρματος και προέρχεται από τα μελανοκύτταρά του για αυτό το λόγο πάντα πρέπει να συμβουλεύεστε ειδικό δερματολόγο έστω κι αν είναι ένα αθώο χρωμάτομα.


Μας προστατεύει το αντηλιακό ή αυτό είναι μια λάθος αντίληψη; Πως μπορούμε να προστατέψουμε το δέρμα μας από τον ήλιο;


Το αντηλιακό θεωρείται μια από τις ασπίδες προστασίας από τον ήλιο ,αλλά δεν πρέπει να έχουμε την εντύπωση ότι όταν έχουμε αντηλιακό έχουμε σίγουρη προστασία. Συνοπτικά θα σας προτείνω 3 είδη προστασίας για να μην νιώθουμε μόνο ασφαλείς αλλά και να είμαστε. Να αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο όταν είναι στη μέγιστη θερμοκρασία του, ώρες αιχμής δηλαδή - π.χ. μεταξύ 11:00 -15:00 τους καλοκαιρινούς μήνες ενυδάτωση με πολλά υγρά, κατά προτίμηση πολύ νερό, καθώς και να χρησιμοποιούμε τις ενυδατικές κρέμες έτσι ώστε το δέρμα μας να παραμένει μαλακό, νεανικό και να μην ξεραθεί με την πάροδο του χρόνου.


Τι μπορούμε να κάνουμε για να μην πάθουμε καρκίνο του δέρματος;


Να χρησιμοποιούμε καλής ποιότητας ενυδατικές κρέμες προστασίας, μέρας και νύχτας. Ωστόσο, να αποφεύγουμε την ηλιοθεραπεία κατά τη διάρκεια των ψηλών θερμοκρασίων και ενυδάτωση με πολλά υγρά, κυρίως νερό.


Φωτογήρανση την ακούμε συχνά τώρα τελευταία, τι είναι;


Οι χαρακτηριστικές αλλαγές που προκαλούνται από την χρόνια έκθεση στον ήλιο ορίζονται ως φωτογήρανση. Ο κίνδυνος εμφάνισης εξαρτάται από τον φωτότυπο ενώ περισσότερο κινδυνεύουν τα ανοιχτόχρωμα άτομα με μπλε μάτια που δεν μαυρίζουν αλλά συνήθως καίγονται.

Σημαντικό ρόλο παίζει η ένταση, η διάρκεια και η συχνότητα έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία. Τα άτομα που εμφανίζουν έντονη φωτογήρανση φαίνεται ότι έχουν υποστεί αρκετή ζημιά από την έκθεση στον ήλιο και υπάρχει πιθανότητα να αναπτύξουν κάποιο καρκίνο του δέρματος γι’ αυτό θα πρέπει να υποβάλλονται σε πιο συχνό και λεπτομερή έλεγχο.

Ποιες επιλογές ανάπλασης μας δίνει η αισθητική δερματολογία;


Η αισθητική Ιατρική μας δίνει την επιλογή όχι μόνο να καθυστερήσουμε την γήρανση αλλά και να αναπλάσουμε και να γυρίσουμε το χρόνο αρκετά χρόνια πίσω. .Στην πρακτική προσωπικά πάντα προσπαθώ και επαναφέρω το πρόσωπο - δέρμα τουλάχιστον μία δεκαετία πίσω αλλά αυτό δε γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Το μπότοξ το υαλουρονικό, οι μεσοθεραπείες και το λίφτιγκ προσώπου είναι οι ιδανικές θεραπείες για αυτούς που θέλουν να επαναφέρουν τη χαμένη του λάμψη.


Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να ασχοληθούμε με τις ρυτίδες;


Η πιο ασφαλής ηλικία είναι μετά τα 18. Να πούμε ότι έχουμε 2 ειδών ρυτίδες τις δυναμικές και τις μόνιμες. Οι μόνιμες ήταν δυναμικές από πριν και δεν μπορούν να αλλάξουν, να θεραπευτούν.. Μπορεί να γίνει κάτι μόνο με το μπότοξ, αλλά και με το υαλουρονικό. Υπάρχουν ασθενείς - άτομα που είναι 18 και έχουν ρυτίδες των 40 επειδή δεν προσέχουν το δέρμα τους. Άρα αν είστε 18 + καλό είναι να επισκεφθείτε έναν ειδικό δερματολόγο για να προλάβουμε τις μόνιμες ρυτίδες.Ποια είναι η θεραπεία που γίνεται στην τριχόπτωση μετά τον τοκετό;


Η τριχόπτωση, η οποία εμφανίζεται κατά τη λοχεία είναι μια επιπλέον πηγή συναισθηματικής πίεσης και άγχους. Πολλές γυναίκες, που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αυτό, ειδικά αν μόλις έγιναν μητέρες για πρώτη φορά, αναρωτιούνται: «μήπως χάσω όλα μου τα μαλλιά;».

Ευτυχώς όμως το πρόβλημα αυτό είναι παροδικό και συνήθως δεν διαρκεί περισσότερο από 2 έως 6 εβδομάδες, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις, στις οποίες η τριχόπτωση μπορεί να κορυφωθεί τέσσερις μήνες μετά τον τοκετό. Όμως συνήθως το ενοχλητικό αυτό φαινόμενο αυτοπεριορίζεται και η κόμη επανέρχεται στην προτέρα της κατάσταση πριν το μωράκι σβήσει το πρώτο του κεράκι. Επομένως δεν υπάρχει λόγος για ανησυχία και πανικό. Δεν πρόκειται να χάσετε τα μαλλιά σας!

Ποιοι είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες για την εμφάνιση των δερματομυκητιάσεων;


Οι μυκητιάσεις αποτελούν συνηθισμένες δερματικές παθήσεις ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Οι επιφανειακές λοιμώξεις του δέρματος που οφείλονται σε μύκητες, προσβάλλουν τις εξωτερικές στιβάδες του δέρματος, τα νύχια και το τριχωτό μέρος της κεφαλής, εμφανίζονται και στα δύο φύλα και οφείλονται είτε: σε δερματόφυτα, ομάδα μυκήτων που έχει την ικανότητα να προσβάλει την κεράτινη στιβάδα. Η λοίμωξη φέρει τη λατινική λέξη tinea που συνοδεύεται από την ονομασία του τμήματος του σώματος που έχει προσβληθεί π.χ. tineapedis (δερματομυκητίαση των ποδιών), είτε σε ζυμομύκητες (σακχαρομύκητες και βλαστομύκητες) π.χ. candida, malassezia, piedra σε ευρωτομύκητες (μούχλα). Μύκητες στο δέρμα του κορμού (Tinea Corporis): .

Μύκητες στο δέρμα του κορμού (Tinea Corporis): Ερυθρές κηλίδες σε σχήμα κύκλου. Εκδηλώνονται στην πλειοψηφία των περιπτώσεων στην πλάτη. Ενίοτε εμφανίζονται μαζί με σημάδια απολέπισης, φλύκταινες, αίσθημα πόνου ή κνησμού.

Μύκητες στο τριχωτό της κεφαλής (Tinea Capitis): Εκδηλώνονται με γυμνά μπαλώματα στο τριχωτό της κεφαλής ανάμεσα στα μαλλιά. Κάποιες φορές επεκτείνονται και στο πρόσωπο.


Μύκητες στο πρόσωπο (Tinea faciei): Παρουσιάζονται ως ερυθρές κηλίδες με ακανόνιστο πλαίσιο, ενώ πολύ σπάνια εκδηλώνονται σε σχήμα δακτυλιδιού.

Μόλυνση στα χέρια (Tinea manus): Εκδηλώνονται συνήθως στις παλάμες & ανάμεσα στα δάκτυλα με συνέπεια τη δημιουργία υπερκεράτωσης. Πολύ συχνά η εκδήλωση μυκητίασης στα χέρια ακολουθείται από την αντίστοιχη εκδήλωση στα πόδια.

«Πόδι του Αθλητή» ή μόλυνση στα πόδια (tinea pedis): Εμφανίζεται τις περισσότερες φορές με φλεγμονή και απολέπιση στις περιοχές ανάμεσα στα δάκτυλα ενώ ενδέχεται να παρατηρηθεί αίσθημα καύσου, πόνου και κνησμού στα πέλματα.

Μύκητες στη βουβωνική χώρα (tinea cruris): Μια όχι και τόσο συχνή περίπτωση. Ωστόσο, εάν μολυνθεί η βουβωνική χώρα τότε παρατηρείται κνησμός, ερυθρότητα, αποφολίδωση και καύσος τόσο στην ίδια τη βουβωνική χώρα όσο και στην πρωκτική και γεννητική περιοχή.


Μύκητες στη γεννητική περιοχή: Η γεννητική περιοχή βρίσκεται σε «επικίνδυνη» θέση κυρίως το καλοκαίρι καθώς μπορεί να μολυνθεί και από ένα άλλο είδος μύκητα τους ζυμομύκητες. Αυτό που συμβαίνει με τους ζυμομύκητες είναι το εξής: καθώς αυτοί οι μικροοργανισμοί υπάρχουν ταυτόχρονα σε κανονικά επίπεδα με τα άλλα βακτήρια στον κόλπο διαταράσσεται η ισορροπία του με αποτέλεσμα να προκληθεί η υπερανάπτυξή τους και να εκδηλωθεί με τη μορφή κολπίτιδας. Όταν συμβαίνει αυτό, τότε παρατηρείται ερεθισμός του κόλπου και του αιδοίου, αυξημένες κολπικές εκκρίσεις, αλλά και αίσθημα καύσου και κνησμού κατά τη σεξουαλική διείσδυση και την ούρηση.


Μύκητες στα νύχια: Η ονυχομυκητίαση παρουσιάζει ιδιαίτερη έξαρση το καλοκαίρι καθώς τα νύχια προσβάλλονται τόσο από δερματόφυτα όσο και από ζυμομύκητες. Τα πρώτα συμπτώματα εκδηλώνονται ως μια κίτρινη ή λευκή κηλίδα κάτω από την επιφάνεια του νυχιού και στα δύο άκρα. Βέβαια, εάν η μόλυνση επεκταθεί πιθανόν να προκαλέσει πάχυνση, αποχρωματισμό, διαχωρισμό και τελικώς αποκόλληση του νυχιού.

Ποια είναι η θεραπεία των δερματομυκητιάσεων και πως μπορούμε να προφυλακτούμε από αυτές;


Η μυκητίαση συνήθως περιορίζεται στην επιφάνεια του δέρματος και πολύ σπάνια ευθύνεται για κάποια σοβαρή πάθηση. Βέβαια, αν ο οργανισμός νοσεί από κάποια άλλη πάθηση, τότε η ουσιαστική και οριστική αντιμετώπιση και καταπολέμηση της μυκητίασης ίσως να μην είναι και τόσο εύκολη, ενώ το ενδεχόμενο υποτροπής είναι πολύ πιθανό.

Η κλινική εκτίμηση της μυκητίασης πραγματοποιείται από δερματολόγο μέσω μικροσκοπικής παρατήρησης, ή λήψης και καλλιέργειας δείγματος. Συνήθης αντιμετώπιση για τη δερματική μόλυνση αλλά και την ονυχομυκητίαση αποτελεί η συνδυαστική θεραπεία με εξελιγμένα LASER, με εφαρμογή τοπικού αντιμυκητιασικού σκευάσματος (λοσιόν, αλοιφή ή κρέμα) ή και με φαρμακευτική αγωγή χορηγούμενη από το στόμα. Η χορήγηση φαρμάκων από το στόμα ενέχει τις εξής πιθανές και μοναδικές ανεπιθύμητες αντιδράσεις όπως εξάνθημα, γαστρεντερικές διαταραχές ή ανωμαλίες στη λειτουργία του ήπατος.

Με ποιους τρόπους μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις πανάδες;


Οι πανάδες είναι ένα είδος υπερμελάγχρωσης που οφείλεται κυρίως σε ορμονικές διακυμάνσεις και πιο συγκεκριμένα στην υπερπαραγωγή οιστρογιόνων και προγεστερόνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, στη χρήση αντισυλληπτικών ή στη λήψη φωτοευαισθητοποιών ουσιών (κάνουν το δέρμα πιο ευαίσθητο στις ηλιακές βλάβες). Οι πανάδες μπορεί επίσης να οφείλονται σε γενετική προδιάθεση, ωστόσο η υπεριώδης ακτινοβολία ευθύνεται για την επιδείνωση τους.

Οι πανάδες αντιμετωπίζονται με με λειζερ και κοκτειλ μεσοθεραπειών

δίνοντας εξαιρετικά αποτελέσματα.

Οι πανάδες μειώνονται σημαντικά, βελτιώνεται ο τόνος της επιδερμίδας και δημιουργείται ένα πιο υγιές, νεανικό δέρμα.

Είναι αποτελεσματική διαδικασία, δίνοντας εξαιρετικά αποτελέσματα

Δίνει αποτελέσματα σε ελάχιστες συνεδρίες. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι το laser αποτελεί θεραπεία εκλογής για τις μελαχρωματικές βλάβες που οφείλονται στην υπερβολική εναπόθεση μελανίνης και όχι στην υπερβολική παραγωγή μελανοκυττάρων (για παράδειγμα σπίλοι). Οι θεραπευμένες μελαγχρωστικές βλάβες δεν επανεμφανίζονται, με εξαίρεση κάποια σημάδια εκ γενετής που μπορεί να επανέλθουν έπειτα από κάποιους μήνες ή χρόνια.

H ηλικία των ασθενών και τρόπος ζωής αποτελούν παράγοντες που καθορίζουν την ανταπόκριση τους στη θεραπεία.

70 views0 comments