• Eliotropia

Εναέριος χορός, ένα ανθρώπινο σώμα που κρέμεται από ψηλά. Συνέντευξη με την Αδαμαντία Θεοφιλάκου

Updated: Jun 25, 2020

Πείτε μας λίγα λόγια για σας.Είμαι η Αδαμαντία. Μεγάλωσα στην Κυψέλη. Σπούδασα γαλλική φιλολογία και θέατρο. Έχω εργαστεί κι εργάζομαι ως ηθοποιός και τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι με τη διδασκαλία εναέριου χορού. Η αγαπη μου για αυτό το αντικείμενο αλλά και η ανάγκη μου να μοιραστώ τις γνώσεις μου και την εμπειρία μου με άλλους ανθρώπους με οδήγησαν στο να διαμορφώσω έναν χώρο όπου όλοι, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου και φυσικής κατάστασης να μπορούν να νιώσουν άνετα, να μάθουν, να γυμναστούν και να εκφραστούν. 


 Πώς πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με τον εναέριο χορό; 


Ο εναέριος χορός ήρθε στη ζωή μου τελείως απροσδόκητα πριν 8 χρόνια περίπου όταν ζούσα στη Θεσσαλονίκη.Ήξερα απ'το πρώτο μου ανέβασμα οτι ανηκα εκεί. Όλα τα υπόλοιπα ήρθαν μόνα τους, δε χρειάστηκε να πάρω καμία απόφαση.Δεν υπάρχει στιγμή από τότε που να μην σκέφτομαι το πανί μου.. Δούλευα ήδη απο μικρή στο θέατρο αλλά πάντα κάτι έλειπε, υπήρχε κάτι που δεν έβρισκα τρόπο να το εκφράσω.Το βρήκα στον αέρα.

Πείτε μας λίγα λόγια για το τι είναι εναέριος χορός; 


Ένα ανθρώπινο σώμα και ένα αντικείμενο που κρέμεται από ψηλά.Η συνύπαρξη τους είναι ο εναέριος χορός. Η πρώτη φωτογραφία εναέριου χορού που έγινε γνωστή μας πάει πίσω στο 1900. Είναι τέχνη του τσίρκο. Διαδόθηκε στο ευρύ κοινό μετά τα μέσα του αιώνα, από ακροβάτες που αναζητούσαν νέα κόλπα και στην πορεία καθιερώθηκε ως αθλητική δεξιότητα, παραστατική τέχνη.Χορός.Ποια είδη υπάρχουν; 


Silks, trapeze, sling, hoop, rope, cloud. Για την ώρα. Συνεχώς εφευρίσκονται νέα αντικείμενα που μπορούν να μας συνοδεύσουν σε νέες προκλήσεις στον αέρα!Το ιδιαίτερο στις εναέριες τέχνες είναι η ποικιλία. Υπάρχουν τόσοι διαφορετικοί εξοπλισμοί και τόσες πολλές χρήσεις αυτών που δίνουν τη δυνατότητα στον καλλιτέχνη να χορέψει, να δείξει τη δυναμή του ή να πεί μια ιστορία. Είναι ένα είδος χορού που υποστηρίζει τη δημιουργικότητα μέσω του αθλητισμού. 


Φαίνεται αρκετά απαιτητικό είδος χορού που δεν μπορεί να ασχοληθεί εύκολα ο καθένας. Ισχύει αυτό; 


Ναι , ισχύει. Είναι απαιτητικό. Θέλει αφοσίωση, υπομονή και σίγουρα απαιτεί αναλυτική σκέψη. Ο εναέριος ακροβατικός χορός είναι άσκηση για το σώμα αλλά και για το μυαλό. Στον αέρα, πάνω στο πανί,είσαι μόνος σου.Ανεβαίνεις και δένεσαι.Πρέπει να μπορείς να λυθείς για να κατέβεις.Πρέπει να μπορέσεις να αντιμετωπίσεις οτιδήποτε συμβεί με ψυχραιμία. Το ποιός θα ασχοληθεί με το πανί είναι θέμα ψυχής.Δεν είναι απαγορευτικό για κανέναν  Η ενασχόληση με τα εναέρια δεν είναι απαγορευτική για κανέναν ο οποίος επιθυμεί να δοκιμάσει. Από εκεί και πέρα είναι θέμα ιδιοσυγκρασίας και γούστου. Για τα πρώτα εναέρια βήματα  πρέπει να έχεις υπομονή, επιμονή και πειθαρχία. Έπειτα ακολουθεί η δύναμη, η αντοχή και η ευλιγισία, η ευρηματικότητα και η έκφραση. Κυρίως όμως χρειάζεται να σου αρέσει πολύ! 


Ποιά είναι τα στάδια εξέλιξης για έναν αρχάριο; Σε πόσο καιρό περίπου μπορούμε να δούμε σημαντικές αλλαγές στην επίδοσή του; 


Το πρώτο στάδιο είναι η γνωριμία με το πανί και είναι το πιο δύσκολο. Η αφή,η αντίδραση του σώματος στην ελαστικότητα του υφάσματος,οι αντιδράσεις του πανιού στη συμπεριφορά μας. Στη συνέχεια έρχονται τα ανεβάσματα. Όταν κατακτηθεί το να ανεβαίνεις χωρίς άγχος στο πανί, αρχίζουν οι πτήσεις! Άλλοι ανεβαίνουν αμέσως και άλλοι μετά από μήνες, δεν υπάρχει κανόνας.Και φυσικά αυτό δεν έχει να κάνει με τη μετέπειτα εξέλιξη του χορευτή. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται πολλή υπομονή και επιμονή. Οι αλλαγές στο σώμα μας έρχονται πολύ γρήγορα λόγω της δυσκολίας της άσκησης.  Συνήθως μετά τον πρώτο χρόνο έρχεται και η ροή στην κίνηση μας. 


Πόσες φορές την εβδομάδα πρέπει να κάνει κάποιος μαθήματα για να φτάσει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο; 

Δύο φορές την εβδομάδα είναι μια πολύ καλή αρχή. 

Στον εναέριο χορό βρίσκετε μερικά μέτρα πάνω από το έδαφος. Δεν είναι επικίνδυνο; 

Είναι και δεν είναι.Τα πάντα είναι επικίνδυνα με κακή χρήση , κακό εξοπλισμό ή λάθος καθοδήγηση. Πιο πιθανοί είναι οι μικροτραυματισμοί λόγω της τριβής με το πανί και οι μυϊκοί πόνοι παρά τα ατυχήματα λόγω ύψους. Από ποια ηλικία μπορούμε να ξεκινήσουμε; 


Θα σας πώ απο ποια ηλικία προτιμώ να αναλαμβάνω παιδιά.Από τα 7 τους έτη και πάνω γιατί  αντιλαμβάνονται καλύτερα το σώμα τους και την οδηγία του δασκάλου.Το θεωρώ πιο ασφαλές.


Για πόσο καιρό διαρκεί η εκπαίδευση; 


Για πάντα! Όπως και κάθε εκπαίδευση.Δε σταματάς ποτέ να μαθαίνεις και σίγουρα δεν πρέπει ποτέ να σταματήσεις να προπονείσαι. Ειδικά όσον αφορά τα πανιά,οι θέσεις και τα κόλπα είναι άπειρα, πάντα υπάρχει κάτι νέο να ανακαλύψεις. 


Είναι κατάλληλος για τα μικρά παιδιά; 


Φυσικά! Είναι μια εξαιρετική άσκηση ειδικά για τα παιδιά .Τα παιδιά δεν φοβούνται και έλκονται πιο εύκολα απ'την μαγεία του να πετάξουν! Είναι πιο εύκολο για αυτά να το πιστέψουν κι έτσι να το κατακτήσουν. 


Ποια τα οφέλη του εναέριου χορού σε μικρούς και μεγάλους; 

Αποτελεί μια απαιτητική και πολύπλευρη άσκηση καθώς αναπτύσσει αρμονικά  όλες σχεδόν τις φυσικές ικανότητες: δύναμη, ευλιγισία, μυϊκή αντοχή, ισχύ (εκρηκτικότητα), νευρομυική συναρμογή, ισορροπία και κιναίσθηση. Βοηθά στην απόκτηση ελέγχου του σώματος και υιοθέτηση σωστής στάσης.


 Μπορείτε να πείτε πως δρα θεραπευτικά στη ψυχολογία ενός ατόμου; 


Είμαι σίγουρη για αυτό.Όπως και με κάθε μορφή άσκησης.Εκτονώνεσαι! Ειδικά όμως στον εναέριο χορό μαθαίνεις να πετάς κυριολεκτικά και μεταφορικά. Τα βλέπεις όλα διαφορετικά.. Επιπλέον κατακτάς κάτι που απο μακριά φαντάζει ακατόρθωτο! Όταν με στεναχωρεί κάτι ανεβαίνω ψηλά στο πανί μου και κάθομαι.Χωρίς χορό, χωρίς drops.Απλά κάθομαι και παίρνω μια ανάσα.Είναι δώρο. Οι μαθητές πάντα φεύγουν πιο ενεργοποιημένοιαπό οτι έρχονται.Σαν να πέταξαν τα βάρη της καθημερινότητας απο ψηλά. Ο εναέριος χορός μπορεί να βοηθήσει άτομα που έχουν υψοφοβια να ξεπεράσουν αυτό το πρόβλημα; 

Έχω μια μαθήτρια με υψοφοβία.Κάθε φορά που ασχολείται με μια χορογραφία ξεχνάει το φόβο της. Πιστεύω πως βοηθάει στο να ξεπεραστούν οι προσωπικοί φόβοι του καθενός πέραν της υψοφοβίας.


Ένας αρχάριος τι θα πρέπει να προσέξει όταν μπει στη διαδικασία να διαλέξει κάποια σχολή; 


Ένας αρχάριος θα χρειαστεί να δοκιμάσει μέχρι να βρει τί του ταιριάζει.Υπάρχουν πια πολλές επιλογές.Πολλοί εκπαιδευτές και πολλά ήδη εναέριου χορού. Είναι πολύ προσωπικό ζήτημα.Τί θα σου κάνει κλικ.


 Υπάρχει επαγγελματική πιστοποίηση στη χώρα μας για τα άτομα που ενδεχομένως επιθυμούν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τον εναέριο χορό; 


Προς το παρόν δεν υπάρχει αναγνωρισμένη πιστοποίηση στην Ελλάδα . Αλλά μπορούμε να προετοιμάσουμε κάποιον για να είναι έτοιμος να δώσει εξετάσεις σε μια σχολή του εξωτερικού ώστε να μην χρειαστεί να παραμείνει πολύ καιρό εκτός χωρας. Στο εξωτερικό παίρνεις πιστοποίηση από σχολές τσίρκο. 


Οι αναγνώστες μας που θα θελήσουν να ασχοληθούν με τον εναέριο χορό που μπορούν να σας βρουν; 

Στον πρώτο δικό μου χώρο στην Κυψέλη! 'Aerials in Kipseli' Ο χώρος στεγάζεται στο Chris Power gym, ένα απ'τα παλαιότερα γυμναστήρια της Κυψέλης. Είναι μια πολύ όμορφη συνύπαρξη, δύο εντελώς διαφορετικοί κόσμοι δίπλα δίπλα. Φτιάχτηκε με πολλή αγάπη και με πολλή βοήθεια απ'τους ανθρώπους μου. Είμαστε στην δεύτερη εβδομάδα λειτουργίας και ακόμα δεν το έχω συνειδητοποιήσει! Σας περιμένουμε όλους! Πληροφορίες: aerialsinkipseli@gmail.com Αιγίνης 74-86 ,11362 Αθήνα.


Ευχαριστώ.. Καλες δουλειές εύχομαι..

604 views0 comments