• Eliotropia

Χωρίς περιστροφές - Συγκρότημα Δίας

Το παρόν κείμενο είναι μία παρατήρηση για το τελευταίο επεισόδιο της εκπομπής "χωρίς περιστροφές" με παρουσιαστή τον κύριο Καρεκλά. Δεν έχω κάτι με τον κύριο Καρεκλά, σας το τονίζω για να αποφύγω τυχόν παρεξηγήσεις. Μπορώ να πω πως πολλά θέματα τα προσεγγίζει με τον καλύτερο τρόπο, μου αρέσει η δημοσιογραφία του αλλά στην εκπομπή που είχε θέμα τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις θεωρώ πως κάλεσε λάθος άτομα.


Έχουμε δημοκρατία, θέλω να πιστεύω, οπότε έχω το δικαίωμα να εκφράσω δημοσίως την άποψή μου.


Στην τελευταία εκπομπή, ανάμεσα στους καλεσμένους ήταν και η Μαρίνα Μανδρή η ηθοποιός, τολμώ να πω πως δεν μου άρεσε η εκφραστικότητα, η ασχετοσύνη και η εκκεντρική τοποθέτησή της στο ζήτημα, ας το πούμε έτσι. Μου φάνηκε σαν να μη γνωρίζει τι είναι σεξουαλική παρενόχληση λόγω της αναφοράς της σε ένα περιστατικό που έγινε όταν η ίδια ήταν 14 χρονών. Το να σου κορνάρουν ή να σε χαιρετήσουν δεν είναι σεξουαλική παρενόχληση. Η σεξουαλική παρενόχληση είναι βία, αυτό που είπε η λεγάμενη δεν είναι βία..


Με συγχωρείτε για τον τρόπο που μιλάω..


Σας παρακαλώ πάρα πολύ εκεί στους φορείς των ΜΜΕ όταν έχετε να κάνετε με σοβαρά, ευαίσθητα θέματα να μην καλείτε τον κάθε άσχετο επειδή έχει ένα όνομα, να με συγχωρέσει η κα Μανδρή αλλά εγώ έπεσα θύμα εκβιασμών από ένα καθηγητή του ΤΕΠΑΚ (και της κλίκας του) - τον κατήγγειλα όταν έγινε το συμβάν σε πολλού αρμόδιους ανάμεσά τους και η ελεγκτική υπηρεσία και έλαβε τέλος όλη αυτή η περιπέτεια μου - και βρίσκω τις ατάκες της - Μανδρή - εκτός τόπου και χρόνου, της το είπε εξάλλου και ο κύριος Καρεκλάς.


Να σοβαρευτούμε λίγο, σας παρακαλώ πολύ.. Το κίνημα #metoo ας μη χάσει την αξία του εξαιτίας άσχετων τοποθετήσεων από δήθεν διάσημα-δημόσια πρόσωπα.. Σας παρακαλώ ας κρατήσουμε το επίπεδο και τα πράγματα σε μια λογική σκοπιά. Να δώσουμε θάρρος και δύναμη στους ανθρώπους που θέλουν να μιλήσουν, να ξεσκεπάσουν ενδεχομένως έκτροπα που γίνονται σε διάφορους χώρους διότι δεν γίνονται μόνο στον αθλητικό και στον καλλιτεχνικό χώρο, εδώ εγώ έζησα ένα θρίλερ σε πανεπιστήμιο. Εμένα με αποκαλούσαν κατά φαντασία και εγκληματία έφθασα στην ελεγκτική για να γίνει εξονυχιστική έρευνα και άρση απορρήτου επικοινωνιών των προσώπων που προσπαθούσαν να με βλάψουν.. Δικαιώθηκα και πρέπει να δικαιωθούν και άλλοι. Οι δικηγόροι του τον εγκατέλειψαν, πήραν το μέρος μου και σας το λέω για να δείτε πόσο άδικο έχουν ορισμένοι άνθρωποι όταν υποστηρίζουν κάποιον ενώ δεν είναι αθώος.


Ωστόσο, το μόνο πράγμα που μπορώ να πω είναι πως διαφωνώ με το ότι ο πρώην πρύτανης δεν δέχθηκε να ειπωθούν τα ονόματά όλων δημοσίως και διαφωνώ και με τους ανθρώπους που τώρα καταγγέλλουν και δεν λεν τα ονόματα των θυτών δημοσίως. Λάθος έπρεπε να λέγονται για να ξέρουμε με τι έχουμε να κάνουμε εάν τυχόν τους συναντήσουμε μπροστά μας τυχαία στη ζωή μας.


Τέλος πάντων, μην το φθάσουμε στο σημείο που θα μας χαιρετά ο άλλος στο δρόμο και εμείς θα το εκλαμβάνουμε σαν σεξουαλική παρενόχληση και να τρέχουμε στην αστυνομία. Ας μην γίνει το #metoo κάτι άτοπο, ας του δώσουμε αξία για να τιμωρηθούν οι θύτες και να δικαιωθούν τα θύματα.. Παρακαλώ! Λίγη σοβαρότητα και σεβασμός στον πόνο των ανθρώπων που έζησαν τέτοιες καταστάσεις! Ορισμένοι δεν ξέρετε τι πάει να πει βία, μην βγαίνετε όμως στα πάνελ των εκπομπών - επειδή είστε διάσημοι ή έχετε κάποιου είδους θέση κάπου - και να πετάτε πατάτες. Μην μιλάτε απλά. Δεν γνωρίζετε!


Εάν εσείς στα ΜΜΕ θέλετε έναν άνθρωπο να μιλήσει, προσπαθήστε να βρίσκετε άτομα που σχετίζονται με το θέμα, που ξέρουν τι σημαίνει bulling, εκβιασμοί, σεξουαλική παρενόχληση κτλ και όχι τον κάθε άσχετο επειδή είναι "γνωστός". Είδαμε με τα δημόσια πρόσωπα, τους έχοντες εξουσία και τα καλά παιδιά τι έγινε..


Σας το λέω και στην δικιά μου περιπέτεια το άτομο ήταν το καλό δημόσιο πρόσωπο και όταν έπεσε η μάσκα κατηγορήθηκε για κατάχρηση εξουσίας και ο πρώην πρύτανης σας έβγαλε ανακοίνωση - αν την θυμάστε - που έλεγε να μην δημοσιεύονται άσχημα πράγματα για το εν λόγω πανεπιστήμιο. Η αφορμή ήταν η δικιά μου περιπέτεια που δεν ήθελαν να δει τα φώτα της δημοσιότητας για να μην αμαυρωθεί το όνομα του ιδρύματος λες και δεν είναι ήδη αμαυρωμένο. Σας παρακαλώ πολύ για πράγματα που δεν γνωρίζετε να μην λέτε τίποτα. Δεν ξέρετε τα πάντα. Δεν σημαίνει ότι επειδή είστε δημοσιογράφοι σε ένα κανάλι ξέρετε τι έγινε παντού. Δεν ξέρετε. Συγγνώμη..


Θέλετε κάποιον να τοποθετηθεί με σοβαρότητα στα ζητήματα αυτά κύριε Καρεκλά μου, αν έχεις τα κότσια, έλα να καλέσεις εμένα, που δεν έχω κάποιο συμφέρον, να μιλήσουμε και δεν θα πω δημοσίως ονόματα διότι όπως ήδη έχω πει η δικιά μου περιπέτεια έλαβε τέλος νωρίς διότι τους κατήγγειλα νωρίς. Είμαι ο πιο δυνατός άνθρωπος που ξέρω, πλέον δεν λυγίζω για τίποτα μπορώ άνετα να δώσω θάρρος σε άλλους. Σας εκλιπαρώ μην καλείτε άσχετους είναι κρίμα να χαθεί η καλή προσπάθεια που γίνεται μέσω του κινήματος και της έκφρασης #metoo εξαιτίας ανόητων τοποθετήσεων #sigma #xorisperistrofes..


Ειρήνη Σάββα