• Eliotropia

Το pilates

Είναι ένα φυσικό σύστημα εκγύμνασης που αναπτύχθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα από τον Joseph Pilates , από τον οποίο πήρε το όνομά του. Ο Πιλάτες ονόμασε τη μέθοδο του " Contrology ". Εφαρμόζεται παγκοσμίως.To pilates αναπτύχθηκε προς τα τέλη του 19ου αιώνα ως μια άσκηση που μπορεί να ανακουφίσει τους διάφορους σωματικούς πόνους.


Εάν ασκηθούμε με συνέπεια, το Pilates βελτιώνει την ευελιξία, ενισχύει τη δύναμη και αναπτύσσει τον έλεγχο και την αντοχή σε ολόκληρο το σώμα. Δίνει έμφαση στην ευθυγράμμιση, στην αναπνοή, στην ανάπτυξη ενός ισχυρού πυρήνα και στη βελτίωση του συντονισμού και της ισορροπίας. Ο πυρήνας, που αποτελείται από τους μυς της κοιλιάς, την πλάτη και τους γοφούς, ονομάζεται συχνά «δύναμη» και θεωρείται το κλειδί για τη σταθερότητα ενός ατόμου. Το σύστημα Pilates επιτρέπει την τροποποίηση διαφορετικών ασκήσεων σε εύρος δυσκολίας από αρχάριους έως προχωρημένους ή σε οποιοδήποτε άλλο επίπεδο, καθώς και από την άποψη των συγκεκριμένων στόχων ή και περιορισμών του εκπαιδευτή και του ασκούμενου. Η ένταση μπορεί να αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου καθώς το σώμα προσαρμόζεται στις ασκήσεις.


Οι αρχικές έξι αρχές:


Αναπνοή

Η αναπνοή είναι σημαντική στη μέθοδο Pilates. Ο Πιλάτες αφιερώνει ένα τμήμα της εισαγωγής του ειδικά στην αναπνοή "καθαρισμός του σώματος με κυκλοφορία αίματος". Είδε σημαντική αξία στην αύξηση της πρόσληψης οξυγόνου και της κυκλοφορίας αυτού του οξυγονωμένου αίματος σε κάθε μέρος του σώματος. Αυτό το είδε ως καθαρισμό και αναζωογόνηση. Η σωστή πλήρης εισπνοή και η πλήρης εκπνοή ήταν το κλειδί για αυτό.

Για να διατηρήσετε τα κάτω κοιλιακά κοντά στη σπονδυλική στήλη, η αναπνοή πρέπει να κατευθυνθεί πλευρικά, στο κάτω κλουβί . Η αναπνοή Pilates περιγράφεται ως μια οπίσθια πλευρική αναπνοή, που σημαίνει ότι ο ασκούμενος καθοδηγείται να αναπνέει βαθιά στην πλάτη και τις πλευρές του θώρακα. Όταν οι ασκούμενοι εκπνέουν, τους ζητείται να σημειώσουν τη δέσμευση των μυών του βαθιού κοιλιακού και του πυελικού εδάφους και να διατηρήσουν αυτήν την εμπλοκή καθώς εισπνέουν. Ο Πιλάτες προσπαθεί να συντονίσει σωστά αυτήν την αναπνευστική πρακτική με κίνηση.

Συγκέντρωση


Το Pilates απαιτεί έντονη εστίαση, ο τρόπος με τον οποίο γίνονται οι ασκήσεις είναι πιο σημαντικός από τις ίδιες τις ασκήσεις.

Έλεγχος


Το "Contrology" ήταν το προτιμώμενο όνομα του Joseph Pilates για τη μέθοδο του και βασίστηκε στην ιδέα του ελέγχου των μυών. Όλες οι ασκήσεις γίνονται με έλεγχο, οι μύες εργάζονται ενάντια στη βαρύτητα και την αντίσταση των ελατηρίων και έτσι ελέγχουν την κίνηση του σώματος.

Κεντράρισμα


Οι ασκούμενοι για να μπορούν να ελέγχουν το σώμα τους, πρέπει να έχουν μια αφετηρία: το κέντρο. Το κέντρο είναι το επίκεντρο της μεθόδου Pilates. Πολλοί καθηγητές Pilates αναφέρονται στην ομάδα των μυών στο κέντρο του σώματος - που περιλαμβάνει την κοιλιακή χώρα, το κάτω μέρος και το άνω μέρος της πλάτης, τους γοφούς, τους γλουτούς και τους εσωτερικούς μηρούς - ως "δύναμη". Όλη η κίνηση στο Pilates πρέπει να ξεκινά από το κέντρο και να κινείται προς τα έξω προς τα άκρα.

Ροή


Το Pilates στοχεύει στην κομψή κίνηση. Μόλις επιτευχθεί ακρίβεια, οι ασκήσεις μπορούν άνετα να ρέουν μέσα και μεταξύ τους προκειμένου να χτίσουν δύναμη και αντοχή. Με άλλα λόγια, η τεχνική Pilates υποστηρίζει ότι η φυσική ενέργεια που ασκείται από το κέντρο θα πρέπει να συντονίζει τις κινήσεις των άκρων.


Ορθοστατική ευθυγράμμιση


Η σωστή στάση του σώματος ενώ κάνετε ασκήσεις Pilates βελτιώνει την ασφάλεια διορθώνοντας τις μυϊκές ανισορροπίες και βελτιστοποιώντας τον συντονισμό.

Ακρίβεια


Η ακρίβεια είναι απαραίτητη για τη διόρθωση του Pilates. Εδώ ο Πιλάτες αντικατοπτρίζει την κοινή σοφία της φυσικής κουλτούρας, κερδίζοντας περισσότερα από λίγες ενεργητικές προσπάθειες από ό, τι από πολλές αδιάφορες. Στόχος είναι η ακρίβεια να γίνει τελικά δεύτερη φύση και να μεταφερθεί στην καθημερινή ζωή ως χάρη και οικονομία κίνησης.

Χαλάρωση


Τα σωστά μοτίβα πυροδότησης μυών και η βελτιωμένη ψυχική συγκέντρωση ενισχύονται με χαλάρωση.


Σθένος


Με αυξημένη ακρίβεια, η κίνηση γίνεται πιο αποτελεσματική, οπότε υπάρχει λιγότερη πίεση για την εκτέλεση των ασκήσεων.


Σύγκριση με τη γιόγκα


Η σύγχρονη γιόγκα , όπως και το Πιλάτες, είναι μια πειθαρχία μυαλού και σώματος, αν και τα μαθήματα γιόγκα είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίζουν ρητά πνευματικές πτυχές. Ορισμένες πόζες είναι παρόμοιες και στα δύο. Οπότε και οι δύο κλάδοι αναπτύσσουν δύναμη, ευελιξία και καλή φυσική κατάσταση. Ωστόσο, το Pilates δίνει έμφαση στη βασική δύναμη ενώ η γιόγκα δίνει έμφαση στην ευελιξία.


Οι συνεδρίες καλό είναι να διαρκούν από μία ώρα η κάθε μία επί δύο φορές τη βδομάδα και αφορούν άτομα άνω των 18 ετών. Απαγορεύεται το pilates σε άτομα κάτω των 18 ετών λόγω του ότι βρίσκονται ακόμα στην ανάπτυξή τους. Βελτίωση μπορεί να δει κάποιος μετά από 1-2 μήνες. Μια βελτίωση που θα την διακρίνουν και οι γύρω τους. Θα νιώσει όμως καλύτερα ένα άτομο από την πρώτη συνεδρία. Θα νιώσει πιο χαλαρός μέσα του και το σώμα πιο ίσιο. Σε βάθος χρόνου θα διακρίνει μια ενέργεια στην κίνηση, δεν θα περπατάει για παράδειγμα κουρασμένος ή σκυφτός.

3 views0 comments