• Eliotropia

Συνέντευξη από τη συγγραφέα Δήμητρα Παυλάκου

Πείτε μας λίγα λόγια για σας.. Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή, ποια η ιστορία σας;


Γεννήθηκα στην Αθήνα είμαι πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών και κάτοχος DEA ψυχολογίας και DOCTORAT DE L' UNIVERSITÉ κοινωνιολογιας. Εργάστηκα επί σειράν ετών στη δημοσιογραφία ως συντάκτης και κριτικογράφος. Υπηρετώ στη μέση εκπαίδευση ως διευθύντρια στο 2ο Γυμνάσιο Αγίας Παρασκευής. Η πρώτη μου ποιητική συλλογή κυκλοφόρησε το 1977 και είχε ως τίτλο ΕΝΑ ΚΟΥΤΊ ΜΕ ΣΠΊΡΤΑ (εκδ Γράμματα) και απέσπασε πολύ καλές κριτικές. Έγραψαν θετικά οι Μ. Παναγιωτόπουλος, Ν. Βρεττακος, Π. Πρεβελάκης, Κ. Τσάτσος (τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας) κ.α.

Η συλλογή αυτή ήταν η αφορμή να με καλέσει στη ραδιοφωνική εκπομπή του ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΝΈΟΥΣ της ΕΡΤ ο δημοσιογράφος Κώστας Κατής και να συνεργαστώ με την εκπομπή. Τότε μου προτάθηκε από την ποιήτρια Γεωργία Αλεξίου-Πρωταίου να γίνω μέλος στην Ένωση Νέων Ελλήνων Λογοτεχνών που αργότερα ενσωματώθηκε στην Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών.


Η πρώτη αυτή συλλογή βραβεύτηκε μαζί με την συλλογή του ποιητή Γιάννη Ιωαννίδη. Έτσι η ποίηση που ήταν για μένα ανάγκη να ξαναφτιάξω τον κόσμο από την αρχή και η μεγάλη αγάπη μου για την ελληνική γλώσσα, άρχισαν να ανεβαίνουν την ανηφόρα.


Μιλήστε μας λίγο για το βιβλίο σας.. Ποιο είναι το κεντρικό θέμα του και γιατί το επιλέξατε; Υπάρχει κάποιο μήνυμα που θέλει να περάσει και σε ποιους απευθύνεται;


Η συλλογή Panzerlied εκδόθηκε το 2019 από τις εκδόσεις Αρμός που έχω τη χαρά και την τιμή να μου εκδίδει τις συλλογές από το 2000. Κεντρικό πρόσωπο της συλλογής αυτής θα έλεγα ότι είναι ο εξαπατημένος και αδικημένος πολίτης. Θέματα βέβαια είναι ο χρόνος, η φθορά, ο θάνατος, η Ανάσταση αλλά και η κριτική στην εξουσία που υποταγμένη στον ξένο παράγοντα και στα μνημόνια, προδίδει τα οράματα του λαού που πρέπει να ξανακερδίσει την Εθνική του Υπερηφάνεια, να αγωνιστεί και να πιστέψει στα παιδιά και στη Φύση.


Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι το πρώτο σας ή έχετε κυκλοφορήσει και άλλα; Εάν υπάρχουν και άλλα, πείτε μας τους τίτλους τους και μιλήστε μας σχετικά..


Η συλλογή Panzerlied είναι το18ο βιβλίο, ακολουθεί και η ΕΝΆΤΗ ΏΡΑ που τυπώθηκε από τον Αρμό τον Οκτώβρη του 2020. Βασική θεματολογία των συλλογών είναι: η ακατάληπτη αλήθεια, η κοινωνική δικαιοσύνη, οι κοινωνικοί αγώνες, η κοινωνική αδικία, η ασυδοσία τής εξουσίας, η ασυνέπεια και η προσποίηση της ,ο πάσχων άνθρωπος, οι αυθεντικοί και άδολοι, η έννοια του προπτωτικού ανθρώπου, η παρουσία του Θεού στον κόσμο, ο γνήσιος πατριωτισμός, η ελευθερία και Κεντρικό Θέμα γύρω από το οποίο χτίζονται όλα : Η ΑΕΙΖΩΟΣ ΦΎΣΗ ως πηγή ζωής, χαράς, ηρεμίας, σοφίας, ως κατάφαση ζωής, με τους σύγχρονους αλλά και διαχρονικούς μάρτυρες :τα ζώα, τα φυτά που πρέπει να τα υπερασπιστώ να προτρέψω με τις λέξεις μου να τα σεβαστούν όλοι και όλες


Η συγγραφή λειτούργησε θεραπευτικά σε σας; Ήταν ένας τρόπος απελευθέρωσης;


Η ποίηση είναι ανάγκη, σε προστατεύει από τον θάνατο. Ακυρώνει τη συμβατική πραγματικότητα της αδικίας, της αήθειας, του εγωισμού, της έλλειψης μέτρου. Η ποίηση όπως τη βιώνω είναι η ίδια η ψυχή μου. Ο κόσμος καθρεφτίζεται στις λέξεις μου. Είναι η μόνη αλήθεια που δεν χρειάζεται καμμιά έξωθεν επιβεβαίωση. Είναι από μόνη της η καταξίωση του κόσμου, της φύσης και το μόνο μέτρο νοηματοδοτησης του κόσμου.


Η ευχή σας για το μέλλον;


Η ευχή μου;; Να αφήσουν την χλωρίδα και την πανίδα στην ησυχία τους.


Ευχαριστώ που θελήσατε να μοιραστείτε κάποιες σκέψεις μου για την ποίηση και τη δουλειά μου


Δήμητρα Παυλάκου

175 views0 comments